Cozonac cu aluat oparit

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu aluat oparit

Ingrediente

  • 8 oua
  • 200 g unt
  • 60 g drojdie proaspata
  • 250 g zahar + 1 cana zahar pentru umplutura
  • zahar vanilat
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • esente - dupa preferinte
  • 50 ml ulei
  • 1200 g faina + 3 linguri pentru umplutura
  • 600 ml lapte
  • stafide
  • cacao
  • rahat
  • nuca

Mod de preparare

100 g faina se opareste cu 200 ml lapte clocotit. Se lasa la racit si se amesteca cu drojdia lichefiata cu 1 lingurita zahar. Se amesteca cu un tel sau cu mixerul pentru a se omogeniza compozitia. Se lasa la crescut 15-20 minute pana isi dubleaza volumul (aceasta este maiaua). Galbenusurile se freaca bine cu zaharul, aromele, 100 ml unt topit si racit, uleiul.

Cand maiaua a crescut se amesteca cu compozitia de galbenusuri si cu restul de lapte caldut. Aceasta compozitie se toarna peste restul de faina cernuta si se formeaza un aluat consistent care se bate pentru circa 15-20 min. Aluatul poate fi putin moale, dar nu mai adaugati faina. La sfarsit se adauga restul de unt topit si racit (100g) si se impartureste aluatul. Atentie! aluatul nu se mai bate, doar se impartureste luand aluat de dedesubt si aducand deasupra. Dupa ce s-a incorporat bine untul se pune intr-un vas mare uns cu putin ulei sau unt si se lasa la crescut aproxamtiv 1-1.30 h.

Cat aluatul este la crescut, albusurile se bat spuma cu o cana zahar si 3 linguri zahar, cacao si nuca.

Cand aluatul este crescut, se pune pe masa de lucru o folie alimentara destul de lata care se unge cu putin ulei.Se ia din aluat si se intinde o foaie de grosimea degetului mic si aproximativ lungimea formei in care va fi copt. Se pun stafidele, crema de cacao si nuca si rahatul si se ruleaza cat sa acopere umplutura.

Se pune in tava tapetata cu hartie de copt (doar fundul tavii) si se lasa la crescut in tava inca 20 min. Inainte de a fi bagat la cuptor se unge cu ou batut si se pudreaza cu zahar tos.

Se da la cuptor la 180 g pentru 1 h.

Sfaturi utile:

- toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei;

- incaperea sa fie incalzita;

- in cuptor, sub tavile in care se coc cozonacii sa existe o tava in care se pune apa (pentru pufosenie).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Spuma de capsuni

Spuma de capsuni

Reteta de spuma de capsuni. Spuma de capsuni cu albusuri gatite. Reteta de spuma de capsuni cu bezea italiana. Retete cu...

Spuma de capsuni
Ardei umpluţi (slow cooker)

Ardei umpluţi (slow cooker)

Ardei umpluţi (slow cooker)
Gem de cirese

Gem de cirese

Reteta de gem de cirese fara conservanti. Gem de cirese retea simpla si usor de preparat.

Gem de cirese
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor