autor:

Fara foto

» » , , Retete de Pasti, Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac cu nuca, fructe confiate si ciocolata

Autor: Rocsi (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 15 aprilie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: Rocsi (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 15 aprilie 2014

Ingrediente
Ingrediente:, Aluat: (din aceasta cantitate noi am zis ca ne ies 4 cozonaci, dar au iesit 6), , 2 kg faina + 1 cana pentru framantat, 750 gr iaurt, 500 gr zahar, 1 cana lapte, 100 gr drojdie proaspata, 150 gr unt cu 85% grasime, 6 galbenusuri, 4 oua, coaja rasa de lamaie, coaja rasa de portocala, 1 lingura zahar pudra cu pastai de vanilie, 1 lingurita sare, 1 lingurita sofran, 2 oua pentru uns, , Umplutura: (pentru un cozonac va zic cantitatile, pentru ca am mai facut doar cu nuca, nuca cu rahat, dar eu va dau reteta pentru umplutura mentionata in titlu):, , 1 castron nuca macinata, 1 cana lapte fierbinte, 1 lingura cu varf cacao, 1 lingura esenta rom, 2 albusuri de ou, 1/2 cana zahar, 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie, 2 linguri stafide, coaja de portocala confiata, mix de fructe confiate, 60 gr ciocolata cu lapte, , Pentru uns:, , 1 canita apa, 1 lingura miere, 1 lingura ulei

Dificultate: Ridicata Timp: 3h 30 min

6 voturi

Mod de preparare

In primul rand este necesar ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei!!!
Aluatul:
Drojdia o frecam cu o lingura de zahar si o lasam 10-15 minute la o parte sa creasca.
Laptele il facem fierbinte.
Punem faina intr-un lighean si presaram sarea.
Facem o gaura in mijlocul fainii, punem tot laptele fierbinte si amestecam cu putina faina pana obtinem o pasta.
Peste acea pasta adaugam drojdia, le amestecam si lasam 30- 40 de minute maiaua sa cresca la loc cald si acoperita cu un prosop curat de bucatarie.
Iaurtul il incalzim pana devine caldut.
Untul il topim, iar ouale impreuna cu galbenusurile le batem spuma cu un praf de sare si sofranul.
Dupa ce maiaua a crescut, presaram zaharul, adaugam ouale batute, coaja rasa de lamaie si portocala, zaharul pudra cu pastai de vanilie.
Amestecam usor, adaugam tot iaurtul si incepem sa framantam ( nu va speriati ca o sa fie putin molicel).
Mai presaram putina faina, adaugam putin unt topit, iar putina faina, iar unt topit pana il terminam pe tot.
Daca mai este nevoie mai presarati la sfarsit putina faina, pana aluatul este omogen, elastic, dar foarte putin si lipicios.
Dupa ce este bine incorporat il framantam circa 10 minute iar cand taiem cu un cutit trebuie sa aiba besicute.
Il acoperim, il dam la loc cald si il lasam sa creasca.
Umplutura:
Albusurile le mixam spuma.
Nuca o punem intr-un bol, adaugam albusurile batute, zaharul, cacaoa, zaharul cu pastai de vanilie, esenta de rom, zaharul si stafidele.
Le incorporam cu o lingura, apoi punem lapte fierbinte, treptat, pana compozitia este omogena si umeda.
Ciocolata o taiem cubulete mici.
Presaram pe masa de lucru faina.
In functie de cum dati forma cozonacilor, cum ii impletiti, impartiti aluatul, eu i-am impletit in doua asa ca am rupt 12 bucati egale de luat.
Luam 2 bucati, le intindem cu sucitorul pana obtinem 2 foi potrivite ca si grosime, pe una punem umplutura de nuca, iar pe cealalalt punem ciocolata bucatele, mixul de fructe confiate, coaja de portocala confiata.
Le rulam pana obtinem doua suluri, apoi le impletim.
Asezam cozonacul intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu hartie de copt.
Il mai lasam sa creasca la loc cald 15 minute, il ungem cu ou batut, apoi il bagam in cuptorul incins.
Il lasam la copt cam 50-60 de minute, la o temperatura potrivita, pana deasupra este rumenit (facem testul cu scobitoarea oricum).
Cand il scoatem, facem un amestec din apa, miere si ulei, il ungem cu un penson si il acoperim cu un prosop.
Va garantez ca iese minunat si pufos ca un burete, nu va mint.
Pofta buna!
In primul rand este necesar ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei!!!
Aluatul:
Drojdia o frecam cu o lingura de zahar si o l
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca, fructe confiate si ciocolata" nu uita sa-i faci un review
Retete
Alte retete din Retete de Pasti
Croissante

Croissante

Drojdia uscata am dizolvat-o in 50 ml de apa calduta, impreuna cu o lingura de zahar si una de faina

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Retete de Pasti
Pasca cu umplutura de branza cremoasa

Pasca cu umplutura de branza cremoasa

Aluatul: Intr-un bol punem faina. Drojdia o frecam cu putin ulei. Facem o gaura in mijlocul fainii,

1 vot    0 comentarii
1h 40 min
Retete de Pasti

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Rocsy Ciobanu , 17 aprilie 2014

    Multumesc. Eu am tavi de marime medie, nici mari dar nici mici.

