autor:

Fara foto

» » Prajituri

cozonac.

Autor: neacsu laura (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 03 iunie 2008

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: neacsu laura (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 03 iunie 2008

Ingrediente
1 lingurita de drojdie uscata (3 gr.), 1/4 cana de apa calduta (50 ml.), 1/4 cana de zahar (4-5 linguri de zahar), Un praf de sare, 3 galbenuse, 1/2 cana de smantana (8 linguri rase de smantana), 8 Linguri de unt (110 gr.), 3 1/2 cani de faina (500 gr.), Vanilie, Coaja rasa de lamiie sau portocala

Dificultate: Redusa Timp: 1h

0 voturi

Mod de preparare

daca ai robot sau masina de paine se pun toate ingredientele inauntru si se framanta bine. se scoate din cuva si se pune la crescut in vas uns cu unt, la loc ferit de curent.
daca framantati cu mana: se topeste drojdia in apa calduta.
Intr-un castron mai marisor se pune faina la care se adauga zahar, sare, galbenusurile, smantana, vanilia si coaja de fructe impreuna cu drojdia inmuiata.
Se framinta un aluat potrivit de tare. La inceput va fi lipicios pe mana dar incet incet adaugati unt in timp ce framintati, pana ce aluatul se desprinde de pe mana si de pe castron. Cam 20-30 minute.
Daca e prea moale sau prea tare atunci adaugati un pic de lichid sau fain, foarte putin cite o lingurita o data) si mestecati pina revine la punctul in care nu se mai lipeste.
se lasa la crescut pana si-a dublat volumul.
apoi se taie aluatul in 4 bucati.
Se intinde o bucata de aluat cu palma incetisor pina se face un dreptunghi de lungimea tavii in care se va coace. Se umple cu umplutura dorita si se ruleaza.
Se unge tava cu unt si se aseaza cozonacul in ea. Se lasa la cald sa dospeasca. (30 minute)
De obicei cind cozonacul a crescut pina la marginea de sus a tavii …e bun de bagat la cuptor.
Inainte de a baga cozonacul la cuptor se bate un ou cu 1 lingura de lapt si se unge cozonacul, peste ou se presara zahar sau seminte de susan. Se coc la 180°C 30 - 35 minute. (
Daca ti-a placut reteta noastra "cozonac." nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Cozonac Rosenkranz

Cozonac Rosenkranz

Cele 9 linguri zahar le punem intr-o cratita (24 de centimetri a avut cea pe care am folosit-o eu)

20 voturi    23 comentarii
1h 40 min
Retete de Craciun
Cozonac pufos de post

Cozonac pufos de post

1. Cernem faina intr-un vas, facem o adancitura in mijlocul acesteia, punem drojdia impreuna cu zaharul.

5 voturi    2 comentarii
2h
Retete de post

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Dificultate

Redusa

Timp

1h

0 voturi

Ingrediente

  • 1 lingurita de drojdie uscata (3 gr.)
  • 1/4 cana de apa calduta (50 ml.)
  • 1/4 cana de zahar (4-5 linguri de zahar)
  • Un praf de sare
  • 3 galbenuse
  • 1/2 cana de smantana (8 linguri rase de smantana)
  • 8 Linguri de unt (110 gr.)
  • 3 1/2 cani de faina (500 gr.)
  • Vanilie
  • Coaja rasa de lamiie sau portocala

Raporteaza reteta

Retete
de neacsu laura
prajitura cu visine

prajitura cu visine

se amesteca galbenusurile cu uleiul ca o maioneza si se baga la frigider pina batem albusurile.albusurile

1 vot    1 comentariu
40 min
Dulciuri diverse
tort cu fructe.

tort cu fructe.

Blatul se realizeaza dupa metoda generala. Se imparte in trei foi, se insiropeaza si se umplu cu

5 voturi    6 comentarii
1h
Torturi
Oua vopsite

Oua vopsite

Iei ouale le speli foarte bine cu apa calda si detergent si le clatesti la fel de bine. Le pui la

4 voturi    5 comentarii
15 min
Aperitive cu oua
Andreea Constantina Manciu

Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine)

Am sa adaug o poza la reteta dvs.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Choux-uri cu crema de vanilie Choux-uri cu crema de vanilie

Choux-urile le-am preparat dupa reteta de eclere. Punem apa la fiert impreuna cu untul si sarea. Dupa ce s-a topit untul punem faina,toata

17 voturi    2 comentarii
1h
Prajituri
Chec marmorat Chec marmorat

Se separa albusurile de galbenusuri, punandu-se fiecare in cate un vas mare de mixer. Se bat albusurile spuma tare, se adauga zeama

0 voturi    0 comentarii
25 min
Dulciuri diverse
Prajitura '' Lambada "