Se pregatesc toate cele necesare cozonacului ,de cu seara in bucatarie ,mai putin zaharul si laptele.
Drojdia de bere se freaca cu o lingura de zahar.Dupa ce s-a lichefiat(a devenit lichida),se pune putin lapte caldut si 2 linguri de faina,se amesteca bine si se lasa la crescut.
Se cerne faina de trei ori si se lasa deoparte.Intr-o craticioara punem laptele cu jumatate din cantitatea de zahar la incalzit pe foc.Nu se fierbe ,doar se incalzeste cat sa se dizolve zaharul.
Intr-un castrom spargem ouale,separam galbenusul de albus.Frecam galbenusurile cu sarea(intensifica culoarea gabenusului),apoi punem jumatatea ramasa din cantitatea de zahar si le batem cu pana se dubleaza si se ingroasa cantitatea.Punem laptele in care am dizolvat zaharul si le mai batem un pic impreuna.
Intr-un ibric punem la topit untul si apoi punem si uleiul si le pastram caldute(incercam cu degetul mic sa nu fie prea fierbinte sa oparim coca).
Avand toate pregatite incepem framantarea cozonacului.Peste faina cernuta punem compozitia formata din lapte ,galbenusuri si zahar,maiaua,esenta de rom si coaja de lamaie sau portocala . Incepem sa framantam de jos in sus, din exterior spre interior,pana incepe sa prinda contur si consistenta coca.Apoi incepem sa turnam untul care a fost si el dizolvat cu uleiul , dar mai mult luand in causul palmei grasime ,framantam pana se termina toata.
Astfel fiind framantat cozonacul,se lasa la crescut pana se dubleaza volumul,circa o ora.
Sfat:eu infoliez ligheanul sau castronul in care am coca pentru crescut ,apoi pun servet peste;in felul asta nu patrunde nici un pic de aer si creste mai repede.
In timp ce coca este lasata la crescut pregatim tavile de cozonac.Ori punem foaie de copt ,ori ungem tavile cu unt .In nici un caz nu punem faina in tavi.
Dupa ce am pregatit tavile , amestecam nuca ,albusul de ou, 3-4 linguri de zahar ,o lingura de cacao si dupa preferinta inca un pic de esenta de rom.
Acum coca fiind gata ,crescuta ,ungem blatul de lucru cu ulei, mainile la fel si incepem sa formam cozonaci. Intindem coca pe blatul uns, ungem cu nuca si infasuram sul ,apoi partea cu nada se v-a pune pe fundul tavi pentru a iesi cozonaci aratosi.Mare atentie, nu punem coca mai mult de jumatatea tavi,pentru a nu avea surpriza sa ne dea pe afara in cuptor(eu am patit, asa ca , atentie ).
Lasam la crescut pana ajung la nivelul tavi, ii ungem cu un galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte si dupa preferinta se pune zahar vanilat.Eu prefer pentru mirosul ce-l da in timpul coaceri , in schimb vecinii mei nu .Am glumit,miroase imbietor.
Cuptorul fiind incins din timpul in care am lasat cozonacul la crescut,il reglam pentru primele 10 minute la 180 de grade , dupa care reducem la 160 de grade inca 30-35 de minute,cand incercam cu un pai si daca paiul este curat , cozonacul poate fii scos din cuptor.
Il lasam in tavi circa 10 minute pentru a nu se lasa , dupa care ii putem scoate din tavi.
Pofta buna.

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii