autor:

maria

» » Dulciuri diverse

Cozonac

Autor: maria (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 23 ianuarie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: maria (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 23 ianuarie 2012

Ingrediente
In acest sfarsit de saptamana m-am hatarat sa fac ceva dulce si bun.Afara ninge linistit....si in cuptor se coc cozonacii..!, Dar sa ne apucam de treaba si sa va spun ce ingrediente am folosit pentru doi cozonaci fumosi si pufosi,foarte,foarte ieftini si usor de facut., Aluat:, 1 kg.faina Dobrogea (intamplarea a fost sa am in casa),, 1 cub drojdie proaspata de 42 gr margarina, , 550 ml de lapte, , 3 oua intregi,, 250 gr.zahar,, 100 ml ulei si mirodenii (coaja de lamaie, esenta de vanilei si un pic esenta de rom), Umplutura:, nuca macinata,, zahar,, cacao, , lapte.

Dificultate: Medie Timp: 3h 50 min

4 voturi

Mod de preparare

Cand ne apucam de aluat, toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (eu le-am pregatit de seara si dimineata nu a fost nevoie sa mai astept sa se incalzeasca. Drojdia o frecam cu o lingura de zahar un pic de lapte caldut si faina si o lasam la crescut 15 minute intr-un loc cald pana face basicute.Separat punem intr-un lighenas destul de incapator ca aluatul o sa creasca,faina. Cat drojdia creste ,batem ouale intregi cu o lingurita rasa de sare, laptele il punem cu zaharul pe foc pana se topeste si il lasam la racit la o temperatura potrivita pentru a framanta aluatul.Drojdia a crescut o punem in mijlocul fainii amestecam un pic si apoi punem alternativ laptele cald unde am pus si mirodeniile,cu ouale batute.Amestecam totul foarte bine luand faina din mijloc catre margini. Daca mai este nevoie de lapte mai adaugati 2,3 linguri nu mai mult,sa fie un aluat mai moale. Uleiul se pune si el la incalzit sa fie usor caldut atunci cand il folosim.Deci framantam aluatul cam 10minute cand incepe sa nu se mai ia pe mana,si atunci incepem sa punem uleiul inmuiem mana in ulei si framantam pana cand vedem ca aluatul a 'inghitit" uleiul ,si tot asa pana se termina tot. Din acest moment il mai framantam un pic si gata cu el la crescut. Eu l-am pus in cuptorul aragazului care a fost dinainte incalzit,L-am uitat acolo cam 1ora si 30 minute ,crescuse frumos nu era lipit de vas era o minunatie de aluat.

L-am pus pe blatul uns cu ulei l-am framantat un pic si l-am impartit in patru bucati cat de cat egale.

Am intins aluatul cu mana putin mai lung decat forma si am intins compozitia de nuca am rulat. Am facut acelasi lucru si cu celalalt leam impletit pe amandoua si am pus in forma tapetata cu hartie de copt,trebuie sa ocupe cam jumatate din forma; la fel procedam si cu al doilea cozonac.Ii punem la loc cald cam 3o minute pana se umple forma apoi ii ungem cu galbenus de ou amestecat cu lapte si ii introducem in cuptorul incalzit inainte la foc mediu spre mic primele 10 minute, apoi putem sa mai crestem un pic focul.La mine a durat coptul cam 40 minute,faceti testul cu scobitoarea.

Pentru umplutura am folosit 5 linguri de nuca macinata 2 linguri de cacao 3 linguri de zahar o vanilie esenta de rom dupa gust ; am amestecat totul si am pus lapte fierbinte peste compozitie pana a devenit o pasta destul de groasa si am lasat- la racit.

Cam asta e tot .Va doresc spor la treaba si pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Cozonac cu mac

Cozonac cu mac

Cozonacii se prepară de când lumea. Tradiția noastră spune ca atunci când ai cozonac

5 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Retete de Craciun
Cozonac cu cacao, nuci si alune de padure

Cozonac cu cacao, nuci si alune de padure

Se amestecă drojdia uscată cu făina, se lasă 15 minute, apoi se încorporează restul ingredientelor:

2 voturi    1 comentariu
2h 50 min
Retete de Craciun

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • maria

    maria (Chef de cuisine) , 22 iulie 2012

    Multumesc pentru aprecieri .Noua ne place foarte mult cozonacul si din cand in cand il fac.Mai am o reteta de cozonac din cartea de bucate a Silviei Jurcovan pe care o fac deasemenea ,este si acela deosebit de gustos

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 20 iulie 2012

    Foarte reusit!

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 23 ianuarie 2012

    Foarte apetisant!*****

Dificultate

Medie

Timp

3h 50 min

4 voturi

Ingrediente

  • In acest sfarsit de saptamana m-am hatarat sa fac ceva dulce si bun.Afara ninge linistit....si in cuptor se coc cozonacii..!
  • Dar sa ne apucam de treaba si sa va spun ce ingrediente am folosit pentru doi cozonaci fumosi si pufosi,foarte,foarte ieftini si usor de facut.
  • Aluat:
  • 1 kg.faina Dobrogea (intamplarea a fost sa am in casa),
  • 1 cub drojdie proaspata de 42 gr margarina
  • 550 ml de lapte
  • 3 oua intregi,
  • 250 gr.zahar,
  • 100 ml ulei si mirodenii (coaja de lamaie
  • esenta de vanilei si un pic esenta de rom)
  • Umplutura:
  • nuca macinata,
  • zahar,
  • cacao
  • lapte.

Raporteaza reteta

Retete
de maria
Eclere

Eclere

Intr-o olita se pun la fiert apa uleiul si sarea.Cand da primul clocot se adauga toata faina luandu-se

14 voturi    13 comentarii
1h 30 min
Prajituri
coronita umpluta cu branza

coronita umpluta cu branza

Pentru aluat am procedat asa: am cernut faina intr-un lighenas,am pregatit drojdia cu o lingurita

4 voturi    8 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
placinta din aluat dospit cu crema de smantana

placinta din aluat dospit cu crema de smantana

cum preparam: intr-un vas se freaca drojdia cu zaharul pana cand se lichefiaza se adauga untul moale

1 vot    2 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje

maria (Chef de cuisine)

Multumesc pentru aprecieri .Noua ne place foarte mult cozonacul si din cand in cand il fac.Mai am o reteta de cozonac din cartea de bucate a Silviei Jurcovan pe care o fac deasemenea ,este si acela deosebit de gustos

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Dulceata de pere padurete (salbatice) Dulceata de pere padurete (salbatice)

Curatam perele de codite, indepartam mustatile din partea superioara, le spalam bine. Punem la fiert 2 cani de apa cu zaharul, scortisoara,

0 voturi    0 comentarii
50 min
Conserve si muraturi
Gem de afine Gem de afine

Se spală delicat afinele, se acoperă cu zahăr şi se lasă peste noapte, pentru a-şi lăsa sucul. A doua zi, se pun la fiert,

0 voturi    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Alpahores fara faina