autor:

Fara foto

» » Dulciuri diverse

COZONAC

Autor: MARIA-ANTUZA BUCEA (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 20 iunie 2008

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: MARIA-ANTUZA BUCEA (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 20 iunie 2008

Ingrediente
1kg faina, 7 galbenusuri, 4 albusuri, 300 g zahar, 250 g unt, 2 linguri de ulei, 1/2 l lapte, lingura de rom, vanilie, 50 g drojdie, 1lingurita rasa de sare.

Dificultate: Medie Timp: 1h

0 voturi

Mod de preparare

Se moaie drojdia cu putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul) si o lingurita de zahar. Separat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecind bine ca sa nu se faca cocoloase. Cind s-a racorit destul, cit sufera mina, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, pina se fac basici mari. Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca. In acest timp se freaca galbenusurile, intii cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi, cu zaharul pisat sau daca este tos, trecut printr-o sita fina si turnat cite putin peste galbenusuri. Se freaca bine pina ce se fac ca o crema spumoasa. Cind plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina, cernuta intr-o covata si tinuta la cald; se amesteca, adaugind galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma. Se framinta cel putin o jumatate de ora, aducind aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, putin cite putin unt topit, cald, iar daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin lapte caldut. Se aduna aluatul in covata, se acopera cu o fata de masa, se aseaza la cald, departe de apa sau de fereastra si se lasa sa creasca circa 2-3 ore. Cind a crescut destul, se unge mina cu unt, se iau buciti din el, se impletese pe masa de aluat, presarata cu faina si se pun in forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea formei. Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu ou, se presara cu zahar grunzos si cu nuci sau stafide.Se pune la cuptor la foc potrivit si se tin cam o ora. Cind sint gata se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, nu insa la loc rece si nici in curent. La framintat, se pot adauga si stafide, dupa ce au fost alese si sterse intr-un servet
Daca ti-a placut reteta noastra "COZONAC" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Cozonac de casa

Cozonac de casa

Intr-un castron se pun 100 g faina si 200 g lapte caldut (pentru a opari faina). Se amesteca bine

1 vot    2 comentarii
2h
Retete de Pasti
Cozonac cu nuca si rahat

Cozonac cu nuca si rahat

Laptele, smantana, margarina topita, laptele batut se incalzesc sa fie caldute la care se adauga

19 voturi    11 comentarii
2h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

    Eu am umplut cozonacul cu cacao, stafide, nuci si mac.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 05 iulie 2008

    Cozonacul se poate umple si cu cacao amestecata cu putina scortisoara.

Dificultate

Medie

Timp

1h

0 voturi

Ingrediente

  • 1kg faina
  • 7 galbenusuri
  • 4 albusuri
  • 300 g zahar
  • 250 g unt
  • 2 linguri de ulei
  • 1/2 l lapte, lingura de rom
  • vanilie
  • 50 g drojdie
  • 1lingurita rasa de sare.

Raporteaza reteta

Retete
de MARIA-ANTUZA BUCEA
SALATA CU MASLINE SI OUA

SALATA CU MASLINE SI OUA

Speli varza, o tai fideluţă, o freci cu sare şi o laşi să se înmoaie. Speli roşiile, cureţi

7 voturi    3 comentarii
30 min
Salate din oua

Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine)

Eu am umplut cozonacul cu cacao, stafide, nuci si mac.

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

1 vot    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Pasca cu branza si ciocolata