Clatite cu mere rosii (de post si nu numai)

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru aluat: (cam pentru 15 clatite)
  • 500 g faina
  • 250ml apa minerala sau 1 cana de lapte dulce proaspat
  • 50ml ulei sau cate o lingurita de ulei la 100 g de faina
  • un praf de sare
  • 20 g de zahar tos
  • Optional se pot adauga 2 oua pentru consistenta si pentru a iesi mai pufoase(sau cate 1 ou la 250 g de faina)
  • Pentru umplutura:
  • 100 g zahar pudra
  • 4 mere mari rosii sau 750 de g de mere rosii necuratate
  • vin rosu sec(demisec) sau must cat mai proaspat
  • scortisoara dupa gust

Mod de preparare

Se prepara un aluat din ingredientele mai sus mentionate astfel:

1) Varianta de post:

Se pune intr-un vas jumatate din apa minerala si se adauga incet faina cernuta in ploaie amestecand cu mixerul ca sa nu se faca cocoloase, apoi adaugam zaharul si sarea si daca mai trebuie apa minerala. Aluatul trebuie sa fie ca o smantana subtire(stransa prima data in perioada de vara).

Aluatul se lasa la odihnit la rece in frigider cam o jumatate de ora.

2) Varianta de frupt

Se sparg intr-un vas ouale si se adauga zaharul si sarea si se amesteca cu mixerul pana cand se topeste zaharul.

Apoi se adauga faina cernuta in ploaie, uleiul si laptele cand incepe aluatul sa se ingroase.

Aluatul trebuie sa fie ca o smantana subtire(stransa prima data in perioada de vara).

Aluatul se lasa la odihnit la rece in frigider cam o jumatate de ora.

Clatitele se coc pe ambele parti intr-o tigaie incinsa, unsa cu ulei (de preferat la uns de folosit o pensula sau un manunchi de pene de gasca bine legate, iar pentru varianta de frupt este indicat de folosit untura clara de porc). Fiecare clatita dupa ce este gata se aseaza pe un platou si se acopera imediat dupa ce le luam din tigaie ca sa fie cat mai calde.

Apoi spalam merele bine si le dam pe razatoare pe una mica - sa iasa mici ca niste taitei.

Am precizat ca merele sa fie mari pentru a fi mai usor de razuit!

Le punem intr-o tigaie mai adanca cu putin ulei (de preferat ulei de masline sau palmier).

Adaugam zaharul si lasam totul pe foc mic pana se evapora apa din mere.

Apoi le stingem cu vin rosu si lasam sa fiarba pana se evapora apa si ramane savoarea vinului.

Adaugam scortisoara dupa gust(intotdeauna gustam umplutura este foarte important ca ea sa nu fie prea acra; daca se intampla sa fie acra mai adaugam putin zahar sau daca e prea dulce adaugam vin).

Din aceasta compozitie punem pe fiecare clatita un strat de compozitie, rulam ca un sul fiecare clatita, dar cu putina margine in interior sa nu iasa compozitia.

Pentru varianta cu frupt dupa ce le rulam pe toate se pot pune intr-o tava cu putin lapte si miez de nuca sau nuca de cocos si date la cuptorul preincalzit cam la 150 grade Celsius si dupa ce le punem la foc mic cam 15 minute.

Va doresc Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise