autor:

sorina gabriela

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac cu nuca

Autor: sorina gabriela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 02 februarie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: sorina gabriela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 02 februarie 2011

Ingrediente
1kg de faina de buna calitate,5 oua,350g zahar,2fiole esenta de rom, coaja rasa de lamaie sau portocala ,500ml lapte ,2 cuburi drojdie proaspata,300g nuca macinata,2 linguri cacao ,un varf de lingurita de sare(sarea intensifica aroma cozonacului),100ml ulei,100g unt., -un ou ,o lingura de lapte si 2 plicuri de zahar vanilat pentru uns cozonacul.

Dificultate: Medie Timp: 2h 10 min

35 voturi

Mod de preparare

Se pregatesc toate cele necesare cozonacului ,de cu seara in bucatarie ,mai putin zaharul si laptele.
Drojdia de bere se freaca cu o lingura de zahar.Dupa ce s-a lichefiat(a devenit lichida),se pune putin lapte caldut si 2 linguri de faina,se amesteca bine si se lasa la crescut.
Se cerne faina de trei ori si se lasa deoparte.Intr-o craticioara punem laptele cu jumatate din cantitatea de zahar la incalzit pe foc.Nu se fierbe ,doar se incalzeste cat sa se dizolve zaharul.
Intr-un castrom spargem ouale,separam galbenusul de albus.Frecam galbenusurile cu sarea(intensifica culoarea gabenusului),apoi punem jumatatea ramasa din cantitatea de zahar si le batem cu pana se dubleaza si se ingroasa cantitatea.Punem laptele in care am dizolvat zaharul si le mai batem un pic impreuna.
Intr-un ibric punem la topit untul si apoi punem si uleiul si le pastram caldute(incercam cu degetul mic sa nu fie prea fierbinte sa oparim coca).
Avand toate pregatite incepem framantarea cozonacului.Peste faina cernuta punem compozitia formata din lapte ,galbenusuri si zahar,maiaua,esenta de rom si coaja de lamaie sau portocala . Incepem sa framantam de jos in sus, din exterior spre interior,pana incepe sa prinda contur si consistenta coca.Apoi incepem sa turnam untul care a fost si el dizolvat cu uleiul , dar mai mult luand in causul palmei grasime ,framantam pana se termina toata.
Astfel fiind framantat cozonacul,se lasa la crescut pana se dubleaza volumul,circa o ora.
Sfat:eu infoliez ligheanul sau castronul in care am coca pentru crescut ,apoi pun servet peste;in felul asta nu patrunde nici un pic de aer si creste mai repede.
In timp ce coca este lasata la crescut pregatim tavile de cozonac.Ori punem foaie de copt ,ori ungem tavile cu unt .In nici un caz nu punem faina in tavi.
Dupa ce am pregatit tavile , amestecam nuca ,albusul de ou, 3-4 linguri de zahar ,o lingura de cacao si dupa preferinta inca un pic de esenta de rom.
Acum coca fiind gata ,crescuta ,ungem blatul de lucru cu ulei, mainile la fel si incepem sa formam cozonaci. Intindem coca pe blatul uns, ungem cu nuca si infasuram sul ,apoi partea cu nada se v-a pune pe fundul tavi pentru a iesi cozonaci aratosi.Mare atentie, nu punem coca mai mult de jumatatea tavi,pentru a nu avea surpriza sa ne dea pe afara in cuptor(eu am patit, asa ca , atentie ).
Lasam la crescut pana ajung la nivelul tavi, ii ungem cu un galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte si dupa preferinta se pune zahar vanilat.Eu prefer pentru mirosul ce-l da in timpul coaceri , in schimb vecinii mei nu .Am glumit,miroase imbietor.
Cuptorul fiind incins din timpul in care am lasat cozonacul la crescut,il reglam pentru primele 10 minute la 180 de grade , dupa care reducem la 160 de grade inca 30-35 de minute,cand incercam cu un pai si daca paiul este curat , cozonacul poate fii scos din cuptor.
Il lasam in tavi circa 10 minute pentru a nu se lasa , dupa care ii putem scoate din tavi.
Pofta buna.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Cozonac cu nuca

Cozonac cu nuca

Laptele se amesteca cu 75 g zahar si se pune la incalzit. Cind este cald se amesteca cu 3 linguri

9 voturi    7 comentarii
3h
Dulciuri diverse
Cozonac cu nuca in tigaia dry cooker

Cozonac cu nuca in tigaia dry cooker

Toate ingredientele in afara de lapte si unt se tin in bucatarie de seara. Faina se cerne de trei

11 voturi    12 comentarii
4h
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    CHEF DAN -Bucatarie Traditionala , 02 octombrie 2014

    Pricepere,siguranta,organizare riguroasa ,totul a la carte,rezultatul =Un cozonac mai mult decat dosebit...

  • sorina gabriela

    sorina gabriela (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2011

    noul cozonac la Sfanta masa de Paste

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 08 februarie 2011

    Superbi si aromati!***** Nu pot sa-mi iau ochii de pe poza in care se vede cum a crecut aluatul!Wawwwwwwwww...

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 07 februarie 2011

      Da frumos mai arata mama!!! Iti lasa gura apa.

    • sorina gabriela

      sorina gabriela (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011

      Da fetele au iesit foarte bun , yamy yamy cum spuneti voi . Ma laud si eu :))) Am de treaba cand este perioada cozonacilor .Mai mult pentru prieteni si pentru traditie ca aici ciuciu cozonaci :))) Va imbratisez cu drag pe toate gustoasele si frumoasele gospodine. Pup

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      Waw ! da ce frumosi cozonaci ai facut ! si ce buni tra sa fie yumi,yumi. *****

    • Adriana K.D.

      Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      wow ce bine arata...yamii yamiiiiiii:)

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 10 min

35 voturi

Ingrediente

  • 1kg de faina de buna calitate,5 oua,350g zahar,2fiole esenta de rom
  • coaja rasa de lamaie sau portocala ,500ml lapte ,2 cuburi drojdie proaspata,300g nuca macinata,2 linguri cacao ,un varf de lingurita de sare(sarea intensifica aroma cozonacului),100ml ulei,100g unt.
  • -un ou ,o lingura de lapte si 2 plicuri de zahar vanilat pentru uns cozonacul.

Raporteaza reteta

Retete
de sorina gabriela
Pui bine ametit

Pui bine ametit

Se spala bine puiul , se sterge cu un servet. Intr-un castron se amesteca toate ingredientele si

5 voturi    9 comentarii
1h 40 min
Fripturi
Vinete si dovlecei gratin

Vinete si dovlecei gratin

Se spala vanata si dovlecei, se curata de coaja(un rand da , unul nu),se taie rondele nu prea groase

78 voturi    36 comentarii
50 min
Retete vegetariene
Präjitura integrala cu visine

Präjitura integrala cu visine

Se pun visinile intr-o strecuratoare la scurs. Dupa ce sunt bine scurse se dau prin amidon si se

7 voturi    7 comentarii
50 min
Prajituri

sorina gabriela (Chef de cuisine)

noul cozonac la Sfanta masa de Paste

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

0 voturi    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Clatite de ciocolata