autor:

Fara foto

» » Dulciuri diverse

COZONAC

Autor: MARIA-ANTUZA BUCEA (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 20 iunie 2008

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: MARIA-ANTUZA BUCEA (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 20 iunie 2008

Ingrediente
1kg faina, 7 galbenusuri, 4 albusuri, 300 g zahar, 250 g unt, 2 linguri de ulei, 1/2 l lapte, lingura de rom, vanilie, 50 g drojdie, 1lingurita rasa de sare.

Dificultate: Medie Timp: 1h

0 voturi

Mod de preparare

Se moaie drojdia cu putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul) si o lingurita de zahar. Separat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecind bine ca sa nu se faca cocoloase. Cind s-a racorit destul, cit sufera mina, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, pina se fac basici mari. Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca. In acest timp se freaca galbenusurile, intii cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi, cu zaharul pisat sau daca este tos, trecut printr-o sita fina si turnat cite putin peste galbenusuri. Se freaca bine pina ce se fac ca o crema spumoasa. Cind plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina, cernuta intr-o covata si tinuta la cald; se amesteca, adaugind galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma. Se framinta cel putin o jumatate de ora, aducind aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, putin cite putin unt topit, cald, iar daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin lapte caldut. Se aduna aluatul in covata, se acopera cu o fata de masa, se aseaza la cald, departe de apa sau de fereastra si se lasa sa creasca circa 2-3 ore. Cind a crescut destul, se unge mina cu unt, se iau buciti din el, se impletese pe masa de aluat, presarata cu faina si se pun in forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea formei. Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu ou, se presara cu zahar grunzos si cu nuci sau stafide.Se pune la cuptor la foc potrivit si se tin cam o ora. Cind sint gata se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, nu insa la loc rece si nici in curent. La framintat, se pot adauga si stafide, dupa ce au fost alese si sterse intr-un servet
Daca ti-a placut reteta noastra "COZONAC" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Cozonac de paste

Cozonac de paste

Aluatul : Ingredientele se scot din timp de la frigider pentru a fi la temperatura camerei si

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Cozonac traditional de Craciun

Cozonac traditional de Craciun

Se dizolva drojdia cu zaharul si laptele caldut.Se toarna compozitia in faina pusa in prealabil

10 voturi    3 comentarii
2h 5 min
Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

Ondulator Pro 180 Large

- 20 %
169.99 lei
135.99 lei

Ondulator Easy Waves

- 35 %
259.99 lei
169.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

    Eu am umplut cozonacul cu cacao, stafide, nuci si mac.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 05 iulie 2008

    Cozonacul se poate umple si cu cacao amestecata cu putina scortisoara.

Dificultate

Medie

Timp

1h

0 voturi

Ingrediente

  • 1kg faina
  • 7 galbenusuri
  • 4 albusuri
  • 300 g zahar
  • 250 g unt
  • 2 linguri de ulei
  • 1/2 l lapte, lingura de rom
  • vanilie
  • 50 g drojdie
  • 1lingurita rasa de sare.

Raporteaza reteta

Retete
de MARIA-ANTUZA BUCEA
SALATA CU MASLINE SI OUA

SALATA CU MASLINE SI OUA

Speli varza, o tai fideluţă, o freci cu sare şi o laşi să se înmoaie. Speli roşiile, cureţi

7 voturi    3 comentarii
30 min
Salate din oua

Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine)

Eu am umplut cozonacul cu cacao, stafide, nuci si mac.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Placinte cu visine -din compot sau congelate Placinte cu visine -din compot sau congelate

Aluatul il pregatim de cu seara. Topim untul sau margarina in lapte sau lapte vegetarian la bain marie si lasam sa fie caldut. In oala

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Fondante de curmale cu cocos Fondante de curmale cu cocos

Curmalele le curatam de samburi si le punem intr-un bol cu apa fierbinte, le lasam 1 ora pana se inmoaie-le strecuram bine si le punem

0 voturi    0 comentarii
45 min
Dulciuri diverse
Chec