autor:

Fara foto

» » , , Retete de Pasti, Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac cu nuca, fructe confiate si ciocolata

Autor: Rocsi (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 15 aprilie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Rocsi (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 15 aprilie 2014

Ingrediente
Ingrediente:, Aluat: (din aceasta cantitate noi am zis ca ne ies 4 cozonaci, dar au iesit 6), , 2 kg faina + 1 cana pentru framantat, 750 gr iaurt, 500 gr zahar, 1 cana lapte, 100 gr drojdie proaspata, 150 gr unt cu 85% grasime, 6 galbenusuri, 4 oua, coaja rasa de lamaie, coaja rasa de portocala, 1 lingura zahar pudra cu pastai de vanilie, 1 lingurita sare, 1 lingurita sofran, 2 oua pentru uns, , Umplutura: (pentru un cozonac va zic cantitatile, pentru ca am mai facut doar cu nuca, nuca cu rahat, dar eu va dau reteta pentru umplutura mentionata in titlu):, , 1 castron nuca macinata, 1 cana lapte fierbinte, 1 lingura cu varf cacao, 1 lingura esenta rom, 2 albusuri de ou, 1/2 cana zahar, 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie, 2 linguri stafide, coaja de portocala confiata, mix de fructe confiate, 60 gr ciocolata cu lapte, , Pentru uns:, , 1 canita apa, 1 lingura miere, 1 lingura ulei

Dificultate: Ridicata Timp: 3h 30 min

6 voturi

Mod de preparare

In primul rand este necesar ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei!!!
Aluatul:
Drojdia o frecam cu o lingura de zahar si o lasam 10-15 minute la o parte sa creasca.
Laptele il facem fierbinte.
Punem faina intr-un lighean si presaram sarea.
Facem o gaura in mijlocul fainii, punem tot laptele fierbinte si amestecam cu putina faina pana obtinem o pasta.
Peste acea pasta adaugam drojdia, le amestecam si lasam 30- 40 de minute maiaua sa cresca la loc cald si acoperita cu un prosop curat de bucatarie.
Iaurtul il incalzim pana devine caldut.
Untul il topim, iar ouale impreuna cu galbenusurile le batem spuma cu un praf de sare si sofranul.
Dupa ce maiaua a crescut, presaram zaharul, adaugam ouale batute, coaja rasa de lamaie si portocala, zaharul pudra cu pastai de vanilie.
Amestecam usor, adaugam tot iaurtul si incepem sa framantam ( nu va speriati ca o sa fie putin molicel).
Mai presaram putina faina, adaugam putin unt topit, iar putina faina, iar unt topit pana il terminam pe tot.
Daca mai este nevoie mai presarati la sfarsit putina faina, pana aluatul este omogen, elastic, dar foarte putin si lipicios.
Dupa ce este bine incorporat il framantam circa 10 minute iar cand taiem cu un cutit trebuie sa aiba besicute.
Il acoperim, il dam la loc cald si il lasam sa creasca.
Umplutura:
Albusurile le mixam spuma.
Nuca o punem intr-un bol, adaugam albusurile batute, zaharul, cacaoa, zaharul cu pastai de vanilie, esenta de rom, zaharul si stafidele.
Le incorporam cu o lingura, apoi punem lapte fierbinte, treptat, pana compozitia este omogena si umeda.
Ciocolata o taiem cubulete mici.
Presaram pe masa de lucru faina.
In functie de cum dati forma cozonacilor, cum ii impletiti, impartiti aluatul, eu i-am impletit in doua asa ca am rupt 12 bucati egale de luat.
Luam 2 bucati, le intindem cu sucitorul pana obtinem 2 foi potrivite ca si grosime, pe una punem umplutura de nuca, iar pe cealalalt punem ciocolata bucatele, mixul de fructe confiate, coaja de portocala confiata.
Le rulam pana obtinem doua suluri, apoi le impletim.
Asezam cozonacul intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu hartie de copt.
Il mai lasam sa creasca la loc cald 15 minute, il ungem cu ou batut, apoi il bagam in cuptorul incins.
Il lasam la copt cam 50-60 de minute, la o temperatura potrivita, pana deasupra este rumenit (facem testul cu scobitoarea oricum).
Cand il scoatem, facem un amestec din apa, miere si ulei, il ungem cu un penson si il acoperim cu un prosop.
Va garantez ca iese minunat si pufos ca un burete, nu va mint.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca, fructe confiate si ciocolata" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Pasca cu branza dulce

Pasca cu branza dulce

Aluat: Se fierb 200ml lapte, se ia de pe foc si se adauga 100gr faina amestecand foarte repede.

