autor:

» » , , Dulciuri diverse, Prajituri, Retete de post

Clatite cu mere rosii (de post si nu numai)

Autor: dedytel (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 29 martie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: dedytel (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 29 martie 2009

Ingrediente
Pentru aluat: (cam pentru 15 clatite), 500 g faina, 250ml apa minerala sau 1 cana de lapte dulce proaspat, 50ml ulei sau cate o lingurita de ulei la 100 g de faina, un praf de sare, 20 g de zahar tos, Optional se pot adauga 2 oua pentru consistenta si pentru a iesi mai pufoase(sau cate 1 ou la 250 g de faina), , Pentru umplutura:, 100 g zahar pudra, 4 mere mari rosii sau 750 de g de mere rosii necuratate, vin rosu sec(demisec) sau must cat mai proaspat, scortisoara dupa gust

Dificultate: Redusa Timp: 1h

2 voturi

Mod de preparare

Se prepara un aluat din ingredientele mai sus mentionate astfel:
1) Varianta de post:
Se pune intr-un vas jumatate din apa minerala si se adauga incet faina cernuta in ploaie amestecand cu mixerul ca sa nu se faca cocoloase, apoi adaugam zaharul si sarea si daca mai trebuie apa minerala. Aluatul trebuie sa fie ca o smantana subtire(stransa prima data in perioada de vara).
Aluatul se lasa la odihnit la rece in frigider cam o jumatate de ora.
2) Varianta de frupt
Se sparg intr-un vas ouale si se adauga zaharul si sarea si se amesteca cu mixerul pana cand se topeste zaharul.
Apoi se adauga faina cernuta in ploaie, uleiul si laptele cand incepe aluatul sa se ingroase.
Aluatul trebuie sa fie ca o smantana subtire(stransa prima data in perioada de vara).
Aluatul se lasa la odihnit la rece in frigider cam o jumatate de ora.

Clatitele se coc pe ambele parti intr-o tigaie incinsa, unsa cu ulei (de preferat la uns de folosit o pensula sau un manunchi de pene de gasca bine legate, iar pentru varianta de frupt este indicat de folosit untura clara de porc). Fiecare clatita dupa ce este gata se aseaza pe un platou si se acopera imediat dupa ce le luam din tigaie ca sa fie cat mai calde.

Apoi spalam merele bine si le dam pe razatoare pe una mica - sa iasa mici ca niste taitei.
Am precizat ca merele sa fie mari pentru a fi mai usor de razuit!
Le punem intr-o tigaie mai adanca cu putin ulei (de preferat ulei de masline sau palmier).
Adaugam zaharul si lasam totul pe foc mic pana se evapora apa din mere.
Apoi le stingem cu vin rosu si lasam sa fiarba pana se evapora apa si ramane savoarea vinului.
Adaugam scortisoara dupa gust(intotdeauna gustam umplutura este foarte important ca ea sa nu fie prea acra; daca se intampla sa fie acra mai adaugam putin zahar sau daca e prea dulce adaugam vin).
Din aceasta compozitie punem pe fiecare clatita un strat de compozitie, rulam ca un sul fiecare clatita, dar cu putina margine in interior sa nu iasa compozitia.

Pentru varianta cu frupt dupa ce le rulam pe toate se pot pune intr-o tava cu putin lapte si miez de nuca sau nuca de cocos si date la cuptorul preincalzit cam la 150 grade Celsius si dupa ce le punem la foc mic cam 15 minute.

Va doresc Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Clatite cu mere rosii (de post si nu numai)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Negresa cu gem

Negresa cu gem

Am amestecat cu mixerul toate ingredientele. Am pus prajitura la cuptorul preincalzit pentru 45

301 voturi    32 comentarii
1h
Retete de post
Prajitura cu lamaie si fructe de padure

Prajitura cu lamaie si fructe de padure

Se face foarte repede si se mananca tot asa :)). in primul rand mixati margarina cu zaharul si uleiul

7 voturi    3 comentarii
1h
Retete de post

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 iulie 2010

    O bunatate !

Dificultate

Redusa

Timp

1h

2 voturi

Ingrediente

  • Pentru aluat: (cam pentru 15 clatite)
  • 500 g faina
  • 250ml apa minerala sau 1 cana de lapte dulce proaspat
  • 50ml ulei sau cate o lingurita de ulei la 100 g de faina
  • un praf de sare
  • 20 g de zahar tos
  • Optional se pot adauga 2 oua pentru consistenta si pentru a iesi mai pufoase(sau cate 1 ou la 250 g de faina)
  • Pentru umplutura:
  • 100 g zahar pudra
  • 4 mere mari rosii sau 750 de g de mere rosii necuratate
  • vin rosu sec(demisec) sau must cat mai proaspat
  • scortisoara dupa gust

Raporteaza reteta

constanta proca

constanta proca (Chef de cuisine)

O bunatate !

Retete

din Retete de post

Prajitura cu mere si gris (de post) Prajitura cu mere si gris (de post)

Este o reteta usor de preparat, rapida si delicioasa. Prajitura o putem numi si "Gustul copilariei", pentru ca ne bucuram

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Dulciuri diverse
Melcisori deliciosi cu legume Melcisori deliciosi cu legume

Se dizolva drojdia in apa calduta,apoi se adauga zaharul si uleiul de masline amestecand energic.Compozitia rezultata se torna peste

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Aluaturi si Foietaje
Cornulete cu gem si nuca