Ciorba moldoveneasca de perisoare, cu legume proaspete

Ciorba de perisoare este una dintre cele mai gustoase ciorbe.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Ciorba moldoveneasca de perisoare, cu legume proaspete

Ingrediente

  • Ciorba:
  • 3-4 morcovi mijlocii, subtiri
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ardei gras verde
  • 2 cepe
  • 50 g orez inmuiat
  • 30 ml ulei pentru calit ceapa
  • 2-3 rosii mijlocii
  • 1/4 radacina telina
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura leustean
  • 2-3 linguri pasta de rosii
  • 2 linguri vegeta de casa
  • patrunjel proaspat tocat marunt (la servire)
  • 0,5 l bors proaspat sau bors magic, dupa gust.
  • smantana( la servire)
  • Compozitie perisoare:
  • 700 g carne vita, tocata marunt (se toaca de 2 ori)
  • 1 ceapa medie
  • 100 g orez
  • sare
  • piper
  • 1 lingura faina
  • 1ou mare sau 2 mici
  • 2 linguri ulei(pentru calit ceapa)
  • 2-3 linguri de verdeata, tocata marunt

Mod de preparare

Ciorba de perisoare este una dintre cele mai gustoase ciorbe, iar eu o gatesc destul de des, pentru ca aici gasesc pe tot parcursul anului legume proaspete.

Daca nu am bors, de obicei folosesc fie bors magic, fie acresc cu zeama de lamaie.

Ce trebuie sa facem ca sa obtinem niste perisoare pufoase si gustoase? Mai intai, carnea tocata pe care o vom folosi trebuie sa fie tocata de doua ori, prin masina de carne, asta pentru a obtine niste perisoare uniforme si pufoase. In compozitia de la perisoare, pe langa ou, vom adauga si o lingura de faina, care le va lega foarte bine, asta in afara de orez, pe care il veti adauga in compozitie neinmuiat. Si acum sa trecem la prepararea ciorbei.

Intai vom spala toate legumele si le vom curata de codite, coji, seminte.etc, dupa care le vom taia marunt, cu exceptia morcovilor, care ii vom alege sa fie cat mai subtiri si ii vom taia rondele, ei dand un aspect frumos ciorbei. Intr-o oala mai inalta (de cca 4-5 l), in care vom face ciorba, vom pune 4-5 linguri de ulei de masline si vom pune putin ceapa la calit. Dupa ce si-a schimbat culoarea, vom adauga rosiile curatate de coaja si taiate marunt si vom mai lasa inca 5 minute, apoi vom adauga celelalte legume si doar jumatate din verdeata tocata. Vom lasa, la foc mic, timp de 10 minute, dupa care vom adauga pasta de rosii, iar dupa vreo 5 minute, vom adauga vegeta si 1,5-2 l de apa si lasam sa fiarba cateva minute, timp in care ne vom ocupa de perisoare. Ceapa pentru perisoare o vom toca marunt si o vom cali in putin ulei. Carnea tocata si ceapa calita si racita le vom pune intr-un castron incapator, in care vom adauga si celelalte ingrediente pentru perisoare. Vom amesteca totul bine, pana obtinem o compozitie omogena, dupa care vom incepe sa formam perisoarele. Cu mainele ude, vom forma perisoare nu prea mari, cam de dimensiunea unei nuci mici, pe care le vom pune in oala de ciorba, dar vom avea grija sa le raspandim pe toata suprafata oalei, nu trebuiesc inghesuite, ca sa nu se desfaca in oala.Atunci cand legumele sunt fierte pe jumatate, vom adauga orezul si perisoarele. Cand au inceput sa fiarba, vom adauga borsul sau 2-3 cani de apa si un pliculet de bors magic, ori zeama de o lamaie si vom potrivi de sare si piper. Vom lasa la fiert, la foc mediu pana s-au fiert legumele. In timp ce fierb perisoarele, eliminam spuma care se va forma, iar atunci cand s-au ridicat la suprafata perisoarele, inseamna ca sunt fierte. Timpul de fierbere este in jur de 30 de minute. Vom inchide focul si vom adauga cealalta jumatate de verdeata pe care am lasat-o, dar vom pastra doar o lingura sau doua de verdeata, pentru a o folosi la servire; apoi vom acoperi oala cu un capac ca sa se infuzeze aromele, maxim 10-15 minute, dupa care o putem servi cu sau fara smantana. A rezultat o ciorba foarte gustoasa si deosebit de aromata de la legume si verdeturile proaspete si desigur si de la perisoare, care au iesit pufoase si delicioase.

Va doresc pofta buna!

Specific: Romania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise