autor:

Maggy_Albert

» » , , Retete de Pasti, Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac cu aluat oparit

Autor: Maggy_Albert (Bucatar sef)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 16 aprilie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Maggy_Albert (Bucatar sef)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 16 aprilie 2015

Ingrediente
8 oua, 200 g unt, 60 g drojdie proaspata, 250 g zahar + 1 cana zahar pentru umplutura, zahar vanilat, coaja rasa de lamaie si portocala, esente - dupa preferinte, 50 ml ulei, 1200 g faina + 3 linguri pentru umplutura, 600 ml lapte, stafide, cacao, rahat, nuca

Dificultate: Medie Timp: 3h 30 min

0 voturi

Mod de preparare

100 g faina se opareste cu 200 ml lapte clocotit. Se lasa la racit si se amesteca cu drojdia lichefiata cu 1 lingurita zahar. Se amesteca cu un tel sau cu mixerul pentru a se omogeniza compozitia. Se lasa la crescut 15-20 minute pana isi dubleaza volumul (aceasta este maiaua). Galbenusurile se freaca bine cu zaharul, aromele, 100 ml unt topit si racit, uleiul.



Cand maiaua a crescut se amesteca cu compozitia de galbenusuri si cu restul de lapte caldut. Aceasta compozitie se toarna peste restul de faina cernuta si se formeaza un aluat consistent care se bate pentru circa 15-20 min. Aluatul poate fi putin moale, dar nu mai adaugati faina. La sfarsit se adauga restul de unt topit si racit (100g) si se impartureste aluatul. Atentie! aluatul nu se mai bate, doar se impartureste luand aluat de dedesubt si aducand deasupra. Dupa ce s-a incorporat bine untul se pune intr-un vas mare uns cu putin ulei sau unt si se lasa la crescut aproxamtiv 1-1.30 h.



Cat aluatul este la crescut, albusurile se bat spuma cu o cana zahar si 3 linguri zahar, cacao si nuca.



Cand aluatul este crescut, se pune pe masa de lucru o folie alimentara destul de lata care se unge cu putin ulei.Se ia din aluat si se intinde o foaie de grosimea degetului mic si aproximativ lungimea formei in care va fi copt. Se pun stafidele, crema de cacao si nuca si rahatul si se ruleaza cat sa acopere umplutura.

Se pune in tava tapetata cu hartie de copt (doar fundul tavii) si se lasa la crescut in tava inca 20 min. Inainte de a fi bagat la cuptor se unge cu ou batut si se pudreaza cu zahar tos.



Se da la cuptor la 180 g pentru 1 h.



Sfaturi utile:

- toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei;

- incaperea sa fie incalzita;

- in cuptor, sub tavile in care se coc cozonacii sa existe o tava in care se pune apa (pentru pufosenie).
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu aluat oparit" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Marinata cu ierburi de provence si lavanda pregatita cu aparatul de marinat FoodSaver

Marinata cu ierburi de provence si lavanda pregatita cu aparatul de marinat FoodSaver

Punem intr-un bol toate ingredientele, apoi punem muschiuletii si ii ungem astfel incat fiecare sa

1 vot    0 comentarii
15 min
Retete de Pasti
Gratin din piept de curcan umplut cu ciuperci si caise in sos de smantana cu cascaval

Gratin din piept de curcan umplut cu ciuperci si caise in sos de smantana cu cascaval

Pieptul de curcan il taiem fileuri, apoi il punem intre doua folii de plastic si il batem putin,

2 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Retete de Pasti

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

3h 30 min

0 voturi

Ingrediente

  • 8 oua
  • 200 g unt
  • 60 g drojdie proaspata
  • 250 g zahar + 1 cana zahar pentru umplutura
  • zahar vanilat
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • esente - dupa preferinte
  • 50 ml ulei
  • 1200 g faina + 3 linguri pentru umplutura
  • 600 ml lapte
  • stafide
  • cacao
  • rahat
  • nuca

Raporteaza reteta

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Costite de ied Costite de ied

Se spala bine costitele de ied. Le lasam sa se scurga. Punem sare, piper, oregano, coniac mustar si usturoi tocat in bol si amestecam

0 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Retete de Pasti
Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata

Acesta reteta o facem de ani de zile, dupa cum vedeti, nu are prea multe oua si nici zahar. Secretul in a obtine un cozonac pufos si

3 voturi    0 comentarii
3h 45 min
Retete de Pasti
Sarmale moldovenesti