autor:

Maggy_Albert

» » , , Retete de Pasti, Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac cu aluat oparit

Autor: Maggy_Albert (Bucatar sef)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 16 aprilie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Maggy_Albert (Bucatar sef)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 16 aprilie 2015

Ingrediente
8 oua, 200 g unt, 60 g drojdie proaspata, 250 g zahar + 1 cana zahar pentru umplutura, zahar vanilat, coaja rasa de lamaie si portocala, esente - dupa preferinte, 50 ml ulei, 1200 g faina + 3 linguri pentru umplutura, 600 ml lapte, stafide, cacao, rahat, nuca

Dificultate: Medie Timp: 3h 30 min

0 voturi

Mod de preparare

100 g faina se opareste cu 200 ml lapte clocotit. Se lasa la racit si se amesteca cu drojdia lichefiata cu 1 lingurita zahar. Se amesteca cu un tel sau cu mixerul pentru a se omogeniza compozitia. Se lasa la crescut 15-20 minute pana isi dubleaza volumul (aceasta este maiaua). Galbenusurile se freaca bine cu zaharul, aromele, 100 ml unt topit si racit, uleiul.



Cand maiaua a crescut se amesteca cu compozitia de galbenusuri si cu restul de lapte caldut. Aceasta compozitie se toarna peste restul de faina cernuta si se formeaza un aluat consistent care se bate pentru circa 15-20 min. Aluatul poate fi putin moale, dar nu mai adaugati faina. La sfarsit se adauga restul de unt topit si racit (100g) si se impartureste aluatul. Atentie! aluatul nu se mai bate, doar se impartureste luand aluat de dedesubt si aducand deasupra. Dupa ce s-a incorporat bine untul se pune intr-un vas mare uns cu putin ulei sau unt si se lasa la crescut aproxamtiv 1-1.30 h.



Cat aluatul este la crescut, albusurile se bat spuma cu o cana zahar si 3 linguri zahar, cacao si nuca.



Cand aluatul este crescut, se pune pe masa de lucru o folie alimentara destul de lata care se unge cu putin ulei.Se ia din aluat si se intinde o foaie de grosimea degetului mic si aproximativ lungimea formei in care va fi copt. Se pun stafidele, crema de cacao si nuca si rahatul si se ruleaza cat sa acopere umplutura.

Se pune in tava tapetata cu hartie de copt (doar fundul tavii) si se lasa la crescut in tava inca 20 min. Inainte de a fi bagat la cuptor se unge cu ou batut si se pudreaza cu zahar tos.



Se da la cuptor la 180 g pentru 1 h.



Sfaturi utile:

- toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei;

- incaperea sa fie incalzita;

- in cuptor, sub tavile in care se coc cozonacii sa existe o tava in care se pune apa (pentru pufosenie).
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu aluat oparit" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Drob de pui

Drob de pui

Puneti la fiert ficatul. Carnea o tocati la robotul de bucatarie sau prin masina de tocat Cand

1 vot    0 comentarii
50 min
Retete de Pasti
Sarmale

Sarmale

Puneti intr-un castron carnea, puneti peste ea ceapa data prin razatoare si orezul spalat inainte. Peste

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Retete de Pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

Ultra Sonic Steam

- 31 %
799.99 lei
549.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

3h 30 min

0 voturi

Ingrediente

  • 8 oua
  • 200 g unt
  • 60 g drojdie proaspata
  • 250 g zahar + 1 cana zahar pentru umplutura
  • zahar vanilat
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • esente - dupa preferinte
  • 50 ml ulei
  • 1200 g faina + 3 linguri pentru umplutura
  • 600 ml lapte
  • stafide
  • cacao
  • rahat
  • nuca

Raporteaza reteta

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Prajitura Tiramisu Prajitura Tiramisu

Se foloseste o tavă mare, preferabil cu inel detașabil. Eu am folosit una de 40 x 35 cm. Se face o cafea tare, puțin îndulcită,

4 voturi    1 comentariu
40 min
Retete de Pasti
Tort de ciocolata cu biscuiti Tort de ciocolata cu biscuiti

Se rup biscuitii in bucatele, se taie rahatul dupa bunul plac (eu l-am taiat bastonase); se pune laptele la fiert, iar cand deja e cald,

0 voturi    0 comentarii
30 min
Retete de Pasti
Pasca cu branza si stafide