cozonac.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 lingurita de drojdie uscata (3 gr.)
  • 1/4 cana de apa calduta (50 ml.)
  • 1/4 cana de zahar (4-5 linguri de zahar)
  • Un praf de sare
  • 3 galbenuse
  • 1/2 cana de smantana (8 linguri rase de smantana)
  • 8 Linguri de unt (110 gr.)
  • 3 1/2 cani de faina (500 gr.)
  • Vanilie
  • Coaja rasa de lamiie sau portocala

Mod de preparare

daca ai robot sau masina de paine se pun toate ingredientele inauntru si se framanta bine. se scoate din cuva si se pune la crescut in vas uns cu unt, la loc ferit de curent.

daca framantati cu mana: se topeste drojdia in apa calduta.

Intr-un castron mai marisor se pune faina la care se adauga zahar, sare, galbenusurile, smantana, vanilia si coaja de fructe impreuna cu drojdia inmuiata.

Se framinta un aluat potrivit de tare. La inceput va fi lipicios pe mana dar incet incet adaugati unt in timp ce framintati, pana ce aluatul se desprinde de pe mana si de pe castron. Cam 20-30 minute.

Daca e prea moale sau prea tare atunci adaugati un pic de lichid sau fain, foarte putin cite o lingurita o data) si mestecati pina revine la punctul in care nu se mai lipeste.

se lasa la crescut pana si-a dublat volumul.

apoi se taie aluatul in 4 bucati.

Se intinde o bucata de aluat cu palma incetisor pina se face un dreptunghi de lungimea tavii in care se va coace. Se umple cu umplutura dorita si se ruleaza.

Se unge tava cu unt si se aseaza cozonacul in ea. Se lasa la cald sa dospeasca. (30 minute)

De obicei cind cozonacul a crescut pina la marginea de sus a tavii …e bun de bagat la cuptor.

Inainte de a baga cozonacul la cuptor se bate un ou cu 1 lingura de lapt si se unge cozonacul, peste ou se presara zahar sau seminte de susan. Se coc la 180°C 30 - 35 minute. (

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise