Cozonac

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Cozonac

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 50 g drojdie
  • 500 ml lapte
  • 300 g zahar
  • 10 galbenusuri
  • 150 g margarina rama
  • 1 varf cutit sare
  • un plic de 30 g zahar vanilat
  • 1 sticluta de 50 ml esenta de rom
  • coaja rasa de la 3 lamai
  • ulei pentru framantat aluatul
  • pentru umplutura
  • 300 g nuci macinate
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 150 ml lapte
  • 2 linguri esenta de rom

Mod de preparare

Pregatiti ingredientele pe o tava pentru a le avea la indemana.

Cerneti faina intr-un castron mare. Fierbeti intr-o cratita 250 ml lapte cu zaharul, apoi lasati la racit. Intr-o alta cratita pregatiti maiaua astfel: se incalzeste restul de lapte, se adauga drojdia si patru linguri de faina. Se omogenizeaza amestecul; si se lasa sa creasca la cald.

Faceti o adancitura in mijlocul fainii cernute si adaugati ingredientele in ordinea urmatoare: maiaiua, pe care o amestecati putin, adaugati galbenusurile frecate cu sare apoi laptele cald cu zahar ,margarina rama si la sfarsit aromele (vanilia si romul) apoi adaugati coaja de lamaie.

Framantati aluatul pana apar bule de aer in coca. Lasati sa creasca la cald circa 40 de minute. Impartiti coca in doua bucati egale. Intindeti fiecare bucata de aluat in foi de forma dreptunghiulara.

Intindeti pe fiecare foaie din umplutura de nuci. Aceasta se prepara amestecand ingredientele mentionate pentru umplutura pana obtinem un amestec cremos.

Se ruleaza foile si se aseaza in tavile de cozonac tapetate cu hartie pergament si unsa cu unt. Se lasa la crescut 15 minute, ferite de curent de aer. Se ung cu ou batut si se presara zahar. Se dau la cuptor si se coc la foc slab (150 grade C) timp de 40 minute.

pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise