Clătite cu cremă de ciocolată și căpșuni

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa
Clătite cu cremă de ciocolată și căpșuni

Ingrediente

  • ( cca. 22-25 buc)
  • -3 ouă
  • -200 ml lapte (1 pahar)
  • -200 ml apă minerală (1 pahar)
  • -300 gr. făină (2 pahare)
  • -3 lingurițe zahăr
  • -3 lingurițe ulei
  • -1 plic zahăr vanilinat
  • -1 varf cuțit de sare
  • Pentru umplutură:
  • -180 gr. ciocolată neagră
  • -100 ml smântâna pentru frișcă (lichidă)
  • -1 plic zahăr vanilinat
  • -200 gr. căpșuni
  • Pentru decor (opțional):
  • -ciocolată topită, zahăr pudră, căpșuni, frunze de mentă

Mod de preparare

Clătitele acestea sunt pregătite cu noul meu ajutor în bucătărie, aparatul Panini Maker Breville.

-Pentru aluat, intr-un castron, se bat bine ouăle cu un praf de sare, zahărul și zahărul vanilinat. Această operațiune se poate realiza fie cu telul (cum am procedat eu), fie cu mixerul.

-Se adaugă uleiul, apoi treptat făina, după care se toarnă laptele cate puțin și se omogenizează bine compoziția avand grijă să nu se formeze "cocoloașe".

-La sfarșit se diluează compoziția cu apa minerală pe care o turnăm treptat, rezultând un aluat fluid potrivit de subțire.

-Se lasă aluatul să se ”odihnească” cca. 30 minute.

-Între timp ne ocupăm de crema de ciocolată: intr-un vas mic se pune smantâna pentru frișcă împreună cu zahărul vanilinat la foc mic, iar când începe să fiarbă o dăm deoparte și punem ciocolata ruptă în bucățele mici. Se amestecă bine până ce toată ciocolata se topește, amestecul devine omogen, rezultând o cremă fină de ciocolată.

-Se lasă crema să se răcească la temperatura camerei. Dacă doriți, pentru a o face mai pufoasă și aerată o puteți bate cu mixerul câteva minute când se răcește. (Eu am preferat să o folosesc așa, mai densă și concentrată).

-Se pregătesc și căpșunile, care se spală și se feliază în rondele subțiri.

-Când timpul de odihnă al aluatului s-a terminat, se conectează aparatul Panini Maker Breville la sursa de curent, până când ledul indicator declanșează indicându-ne că plita aparatului s-a încins și aceasta este pregătită pentru a întinde prima clătită pentru copt.

-Capacul aparatului se ridică și cu ajutorul unui polonic se toarnă aluatul pe plita încinsă, dându-i forma dorită (rotundă, în cazul meu) sau dreptunghiulară, după forma plitei. Cantitatea de aluat turnată depinde de grosimea și mărimea dorită pentru clătite. Eu am turnat un polonic aproape plin de cca 25 ml.

-După ce aluatul a fost turnat și nivelat aproape uniform cu dosul polonicului, se coboară capacul aparatului Panini Maker Breville și după cca 2-3 minute la prima clătită, ledul declanșează și ne indică finalizarea coacerii. Timpul de coacere variază însă în funcție de cât de coapte preferați clătitele, putând să le scoateți înainte, sau după ce butonul cu led declanșează. Pe măsură ce aparatul se încinge, durata de cocere se diminuează.

-Când clătita este coaptă, se ia de pe plită cu ajutorul unei palete de silicon sau lemn.

-Se repetă aceleasi operațiuni, până se folosește tot aluatul și rezultă cca 22 -25 clătite (depinde de mărime) pufoase și aromate.

-Deși nu este nevoie, deoarece sunt antiaderente, plăcile aparatului se curăță după utilizare, foarte simplu și ușor, rapid, doar cu ajutorul unui șervet absorbant de bucătarie sau a unei lavete.

-Clătitele gata făcute se umplu cu crema de ciocolată peste care se adaugă felii de căpșuni și se rulează după dorință.

-Clătitele umplute se decorează cu zahăr pudră și se servesc după preferință cu/fără toping de ciocolată, alături de căpșuni proaspete.

Mai multe detalii gasiti pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel, reteta simpla si foarte gustoasa

Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel, reteta simpla si foarte gustoasa

Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel: o reteta simpla si gustoasa. Descopera cum sa prepari cartofi crocanti,...

Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel, reteta simpla si foarte gustoasa
Reteta de limonada cu capsuni - rapida, racoritoare, delicioasa

Reteta de limonada cu capsuni - rapida, racoritoare, delicioasa

Descopera reteta rapida de limonada cu capsuni, perfecta pentru zilele calduroase. Racoritoare si delicioasa, aceasta bautura...

Reteta de limonada cu capsuni - rapida, racoritoare, delicioasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise