Cozonac cu crema de mac si fructe

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu crema de mac si fructe

Ingrediente

  • Aluatul: 1 kg faina 1/2 kg lapte dulce 5-6 oua(3 intregi +62-3 galbenusuri) 300 g zahar 150ml ulei(se combina cu unt topit) coaja de lamaie sare 1cubulete de drojdie proaspata , putin rom
  • Umplutura: 100g seminte de mac, 2 linguri cacao 100ml lapte si un bob de unt ,zahar dupa gustul fiecaruia ,albusurile ramase de la coca ,3-4 picaturi de rom ,stafide inmuiate,rahat,migdale ,fructe.

Mod de preparare

Laptele dulce ,cu 100 g zahar, se fierbe pe foc pana da in clocot si se toarna fierbinte peste faina din vasul de aluat(se amesteca in mijloc)si se amesteca bine pana se racoreste S-a pregatit si maiaua din drojdie+1 lingura de zahar si 1lingura de faina +1 cescuta de lapte caldut S-au pregatit si ouale(adica galbenusurile frecate cu restul de zahar si albusurile batute spuma) Se adauga in vas maiaua ,ouale,se incepe framantatul si se adauga in palma uleiul incalzit putin ,combinat cu unt(aproape 1 ora se framanta, eu nu pot decat 20 min) . Cateva picaturi de rom se amesteca la sfarsit si se lasa la crescut(daca e cald in camera treb sa creasca intr-o ora) Intre timp se ung si tavile cu ulei si pesmet +faina sau se pune hartie de copt. Cand a crescut aluatul, se ia o minge si se intinde pe planseta si se umple cu ce doriti .

Umplutura de mac se pregateste cu 1 zi inainte:se pune macul la inmuiat in lapte si zahar si se lasa cateva ore, apoi se mai fierbe pe foc si cand s-a racit se amesteca cu albusurile batute spuma si cu cacaoa. Se adauga in mijlocul foii intinse, iar pe margini se pun visine, caise din borcan sau congelator.

Se rasuceste foaia si se pune in tava, la crescut .Cand a crescut in tavi, se baga la cuptor(45-50min-la inceput la foc mic ,apoi moderat) Nu treb sa mai ungeti cozonacul cu galbenus pt ca iese coaja tare! Eu ii ung dupa ce i-am scos din cuptor cu miere dizolvata in lapte caldut

Sunt deliciosi si merita efortul!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise