autor:

Victoria Gabriela

» » , , Borsuri si Ciorbe, Retete de post, Supe de legume

Ciorba de loboda rosie cu bors

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 14 martie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 14 martie 2015

Ingrediente
15 legături mici de lobodă roșie sau 10 mai mari, 1 ceapă roșie, 2 morcovi, 1 păstârnac, 3 - 4 fire ceapă verde, ¼ ardei roșu mare, 3 roșii mari (eu am avut vreo 15 roșii cherry), ¼ rădăcină țelină, 3 linguri orez, 2- 3 linguri ulei, 500 &ndash 700 ml borș de casă, ½ legătură mărar verde, ½ legătură pătrunjel verde, 1 legătură leuștean (eu am avut congelat), sare (după gust)

Dificultate: Medie Timp: 1h

13 voturi

Mod de preparare

Se spală foarte bine loboda, se aleg frunzele sănătoase (dacă este cazul) și se opărește 2-3 minute în apă clocotită.Se scoate loboda și se pune într-o sită la scurs până se răcește.
Cât timp se răcește loboda, se curăţă şi se spală toate legumele, precum și orezul.
Se taie mărunt (cubulețe, după caz) ceapa, morcovii, păstârnacul, ceapa verde, ardeiul, țelina, roșiile (care au fost decojite mai înainte) și verdeața (mărarul, pătrunjelul, leușteanul).
Când loboda s-a răcorit și scurs suficient să poată fi manevrată, se taie fâșii și se pune deoparte.
Într-o oală se pun toate legumele, pe rând, să se înăbușe și să se înmoaie puțin fiecare, în următoarea ordine: cepa roșie și ceapa verde, morcovul, apoi ardeiul.
Între timp se pune borșul la fiert, se lasă să dea câteva clocote și se spumează bine.
Când legumele au început să-şi schimbe puţin culoarea şi să sticlească, se sărează, se pune orezul, se adaugă treptat puțină apă fiartă și se lasă la foc potrivit până când orezul este semifiert.
Când orezul este pe jumătate fiert, se adaugă loboda tăiată, se mai pune cca 1,0 litru de apă fiartă și se lasă să fiarbă acoperit, până când zarzavaturile și orezul sunt fierte.
Se pun roșiile, se lasă să dea câteva clocote și se adaugă borșul, treptat, după gust și preferință, lăsând ciorba pe foc în continuare, să clocotească de câteva ori, până când ciorba este gata.
Se presară mărarul, pătrunjelul și leușteanul verde, proaspăt tocate și se ține oala acoperită cu capacul pentru câteva minute.
Ciorba de lobodă se servește fierbinte, dar este foartă bună și rece.
Poftă bună!

Notă:
-Deoarece la inceput de primavara, comercianții noștrii vând ”trufandalelele” la legături foarte mici, eu am folosit chiar 20 legaturi de loboda.
-Apa în care se opărește loboda, vă sfătuiesc să nu o aruncați. Puteți să o consumați ca atare, în loc de apă, pentru a beneficia de toate calitățile și influențele lobodei asupra organismului. Eu nu am pus-o în ciorbă, pentru a evita culoarea ”nefirească” a ciorbei: roșu-violacee.
-Dacă doriți, dacă nu vă displace culoarea, puteți folosi în ciorbă o parte din apa în care ați opărit loboda.
Mai multe detalii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de loboda rosie cu bors" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Supe de legume
Crema de bostan turcesc

Crema de bostan turcesc

Incalziti o tigaie in care adugati 1 lingura de ulei de masline si caliti 5 minute bostanul turcesc

3 voturi    2 comentarii
30 min
Supe de legume
Supa de porumb

Supa de porumb

Ceapa rosie cu rozmarinul, salvia si laptele se pun intr-o cratita pe foc potrivit.Se lasa sa dea

3 voturi    1 comentariu
35 min
Supe de legume

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Valer Girlonta , 28 decembrie 2015

    Pastarnacul si telina cand se adauga ???

Dificultate

Medie

Timp

1h

13 voturi

Ingrediente

  • 15 legături mici de lobodă roșie sau 10 mai mari
  • 1 ceapă roșie
  • 2 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 3 - 4 fire ceapă verde
  • ¼ ardei roșu mare
  • 3 roșii mari (eu am avut vreo 15 roșii cherry)
  • ¼ rădăcină țelină
  • 3 linguri orez
  • 2- 3 linguri ulei
  • 500 &ndash 700 ml borș de casă
  • ½ legătură mărar verde
  • ½ legătură pătrunjel verde
  • 1 legătură leuștean (eu am avut congelat)
  • sare (după gust)

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat

15 voturi    1 comentariu
1h
Retete vegetariene
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

5 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

8 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Supe de legume

Supa crema de pastarnac si fasole, o supa perfecta de toamna Supa crema de pastarnac si fasole, o supa perfecta de toamna

Curatam pastarnacul de coaja, il spalam si il tăiem in fasii potrivit de mari. Fasolea o scurgem din conserva si o spalam sub jet

0 voturi    0 comentarii
40 min
Borsuri si Ciorbe
Supa-crema de dovleac si pere aurii Supa-crema de dovleac si pere aurii

Toamna nu este intreaga fara celebrele supe-creme din dovleac aromat si pere catifelate. Eu le prepar intotdeauna in varianta imbogatita

0 voturi    0 comentarii
30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Supă de roșii cu linte (de post)
Crockpot Romania Kuvings Romania Oster Romania Breville Romania Ozen Foodsaver Romania Homedics Babyliss Romania Yellowstore Inchide
Crockpot Romania Kuvings Romania Oster Romania Breville Romania Ozen Foodsaver Romania Homedics Babyliss Romania Yellowstore Inchide