autor:

tania

» » , Borsuri si Ciorbe, Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Ciorba moldoveneasca de perisoare, cu legume proaspete

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 20 iunie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 20 iunie 2017

Ingrediente
Ciorba:, 3-4 morcovi mijlocii, subtiri, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, 2 cepe, 50 g orez inmuiat, 30 ml ulei pentru calit ceapa, 2-3 rosii mijlocii, 1/4 radacina telina, 1 radacina patrunjel, 1 legatura patrunjel, 1 legatura marar, 1 legatura leustean, 2-3 linguri pasta de rosii, 2 linguri vegeta de casa, patrunjel proaspat tocat marunt (la servire), 0,5 l bors proaspat sau bors magic, dupa gust., smantana( la servire), , Compozitie perisoare:, 700 g carne vita, tocata marunt (se toaca de 2 ori), 1 ceapa medie, 100 g orez,  sare, piper, 1 lingura faina, 1ou mare sau 2 mici, 2 linguri ulei(pentru calit ceapa), 2-3 linguri de verdeata, tocata marunt

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

3 voturi

Mod de preparare

Ciorba de perisoare este una dintre cele mai gustoase ciorbe, iar eu o gatesc destul de des, pentru ca aici gasesc pe tot parcursul anului legume proaspete.

Daca nu am bors, de obicei folosesc fie bors magic, fie acresc cu zeama de lamaie.

Ce trebuie sa facem ca sa obtinem niste perisoare pufoase si gustoase? Mai intai, carnea tocata pe care o vom folosi trebuie sa fie tocata de doua ori, prin masina de carne, asta pentru a obtine niste perisoare uniforme si pufoase. In compozitia de la perisoare, pe langa ou, vom adauga si o lingura de faina, care le va lega foarte bine, asta in afara de orez, pe care il veti adauga in compozitie neinmuiat. Si acum sa trecem la prepararea ciorbei.

Intai vom spala toate legumele si le vom curata de codite, coji, seminte.etc, dupa care le vom taia marunt, cu exceptia morcovilor, care ii vom alege sa fie cat mai subtiri si ii vom taia rondele, ei dand un aspect frumos ciorbei. Intr-o oala mai inalta (de cca 4-5 l), in care vom face ciorba, vom pune 4-5 linguri de ulei de masline si vom pune putin ceapa la calit. Dupa ce si-a schimbat culoarea, vom adauga rosiile curatate de coaja si taiate marunt si vom mai lasa inca 5 minute, apoi vom adauga celelalte legume si doar jumatate din verdeata tocata. Vom lasa, la foc mic, timp de 10 minute, dupa care vom adauga pasta de rosii, iar dupa vreo 5 minute, vom adauga vegeta si 1,5-2 l de apa si lasam sa fiarba cateva minute, timp in care ne vom ocupa de perisoare. Ceapa pentru perisoare o vom toca marunt si o vom cali in putin ulei. Carnea tocata si ceapa calita si racita le vom pune intr-un castron incapator, in care vom adauga si celelalte ingrediente pentru perisoare. Vom amesteca totul bine, pana obtinem o compozitie omogena, dupa care vom incepe sa formam perisoarele. Cu mainele ude, vom forma perisoare nu prea mari, cam de dimensiunea unei nuci mici, pe care le vom pune in oala de ciorba, dar vom avea grija sa le raspandim pe toata suprafata oalei, nu trebuiesc inghesuite, ca sa nu se desfaca in oala.Atunci cand legumele sunt fierte pe jumatate, vom adauga orezul si perisoarele. Cand au inceput sa fiarba, vom adauga borsul sau 2-3 cani de apa si un pliculet de bors magic, ori zeama de o lamaie si vom potrivi de sare si piper. Vom lasa la fiert, la foc mediu pana s-au fiert legumele. In timp ce fierb perisoarele, eliminam spuma care se va forma, iar atunci cand s-au ridicat la suprafata perisoarele, inseamna ca sunt fierte. Timpul de fierbere este in jur de 30 de minute. Vom inchide focul si vom adauga cealalta jumatate de verdeata pe care am lasat-o, dar vom pastra doar o lingura sau doua de verdeata, pentru a o folosi la servire; apoi vom acoperi oala cu un capac ca sa se infuzeze aromele, maxim 10-15 minute, dupa care o putem servi cu sau fara smantana. A rezultat o ciorba foarte gustoasa si deosebit de aromata de la legume si verdeturile proaspete si desigur si de la perisoare, care au iesit pufoase si delicioase.

Va doresc pofta buna!

Specific: Romania
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba moldoveneasca de perisoare, cu legume proaspete" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Mâncare de mazăre verde

Mâncare de mazăre verde

Într-un vas se pune la fiert mazărea verde, apă cât să o acopere bine şi sarea. Se lasă la

1 vot    3 comentarii
45 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Pastai scazute cu usturoi

Pastai scazute cu usturoi

Eu am avut pastai fierte la borcan. Daca folositi pastai crude, trebuie curatate capetele si

1 vot    1 comentariu
30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari pentru tine si casa ta

Trimmer T820E

- 20 %
269.99 lei
215.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

3 voturi

Ingrediente

  • Ciorba:
  • 3-4 morcovi mijlocii
  • subtiri
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ardei gras verde
  • 2 cepe
  • 50 g orez inmuiat
  • 30 ml ulei pentru calit ceapa
  • 2-3 rosii mijlocii
  • 1/4 radacina telina
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura leustean
  • 2-3 linguri pasta de rosii
  • 2 linguri vegeta de casa
  • patrunjel proaspat tocat marunt (la servire)
  • 0,5 l bors proaspat sau bors magic
  • dupa gust.
  • smantana( la servire)
  • Compozitie perisoare:
  • 700 g carne vita
  • tocata marunt (se toaca de 2 ori)
  • 1 ceapa medie
  • 100 g orez
  •  sare
  • piper
  • 1 lingura faina
  • 1ou mare sau 2 mici
  • 2 linguri ulei(pentru calit ceapa)
  • 2-3 linguri de verdeata
  • tocata marunt

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

1 vot    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

3 voturi    2 comentarii
35 min
Aperitive
BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

Mod de preparare BAME CU CARNE DE VITA Carnea de vita se spala si se portioneaza. Ceapa se curata,

1 vot    0 comentarii
2h 15 min
Mancaruri cu carne
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Orez cremos cu parmezan Orez cremos cu parmezan

Pune uleiul la incins intr-un vas cu fund dublu (eu folosesc vas de tuci) Ceapa curatata si spalata o tai juliene. Cand uleiul e incins

0 voturi    0 comentarii
35 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Iahnie de fasole cu praz Iahnie de fasole cu praz

Se pregateste fasolea cu o zi inainte: se alege de impuritati si se pune intr-un vas in apa suficienta astfel incat apa sa fie mai sus

1 vot    2 comentarii
3h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Budinca cu dovlecei si telemea