autor:

Victoria Gabriela

» » Dulciuri diverse

Clătite cu cacao și cremă de afine

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 29 iulie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 29 iulie 2015

Ingrediente
(22-25 buc.), , -4 ouă, , -250 ml lapte, , -250 ml apă rece, , -300 gr. făină, , -50 gr. cacao, , -50 gr. unt topit, , -2 lingurițe zahăr, , -1 plic zahăr vanilinat, , -1 vârf cuțit de sare, , Pentru umplutură - crema de afine, , -125 gr. cremă de brânză, , -200 ml smântână pentru frișcă, , -3 linguri miere, , -400 gr. afine, , -1/4 linguriță esență de vanilie, , Pentru decor (opțional):, , -fulgi de ciocolată, zahăr pudră, etc

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

12 voturi

Mod de preparare

Clătitele acestea sunt pregătite cu noul meu ajutor în bucătărie, aparatul Panini Maker Breville.

-Într-un castron, se amestecă făină, zahărul, zahărul vanilinat și pudra de cacao.







-Separat, în alt castron, se bat ouăle cu sarea. Peste ouăle bătute se adaugă treptat amestecul solid, omogenizându-se cu telul sau mixerul, până se obține o compoziție consistentă.







-Peste compoziția de aluat se toarnă treptat laptele amestecând bine, cu grijă, să nu se formeze ”cocoloașe”, iar la sfârșit se subțiază cu apă rece, rezultând un aluat omogen fluid, potrivit de subțire.







-Se lasă aluatul să se ”odihnească” la rece, în frigider cca. 30 minute, chiar și o oră dacă aveți timp.







-Între timp ne ocupăm de crema de afine.







-Într-un blender se pun 200 gr. afine, mierea și crema de brânză și se acționează câteva secunde, până când rezultă un amestec cremos, omogen.







-Se bate într-un vas separat smântâna, rezultând frișca. (Dacă preferați mai dulce, puteți adăuga în frișcă 1 lingură de zahăr pudră și/sau un plic de zahăr vanilinat).







-Peste amestecul cremos de brânză și afine se adaugă frișca și se amestecă ușor cu ajutorul unei palete până când frișca este incorporată și rezultă o cremă fină și spumoasă.







-Se pune crema la rece, în frigider, până când terminăm de făcut clătitele.







-Când timpul de odihnă al aluatului s-a terminat, se conectează aparatul Panini Maker Breville la sursa de curent, până când ledul indicator declanșează indicându-ne că plita aparatului s-a încins și aceasta este pregătită pentru a întinde prima clătită pentru copt.







-Capacul aparatului se ridică și cu ajutorul unui polonic se toarnă aluatul pe plita încinsă, dându-i forma dorită (rotundă, în cazul meu) sau dreptunghiulară, după forma plitei. Cantitatea de aluat turnată depinde de grosimea și mărimea dorită pentru clătite.







-După ce aluatul a fost turnat și nivelat aproape uniform cu dosul polonicului, se coboară capacul aparatului Panini Maker Breville și după cca 2 minute la prima clătită, ledul declanșează și ne indică finalizarea coacerii. Timpul de coacere variază însă, în funcție de cât de coapte preferați clătitele, putând să le scoateți înainte, sau după ce butonul cu led declanșează. Pe măsură ce aparatul se încinge, durata de coacere se diminuează.







-Când clătita este coaptă, se ia de pe plită cu ajutorul unei palete de silicon sau lemn.







-Se repetă aceste operațiuni, până se folosește tot aluatul și rezultă cca 22-25 (depinde de mărime) clătite cu cacao pufoase și aromate.







-Deși nu este nevoie, deoarece sunt anti-aderente, plăcile aparatului se curăță după utilizare, foarte simplu și ușor, imediat, doar cu ajutorul unui șervet absorbant de bucătărie sau a unei lavete.







-Înaintea servirii, cu ajutorul unui pos, se pune crema de afine pe fiecare clătită, peste care se mai adaugă câteva fructe din restul de afine și se rulează după dorință. Eu am împăturit clătitele în patru. (Am turnat crema pe jumătate de clătită, am acoperit cu cealaltă jumătate și apoi le-am împăturit din nou în două.)







-Clătitele umplute se decorează după preferință cu zahăr pudră sau fulgi de ciocolată (dacă aveți), sau se servesc ca atare, doar ornate cu puțină cremă de afine.







Mai multe detalii gasiti pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/







Poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Clătite cu cacao și cremă de afine" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Intorsuri

Intorsuri

Este o reteta de desert foarte veche pe care o faceau mai demult oameni saraci, care a inceput sa

8 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Dulciuri diverse
Crema de zahar ars in miniforme

Crema de zahar ars in miniforme

Mai intai punem 1/2 cana zahar cu o lingura de apa pe foc si il caramelizam, cu mare atentie sa nu

5 voturi    3 comentarii
1h 10 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 18 %
389.99 lei
319.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Dante Flori , 04 august 2015

    Delicioase!

Dificultate

Redusa

Timp

30 min

12 voturi

Ingrediente

  • (22-25 buc.)
  • -4 ouă
  • -250 ml lapte
  • -250 ml apă rece
  • -300 gr. făină
  • -50 gr. cacao
  • -50 gr. unt topit
  • -2 lingurițe zahăr
  • -1 plic zahăr vanilinat
  • -1 vârf cuțit de sare
  • Pentru umplutură - crema de afine
  • -125 gr. cremă de brânză
  • -200 ml smântână pentru frișcă
  • -3 linguri miere
  • -400 gr. afine
  • -1/4 linguriță esență de vanilie
  • Pentru decor (opțional):
  • -fulgi de ciocolată
  • zahăr pudră
  • etc

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat

12 voturi    1 comentariu
1h
Retete vegetariene
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

4 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

7 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Alivanca cu jumari - prajitura copilariei mele Alivanca cu jumari - prajitura copilariei mele

Mod de preparare pentru branza de vaci dulce: Se strecoara laptele si se pune intr-o oala la prins, se lasa cam doua zile, dupa care

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive cu brinza
Kulaj -rulouri cu nuca si branza insiropate Kulaj -rulouri cu nuca si branza insiropate

Kulajul este un desert foarte gustos si aromat, el fiind de origine din Palestina, mai exact din orasul Nablus. Foile pentru kulaj sunt

6 voturi    2 comentarii
1h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Clatite cu banana si caramel