Ingrediente
Pentru aluat:, , 2 kg faina, , 800 ml smantana fermentata, , 10 galbenusuri, , 250 gr zahar tos, , 150 ml unt topit, , 100 ml ulei, , 50 gr untura topita de porc, , 4 lingurite drojdie uscata, , coaja rasa de portocala, , Pentru umplutura:, , 4oo gr nuca macinata, , 300 gr ciocolata cu lapte, , 100 ml lapte, , Pentru uns:, , 1 ou, , 2 linguri smantana, , 2 linguri zahar
Dificultate: Redusa | Timp: 3h
5 voturi
Mod de preparare
Intre timp, macinam nuca, punem ciocolata maruntita intr-un bol, adaugam laptele si punem bolul la micronde pana se topeste. Amestecam si lasam putin sa se raceasca dupa care turnam compozitia peste nuca si amestecam bine.
Oul si cele doua linguri de lapte, le batem bine intr-un bol si le dam de-oparte.
Pregatim o tava de aragaz, pe care o tapetam cu hartie de copt.
Cand aluatul este gata crescut, il rasturnam pe masa de lucru, unsa in prealabil cu putin ulei si-l il impartim in doua parti egale. Intindem aluatul cu sucitorul, presaram jumatate din compozitia de nuca cu ciocolata si rasucim cat mai strans. Procedam la fel si cu restul de aluat si umplutura, apoi cele doua suluri le asezam in tava, lasand distanta intre ele, pentrua a putea creste.
Lasam la crescut 45-50' si intre timp pornim cuptorul aragazului.
Cand e crescut frumos, ( vezi foto) il ungem din belsug cu amestecul de ou si lapte, dupa care-l dam la copt pentru 50 minute. Primele 10' coacem la 200*, apoi reducem la 180*.
Dupa ce-l scoatem din cuptor, il lasam aprox. 5' in tava, apoi scoatem cozonacii pe un gratar, ii acoperim cu un prosop si ii lasam sa se raceasca.
Se portioneaza cand s-a racit complet !
Pofta buna!