Cozonac cu nuca si ciocolata

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa
Cozonac cu nuca si ciocolata

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 2 kg faina
  • 800 ml smantana fermentata
  • 10 galbenusuri
  • 250 gr zahar tos
  • 150 ml unt topit
  • 100 ml ulei
  • 50 gr untura topita de porc
  • 4 lingurite drojdie uscata
  • coaja rasa de portocala
  • Pentru umplutura:
  • 4oo gr nuca macinata
  • 300 gr ciocolata cu lapte
  • 100 ml lapte
  • Pentru uns:
  • 1 ou
  • 2 linguri smantana
  • 2 linguri zahar

Mod de preparare

Pentru aluat, punem ingredientele in masina de paine, exact in ordinea enumerata...si setam pt framantat si dospit.

Intre timp, macinam nuca, punem ciocolata maruntita intr-un bol, adaugam laptele si punem bolul la micronde pana se topeste. Amestecam si lasam putin sa se raceasca dupa care turnam compozitia peste nuca si amestecam bine.

Oul si cele doua linguri de lapte, le batem bine intr-un bol si le dam de-oparte.

Pregatim o tava de aragaz, pe care o tapetam cu hartie de copt.

Cand aluatul este gata crescut, il rasturnam pe masa de lucru, unsa in prealabil cu putin ulei si-l il impartim in doua parti egale. Intindem aluatul cu sucitorul, presaram jumatate din compozitia de nuca cu ciocolata si rasucim cat mai strans. Procedam la fel si cu restul de aluat si umplutura, apoi cele doua suluri le asezam in tava, lasand distanta intre ele, pentrua a putea creste.

Lasam la crescut 45-50' si intre timp pornim cuptorul aragazului.

Cand e crescut frumos, ( vezi foto) il ungem din belsug cu amestecul de ou si lapte, dupa care-l dam la copt pentru 50 minute. Primele 10' coacem la 200*, apoi reducem la 180*.

Dupa ce-l scoatem din cuptor, il lasam aprox. 5' in tava, apoi scoatem cozonacii pe un gratar, ii acoperim cu un prosop si ii lasam sa se raceasca.

Se portioneaza cand s-a racit complet !

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Se taie ceapa pestisor si se caleste in 2 linguri ulei.

Ghiveci de legume cu oua romanesti
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor