autor:

Brindusa_Aluculesei

» » , , , Retete de Pasti, Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac cu aluat foietaj

Autor: Brindusa_Aluculesei (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 27 aprilie 2020

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Brindusa_Aluculesei (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 27 aprilie 2020

Ingrediente
Ingrediente pentru aluat:, -500 gr.faina de grau, -200 gr.unt cu grasime 80%, -25 gr.drojdie, -300 gr. chisleac, (iaurt facut in cas), -1 praf de sare, -1 ou., Ingrediente pentru umplutura:, -300 gr.gem de mure sau orice fel de gem aveti, -200 gr.nuca macinata., Pentru uns:, -1 ou.

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 10 min

0 voturi

Mod de preparare

Mod de preparare pentru aluat: intr-un vas se pune faina de grau si oul.

Intr-un bol se pune drojdia, putina sare si putin chisleac; se omogenizeaza compozitia, se toarna peste faina de grau si se incepe framantarea, se mai adauga si restul de chisleac si se framanta un aluat suficient de tare. Se pune peste vas o folie de ceolofan si se da aluatul la frigider pentru circa jumatate de ora.

Untul rece se pune pe o bucata de hartie de copt, se pune peste unt alta bucata de hartie de copt si cu un sucitor se intinde usor untul pana se obtine o foaie subtire de unt. Eu am avut doua feluri de unt de 80% grasime doar ca era cumparat de la alta firma si de asta se observa doua culori la unt. Se pune untul la frigider si se scoate cand se scoate si aluatul.

Pe masa de lucru se presara faina si se intinde aluatul pe masa de lucru cu ajutorul sucitorului, sa fie asa o foaie cam de 60/30 cm. Se pune foaia de unt peste foaia de aluat in asa fel incat sa asezam aluatul peste unt, sa unim aluatul pe toate partile. Cu ajutorul sucitorului intindem foaia cu ajutorul sucitorului pana ajunge iar la dimensiunea de 60/30,sa stiti nu trebuie sa se respecte intocmai dimensiunile.Este bine sa fie latimea cam jumatate la lungime.Se impatureste in trei,se intoarce invers si iarasi se intinde foaia cam pana la dimensiunea de 60/30 cm.Se pune aluatul iarasi la frigider pentru jumatate de ora,dupa care se scoate,se intinde iarasi,se impatureste in trei,se roteste,se intinde,iar se impatureste si iar se baga la frigider pentru circa 30 minute.Se scoate,se intinde,se impatureste in trei,se roteste,se intinde si se impatureste in trei,dupa care se intinde o foaie mare cam cat ne trebuie.

Se unge foaia cu gem de mure sau orice altfel de gem,se stropeste cu nuca macinata si se taie in trei fasii.Fiecare fasaie se uneste si se impleteste in trei.Se pune cozonacul in tava de cozonac in care s-a pus hartie de copt,se unge cu ou batut si se da la cuptorul incalzit deja pentru circa 50-60 minute depinde de cuptorul fiecaruia.Se verifica cu scobitoarea daca s-a copt,daca nu ramane aluat pe scobitoare inseamna ca este gata.Se opreste focul,se scoate tava si se lasa sa se raceasca in tava dupa care se scote si se poate servi.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu aluat foietaj" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Prajitura cu foi si ciocolata, bicolora

Prajitura cu foi si ciocolata, bicolora

Ciocolata, untul, zaharul si laptele se pun impreuna la foc si se amesteca continuu pana cand ciocolata

5 voturi    0 comentarii
2h
Retete de Pasti
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Mai întâi de toate am frământat aluatul. Într-un castron încăpător

18 voturi    0 comentarii
2h
Retete de Pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 30 %
999.99 lei
699.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

2h 10 min

0 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat:
  • -500 gr.faina de grau
  • -200 gr.unt cu grasime 80%
  • -25 gr.drojdie
  • -300 gr. chisleac
  • (iaurt facut in cas)
  • -1 praf de sare
  • -1 ou.
  • Ingrediente pentru umplutura:
  • -300 gr.gem de mure sau orice fel de gem aveti
  • -200 gr.nuca macinata.
  • Pentru uns:
  • -1 ou.

Raporteaza reteta

Retete
de Brindusa_Aluculesei
Cozonaci cu nuca si rahat

Cozonaci cu nuca si rahat

Punem faina intr-un vas si peste faina adaugam cele 4 galbenusuri. Separat, intr-o oala, punem laptele

251 voturi    44 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Peste umplut cu legume

Peste umplut cu legume

Se curata pestele, se spala si se lasa la scurs de apa.Sseparat facem o compozitie din buretii fierti

66 voturi    27 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu peste
Pasca cu branza dulce

Pasca cu branza dulce

Se cerne faina intr-un vas si peste ea se adauga drojdia topita cu sarea, zaharul si iaurtul, se

8 voturi    2 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Cozonac Cozonac

Mai întâi pregătim maiaua. Într-un bol punem drojdia uscata, 2 linguri de zahar, 2 linguri de faina, 2 linguri de

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Retete de Pasti
Rulada cu bureti (opintici) Rulada cu bureti (opintici)

Intr-un vas se pun untura, smantana, praful de copt, oul, sarea, faina de grau si se framanta aluatul pana se dezlipeste de pe maini.

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Retete de Pasti
Friptura de pui cu cartofi la cuptor si sos alb de nuci