  • Fara foto

    Flori Marinela Delcea , 17 aprilie 2014

    va recomand

  • Fara foto

    Margareta Petrusevschi , 17 aprilie 2014

    Pentru incepatori : nu are cum sa nu va iasa bun cozonacul. Receta e buna. Eu o compar cu receta mea de la mama si afirm ca receta data e buna. Tot pentru incepatori ar fi bine sa indicati ce marime au tavile pentru copt.

    • Fara foto

      Traducator Autorizat Godo Mihaela , 17 aprilie 2014

      Multumesc. Eu am tavi de marime medie, nici mari dar nici mici.

    • Fara foto

      Rocsy Ciobanu , 16 aprilie 2014

      Multumesc. Eu am tavi de marime medie, nici mari dar nici mici.

    • Fara foto

      Mia Bajenaru , 16 aprilie 2014

      Am mancat cozonac facut cu iaurt,foarte bun.

    • Fara foto

      Traducator Autorizat Godo Mihaela , 16 aprilie 2014

      eu as incerca reteta, dar mi-e teama. imi place foarte mult cozonacul, dar ce ma fac daca nu-mi iese? arunc atata material? ce garantie am ca e buna reteta?

    • Fara foto

      Rocsi (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2014

      Multumesc Dida si te astept cu impresii!

    • Fara foto

      Alina Dobrea , 16 aprilie 2014

      pentru cine vrea sa faca cozoncaci

    • Fara foto

      Dida Pamfil , 15 aprilie 2014

      il voi incerca si eu

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

3h 30 min

6 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • Aluat: (din aceasta cantitate noi am zis ca ne ies 4 cozonaci
  • dar au iesit 6)
  • 2 kg faina + 1 cana pentru framantat
  • 750 gr iaurt
  • 500 gr zahar
  • 1 cana lapte
  • 100 gr drojdie proaspata
  • 150 gr unt cu 85% grasime
  • 6 galbenusuri
  • 4 oua
  • coaja rasa de lamaie
  • coaja rasa de portocala
  • 1 lingura zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita sofran
  • 2 oua pentru uns
  • Umplutura: (pentru un cozonac va zic cantitatile
  • pentru ca am mai facut doar cu nuca
  • nuca cu rahat
  • dar eu va dau reteta pentru umplutura mentionata in titlu):
  • 1 castron nuca macinata
  • 1 cana lapte fierbinte
  • 1 lingura cu varf cacao
  • 1 lingura esenta rom
  • 2 albusuri de ou
  • 1/2 cana zahar
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 2 linguri stafide
  • coaja de portocala confiata
  • mix de fructe confiate
  • 60 gr ciocolata cu lapte
  • Pentru uns:
  • 1 canita apa
  • 1 lingura miere
  • 1 lingura ulei

Raporteaza reteta

Retete
de Rocsi
Prajitura cu branza si prune

Prajitura cu branza si prune

Blatul: Ouale, de la temperatura camerei, le mixam cu un praf de sare. Adaugam zaharul treptat,

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Prajituri
Prajitura cu crema de branza, iaurt si zmeura

Prajitura cu crema de branza, iaurt si zmeura

Blaturile: Separam ouale, mixam galbenusurile impreuna cu zaharul. Adaugam uleiul, mixam, apoi

4 voturi    0 comentarii
2h
Prajituri
Mancare scazuta cu dovlecei si pastai, de post

Mancare scazuta cu dovlecei si pastai, de post

Spalam pastaile, le curatam la capete si le taiem bucati potrivite. Dovleceii ii spalam, ii curatam

2 voturi    2 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Sfaturi

Idei si retete pentru Pasti

8 modalitati de a folosi cozonacul ramas de la Paste
8 modalitati de a folosi cozonacul ramas de la Paste

Cozonacul este nelipsit de pe mesele de sarbatoare ale romanilor, fiind unul dintre deserturile preferate ale multora dintre noi.

8 voturi   7 comentarii
Idei si retete pentru Pasti
7 modalitati de a folosi ouale ramase de la Paste
7 modalitati de a folosi ouale ramase de la Paste

  Dupa Paste, se intampla sa ramanem cu o multime de oua colorate pe care nimeni nu le mai mananca. Si pentru ca risipa

8 voturi   9 comentarii
Idei si retete pentru Pasti
3 meniuri pentru o masa delicioasa de Paste
3 meniuri pentru o masa delicioasa de Paste

  Pentru ca masa de Paste trebuie sa fie plina cu cele mai delicioase si atent pregatite feluri de mancare, v-am pregatit

5 voturi   0 comentarii
Idei si retete pentru Pasti
Vezi toate articolele