autor:

valentina ionita

» » , Dulciuri diverse, Retete de post

Coliva

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 18 noiembrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 18 noiembrie 2010

Ingrediente
1 kg arpacas, 1,5 kg miez de nuca, 250 g stafide, 300 g zahar sau dupa gust, esenta de lamaie, dupa gust, 2-3 pliculete zahar vanilat, 200 g biscuiti pisati, zahar pudra,cacao,nuca de cocos ,bomboane pentru ornat

Dificultate: Redusa Timp: 3h

26 voturi

Mod de preparare

Saptamana trecuta am facut pomenirea de 10 ani a bunicii materne atat la noi la biserica,acasa cat si in judetul Calarasi unde este inmormantata. Bunica a fost ,este si va ramane ingerul meu pazitor,cea care m-a salvat ,m-a readus la viata anul acesta pe 18 februarie cand era sa mor in urma formarii unui edem cerebral puternic si a catorva accidente vasculare datorate citostaticelor. Dumnezeu m-a intarit ,mi-a dat putere pentru a putea merge ,ma simt linistita si in mod sigur si bunica a fost fericita sa ma vada.

De la bunica mea Dumnezeu sa o aiba in paza am invata ca seara inainte de a merge la biserica ,graul se alege,se curata de impuritati ,se spala in 9 ape caldute numite cele 9 cete ingeresti,dupa care se pune la fiert in cca 3 l apa.
a inceput focul trebuie sa fie mai puternic,apoi se fierbe la foc mic cu grija sa nu se lipeasca.In timpul fierberii graul nu se amesteca cu lingura ci doar se misca cratita ,oala (ca la sarmale)...
Cand a scazut apa complet se adauga zaharul,amestecandu-se usor cu lingura de aceasta data si se fierbe la foc mic pana a inflorit graul ,iar apa,siropul format a scazut.

Dupa ce s-a oprit focul,graul fiert se rastoarna in alt vas (sa nu fie din material plastic) ,se presara deasupra nuca macinata si se acopera cu un prosop curat si umed pentru a impiedica uscarea,prinderea unei cruste deasupra .
Dimineata la prima ora se amesteca cu zaharul vanilat,esentele,cateva linguri din biscuitii pisati, stafidele, cateva bombonele,se aseaza pe platouri si se orneaza cu biscuiti pisati,cacao,zahar pudra,nuca de cocos, bomboane.
Daca ti-a placut reteta noastra "Coliva" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Coliva de grau fiert

Coliva de grau fiert

Graul se pune la muiat pentru cateva ore, apoi se asaza intr-o oala mai mare, se acopera cu 4 cesti

4 voturi    2 comentarii
3h
Retete de post
Colivă

Colivă

Cand spun colivă, gindul mi se duce la copilărie și la zilele cind mami venea acasă cu o farfuriuță

3 voturi    4 comentarii
2h
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

    Sunt inerente aceste evenimente ,dar fiecare dintre noi ne confruntam cu ele si trebuie sa fim pregatiti...

  • tatiana

    tatiana (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

    Sper sa foloseasca numai la pomeniri, cat mai putine inmormantari tuturor !

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 19 noiembrie 2010

    Multumesc mult Alina...Te pup

    • ALINA BANICA

      ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 19 noiembrie 2010

      Tare buna! Fata mea o adora. Multa sanatate va doresc!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 19 noiembrie 2010

      Multumesc mult Ramona...

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 19 noiembrie 2010

      Foarte bun!!! mama imi fãcea in tarã de multe ori :)

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

3h

26 voturi

Ingrediente

  • 1 kg arpacas
  • 1,5 kg miez de nuca
  • 250 g stafide
  • 300 g zahar sau dupa gust
  • esenta de lamaie, dupa gust
  • 2-3 pliculete zahar vanilat
  • 200 g biscuiti pisati
  • zahar pudra,cacao,nuca de cocos ,bomboane pentru ornat

Raporteaza reteta

Retete
de valentina ionita
Rulada din omleta

Rulada din omleta

Fiecare omleta se face din 2 oua .Se bat cele 2 oua cu putin piper ,condimente, se amesteca cu putin

48 voturi    4 comentarii
40 min
Aperitive cu oua
Mucenici  de post la cuptor

Mucenici de post la cuptor

Din faina,drojdie,sare,zahar,margarina,ulei,apa minerala se framanta un aluat potrivit,nu foarte

95 voturi    32 comentarii
1h 30 min
Retete de post
Mucenici dobrogeni de post  fierti cu zeama si multa nuca

Mucenici dobrogeni de post fierti cu zeama si multa nuca

La 250 g mucenici se pun cam 2,5l apa la fiert. Se da apa in clocot cu zahar sau miere dupa gust,

74 voturi    17 comentarii
25 min
Retete de post

valentina ionita (Chef de cuisine)

Sunt inerente aceste evenimente ,dar fiecare dintre noi ne confruntam cu ele si trebuie sa fim pregatiti...

Adauga reteta
Retete

din Retete de post

Mancare de legume la Crock Pot Mancare de legume la Crock Pot

Curatam si spalam legumele. Cartofii ii taiem cubulete, morcovii rondele, dovlecelul, ceapa, usturoiul si ardeii ii taiem marunt. Adaugam

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Aperitive cu carne
Ardei umpluti-reteta de post Ardei umpluti-reteta de post

Se pregatesc ardeii, se taie cotoarele si se scot semintele, se clatesc si se pun pe chiuveta la scurs. Se curata prazul, se toaca

0 voturi    0 comentarii
2h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Negresă de post