Ciorba de loboda rosie cu bors

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Ciorba de loboda rosie cu bors

Ingrediente

  • 15 legături mici de lobodă roșie sau 10 mai mari
  • 1 ceapă roșie
  • 2 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 3 - 4 fire ceapă verde
  • ¼ ardei roșu mare
  • 3 roșii mari (eu am avut vreo 15 roșii cherry)
  • ¼ rădăcină țelină
  • 3 linguri orez
  • 2- 3 linguri ulei
  • 500 – 700 ml borș de casă
  • ½ legătură mărar verde
  • ½ legătură pătrunjel verde
  • 1 legătură leuștean (eu am avut congelat)
  • sare (după gust)

Mod de preparare

Se spală foarte bine loboda, se aleg frunzele sănătoase (dacă este cazul) și se opărește 2-3 minute în apă clocotită.Se scoate loboda și se pune într-o sită la scurs până se răcește.

Cât timp se răcește loboda, se curăţă şi se spală toate legumele, precum și orezul.

Se taie mărunt (cubulețe, după caz) ceapa, morcovii, păstârnacul, ceapa verde, ardeiul, țelina, roșiile (care au fost decojite mai înainte) și verdeața (mărarul, pătrunjelul, leușteanul).

Când loboda s-a răcorit și scurs suficient să poată fi manevrată, se taie fâșii și se pune deoparte.

Într-o oală se pun toate legumele, pe rând, să se înăbușe și să se înmoaie puțin fiecare, în următoarea ordine: cepa roșie și ceapa verde, morcovul, apoi ardeiul.

Între timp se pune borșul la fiert, se lasă să dea câteva clocote și se spumează bine.

Când legumele au început să-şi schimbe puţin culoarea şi să sticlească, se sărează, se pune orezul, se adaugă treptat puțină apă fiartă și se lasă la foc potrivit până când orezul este semifiert.

Când orezul este pe jumătate fiert, se adaugă loboda tăiată, se mai pune cca 1,0 litru de apă fiartă și se lasă să fiarbă acoperit, până când zarzavaturile și orezul sunt fierte.

Se pun roșiile, se lasă să dea câteva clocote și se adaugă borșul, treptat, după gust și preferință, lăsând ciorba pe foc în continuare, să clocotească de câteva ori, până când ciorba este gata.

Se presară mărarul, pătrunjelul și leușteanul verde, proaspăt tocate și se ține oala acoperită cu capacul pentru câteva minute.

Ciorba de lobodă se servește fierbinte, dar este foartă bună și rece.

Poftă bună!

Notă:

-Deoarece la inceput de primavara, comercianții noștrii vând ”trufandalelele” la legături foarte mici, eu am folosit chiar 20 legaturi de loboda.

-Apa în care se opărește loboda, vă sfătuiesc să nu o aruncați. Puteți să o consumați ca atare, în loc de apă, pentru a beneficia de toate calitățile și influențele lobodei asupra organismului. Eu nu am pus-o în ciorbă, pentru a evita culoarea ”nefirească” a ciorbei: roșu-violacee.

-Dacă doriți, dacă nu vă displace culoarea, puteți folosi în ciorbă o parte din apa în care ați opărit loboda.

Mai multe detalii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Risotto cremos cu piept de pui, legume si smantana

Risotto cremos cu piept de pui, legume si smantana

Risotto cremos cu piept de pui, legume si smantana
Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava
Ciulama de pui cu ciuperci

Ciulama de pui cu ciuperci

Reteta de ciulama de pui cu ciuperci. Cum se prepara reteta de ciulama de pui cu ciuperci.

Ciulama de pui cu ciuperci