Ingrediente
8 oua, 200 g unt, 60 g drojdie proaspata, 250 g zahar + 1 cana zahar pentru umplutura, zahar vanilat, coaja rasa de lamaie si portocala, esente - dupa preferinte, 50 ml ulei, 1200 g faina + 3 linguri pentru umplutura, 600 ml lapte, stafide, cacao, rahat, nuca
Dificultate: Medie | Timp: 3h 30 min
0 voturi
Mod de preparare
Cand maiaua a crescut se amesteca cu compozitia de galbenusuri si cu restul de lapte caldut. Aceasta compozitie se toarna peste restul de faina cernuta si se formeaza un aluat consistent care se bate pentru circa 15-20 min. Aluatul poate fi putin moale, dar nu mai adaugati faina. La sfarsit se adauga restul de unt topit si racit (100g) si se impartureste aluatul. Atentie! aluatul nu se mai bate, doar se impartureste luand aluat de dedesubt si aducand deasupra. Dupa ce s-a incorporat bine untul se pune intr-un vas mare uns cu putin ulei sau unt si se lasa la crescut aproxamtiv 1-1.30 h.
Cat aluatul este la crescut, albusurile se bat spuma cu o cana zahar si 3 linguri zahar, cacao si nuca.
Cand aluatul este crescut, se pune pe masa de lucru o folie alimentara destul de lata care se unge cu putin ulei.Se ia din aluat si se intinde o foaie de grosimea degetului mic si aproximativ lungimea formei in care va fi copt. Se pun stafidele, crema de cacao si nuca si rahatul si se ruleaza cat sa acopere umplutura.
Se pune in tava tapetata cu hartie de copt (doar fundul tavii) si se lasa la crescut in tava inca 20 min. Inainte de a fi bagat la cuptor se unge cu ou batut si se pudreaza cu zahar tos.
Se da la cuptor la 180 g pentru 1 h.
Sfaturi utile:
- toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei;
- incaperea sa fie incalzita;
- in cuptor, sub tavile in care se coc cozonacii sa existe o tava in care se pune apa (pentru pufosenie).