1 vot    0 comentarii
3h
Retete de Pasti
Pulpa de miel in vin alb cu salvie si cartofi calugaresti

Pulpa de miel in vin alb cu salvie si cartofi calugaresti

Amestecam intr-un bol sare, piper, boia, ulei si cateii de usturoi dati prin presa, cu o pensula

2 voturi    0 comentarii
2h 20 min
Retete de Pasti

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei

Mixer compact cu bol

- 60 %
499.99 lei
199.99 lei

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
331.50 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Rocsy Ciobanu , 17 aprilie 2014

    Multumesc. Eu am tavi de marime medie, nici mari dar nici mici.

  • Fara foto

    Flori Marinela Delcea , 17 aprilie 2014

    va recomand

  • Fara foto

    Margareta Petrusevschi , 17 aprilie 2014

    Pentru incepatori : nu are cum sa nu va iasa bun cozonacul. Receta e buna. Eu o compar cu receta mea de la mama si afirm ca receta data e buna. Tot pentru incepatori ar fi bine sa indicati ce marime au tavile pentru copt.

    • Fara foto

      Traducator Autorizat Godo Mihaela , 17 aprilie 2014

      Multumesc. Eu am tavi de marime medie, nici mari dar nici mici.

    • Fara foto

      Rocsy Ciobanu , 16 aprilie 2014

      Multumesc. Eu am tavi de marime medie, nici mari dar nici mici.

    • Fara foto

      Mia Bajenaru , 16 aprilie 2014

      Am mancat cozonac facut cu iaurt,foarte bun.

    • Fara foto

      Traducator Autorizat Godo Mihaela , 16 aprilie 2014

      eu as incerca reteta, dar mi-e teama. imi place foarte mult cozonacul, dar ce ma fac daca nu-mi iese? arunc atata material? ce garantie am ca e buna reteta?

    • Fara foto

      Rocsi (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2014

      Multumesc Dida si te astept cu impresii!

    • Fara foto

      Alina Dobrea , 16 aprilie 2014

      pentru cine vrea sa faca cozoncaci

    • Fara foto

      Dida Pamfil , 15 aprilie 2014

      il voi incerca si eu

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

3h 30 min

6 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • Aluat: (din aceasta cantitate noi am zis ca ne ies 4 cozonaci
  • dar au iesit 6)
  • 2 kg faina + 1 cana pentru framantat
  • 750 gr iaurt
  • 500 gr zahar
  • 1 cana lapte
  • 100 gr drojdie proaspata
  • 150 gr unt cu 85% grasime
  • 6 galbenusuri
  • 4 oua
  • coaja rasa de lamaie
  • coaja rasa de portocala
  • 1 lingura zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita sofran
  • 2 oua pentru uns
  • Umplutura: (pentru un cozonac va zic cantitatile
  • pentru ca am mai facut doar cu nuca
  • nuca cu rahat
  • dar eu va dau reteta pentru umplutura mentionata in titlu):
  • 1 castron nuca macinata
  • 1 cana lapte fierbinte
  • 1 lingura cu varf cacao
  • 1 lingura esenta rom
  • 2 albusuri de ou
  • 1/2 cana zahar
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 2 linguri stafide
  • coaja de portocala confiata
  • mix de fructe confiate
  • 60 gr ciocolata cu lapte
  • Pentru uns:
  • 1 canita apa
  • 1 lingura miere
  • 1 lingura ulei

Raporteaza reteta

Retete
de Rocsi
Piept de pui umplut cu ciuperci in foietaj

Piept de pui umplut cu ciuperci in foietaj

Lasam foietajul sa se dezghete la temperatura camerei. Pieptul de pui il spalam si il tamponam cu

4 voturi    4 comentarii
1h 20 min
Aperitive cu carne
Salata cu ton si tofu

Salata cu ton si tofu

Ardeiul kapia il spalam, indepartam cotorul si toate semintele si il taiem cubulete. Ceapa verde

7 voturi    4 comentarii
20 min
Salate cu peste
Clatite umplute cu portocale in sos (de post)

Clatite umplute cu portocale in sos (de post)

Clatitele: Intr-un bol amestecam cu un tel apa minerala cu zaharul pudra,uleiul si coaja rasa de

6 voturi    5 comentarii
45 min
Retete de post
Fara foto

Rocsi (Chef de cuisine)

Multumesc Dida si te astept cu impresii!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Rulada cu mascarpone si zmeura Rulada cu mascarpone si zmeura

In primul rand, trebuie sa va spun ca am pregatit blatul intr-o tava 35x30 cm pe care am pus hartie de copt. Intr-un vas punem ouale,

1 vot    0 comentarii
40 min
Retete de Pasti
Costite de ied Costite de ied

Se spala bine costitele de ied. Le lasam sa se scurga. Punem sare, piper, oregano, coniac mustar si usturoi tocat in bol si amestecam

0 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Retete de Pasti
Drob din carne de porc