autor:

Maggy_Albert

» » , , Retete de Pasti, Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac cu aluat oparit

Autor: Maggy_Albert (Bucatar sef)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 16 aprilie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Maggy_Albert (Bucatar sef)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 16 aprilie 2015

Ingrediente
8 oua, 200 g unt, 60 g drojdie proaspata, 250 g zahar + 1 cana zahar pentru umplutura, zahar vanilat, coaja rasa de lamaie si portocala, esente - dupa preferinte, 50 ml ulei, 1200 g faina + 3 linguri pentru umplutura, 600 ml lapte, stafide, cacao, rahat, nuca

Dificultate: Medie Timp: 3h 30 min

0 voturi

Mod de preparare

100 g faina se opareste cu 200 ml lapte clocotit. Se lasa la racit si se amesteca cu drojdia lichefiata cu 1 lingurita zahar. Se amesteca cu un tel sau cu mixerul pentru a se omogeniza compozitia. Se lasa la crescut 15-20 minute pana isi dubleaza volumul (aceasta este maiaua). Galbenusurile se freaca bine cu zaharul, aromele, 100 ml unt topit si racit, uleiul.



Cand maiaua a crescut se amesteca cu compozitia de galbenusuri si cu restul de lapte caldut. Aceasta compozitie se toarna peste restul de faina cernuta si se formeaza un aluat consistent care se bate pentru circa 15-20 min. Aluatul poate fi putin moale, dar nu mai adaugati faina. La sfarsit se adauga restul de unt topit si racit (100g) si se impartureste aluatul. Atentie! aluatul nu se mai bate, doar se impartureste luand aluat de dedesubt si aducand deasupra. Dupa ce s-a incorporat bine untul se pune intr-un vas mare uns cu putin ulei sau unt si se lasa la crescut aproxamtiv 1-1.30 h.



Cat aluatul este la crescut, albusurile se bat spuma cu o cana zahar si 3 linguri zahar, cacao si nuca.



Cand aluatul este crescut, se pune pe masa de lucru o folie alimentara destul de lata care se unge cu putin ulei.Se ia din aluat si se intinde o foaie de grosimea degetului mic si aproximativ lungimea formei in care va fi copt. Se pun stafidele, crema de cacao si nuca si rahatul si se ruleaza cat sa acopere umplutura.

Se pune in tava tapetata cu hartie de copt (doar fundul tavii) si se lasa la crescut in tava inca 20 min. Inainte de a fi bagat la cuptor se unge cu ou batut si se pudreaza cu zahar tos.



Se da la cuptor la 180 g pentru 1 h.



Sfaturi utile:

- toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei;

- incaperea sa fie incalzita;

- in cuptor, sub tavile in care se coc cozonacii sa existe o tava in care se pune apa (pentru pufosenie).
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu aluat oparit" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Rulada cu mascarpone si zmeura

Rulada cu mascarpone si zmeura

In primul rand, trebuie sa va spun ca am pregatit blatul intr-o tava 35x30 cm pe care am pus hartie

2 voturi    0 comentarii
40 min
Retete de Pasti
Chec cu cacao si nuci

Chec cu cacao si nuci

Intr-un bol, punem albusurile si praful de sare. Mixam pana obtinem un amestec spumos. Peste albusuri

1 vot    0 comentarii
60h
Retete de Pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

3h 30 min

0 voturi

Ingrediente

  • 8 oua
  • 200 g unt
  • 60 g drojdie proaspata
  • 250 g zahar + 1 cana zahar pentru umplutura
  • zahar vanilat
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • esente - dupa preferinte
  • 50 ml ulei
  • 1200 g faina + 3 linguri pentru umplutura
  • 600 ml lapte
  • stafide
  • cacao
  • rahat
  • nuca

Raporteaza reteta

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Tiramisu a la Margot Tiramisu a la Margot

Pentru această rețetă inspirație mi-a fost Tiramisu rețeta originală: Se freaca galbenusurile cu zaharul pana acesta se topeste,

6 voturi    6 comentarii
30 min
Retete de Pasti
Ciorbă de miel reţetă din Bihor Ciorbă de miel reţetă din Bihor

Se pune la fiert carnea de miel in apa cu sare.Cain fierbe se ia spuma formata... Zarzavatul se curata si se da pe razatoarea mare. Morcovii

31 voturi    6 comentarii
1h
Retete de Pasti
Cozonac cu nuca si rahat