autor:

Vladi

» » Dulciuri diverse

Cozonac cu nuca si stafide

Autor: Vladi (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 26 decembrie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Vladi (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 26 decembrie 2012

Ingrediente
Pentru 5 cozonaci:, - 1,5 kg faina bine uscata, - 9 oua, - 450g zahar, - 5 plicuri de zahar vanilat, - 75g drojdie proaspata, - 1 kg miez nuca macinat mic, - 150g stafide, - 350g unt topit, - esenta de rom dupa gust, - 2 lingurite de pudra de cacao, - coaja rasa de la 2 lamai ( portocale dupa preferinte)

Dificultate: Medie Timp: 5h

2 voturi

Mod de preparare

Povestea acestui cozonac si probabil a tuturor cozonacilor pufosi din lume, incepe pe 23 decembrie.
Intr-o "copaie" am lasat ouale, faina, drojdia si zaharul, sa se cunoasca intre ele si sa-si spuna fiecare oful.
Urmatoarea zi, dupa ce si-au spus toate cele intre ele, incepem prin a cerne faina ca sa o aerisim bine. 6 dintre oua le despartim de albus si 3 le punem intregi, adaugam o lingurita cu varf de sare, punem 1/2 din zahar, dupa care amestecam pana cand zaharul s-a dizolvat, cealalta jumatate de zahar o dizolvam in laptele care l-am pus pe maginea cuptiorului ca sa se incalzeasca putintel; la fel facem si cu untul ca sa se topeasca, pt ca nu-l vrem sa fie fierbinte.
Curatam bine stafidele de codite si daca vreti sa dati o aroma aparte se pot cufunda in putintel alcool aromat.
Se sfarama drojdia intr-o craticioara si se amesteca cu putin lapte caldut se presara putina faina si se pune la loc cald ca sa creasca maiaua.
Intr-un lighean se pune faina si ne pregatim de framantat coca, dupa cum urmeaza: se face o gropita mica in mijlocul movilei de faina, se pune maiaua, se amesteca bine si tot asa se pun ouale cu zahar, laptele si incepe " taina framantatului ". Ah, era sa uit, unde se framanta trebuie sa fie cald si bine ca sa creasca bine coca. Cine doreste si nu se "rusineaza" poate sa spuna o rugaciune, sa faca o cruce, inainte sa se apuce de framantat. Din batrani se spune ca aluatul de cozonac se framanta o ora, nici mai mult nici mai putin, ei, eu l-a framantat 40 de minute, in acest timp am adaugat si stafidele si esenta de rom; si a iesit mai pufos ca niciodata. Eu am pus spre final si putin albus spuma, dar nu prea mult ca se usuca mai repede cozonacul. Dupa ce am terminat cu aceasta taina, punem coca la crescut, acolo unde e mai cald, ca si timp o ora e de ajuns, sau pana cand da pe din afara din lighean.
Intre timp se pregateste nuca cu zahar si cacao, pregatim formele de cozonac, adica le ungem cu unt si le punem pe aragaz sa-si astepte randul.
Dupa ce coca a crescut cat a trebuit, se ia din ea cate putin, cat sa incapa intr-o forma de cozonac, se intinde bine cu facaletul, dar nu prea subtire ca o sa crape la cuptior, dupa care se pune uniform nuca cu cacao si zahar, se ruleaza si se pune in forme dupa care se lasa putin se se aseze in forma cca 5-10 minute, dupa care se ung cu miere sau ou batut sau cu zahar ca sa-i dea o stralucire frumoasa, dupa care se pun la cuptior. Atentie prima tura de cozonac va sta mai mult la cuptor. Cozonacii se vor intoarce la fiecare 20 de minute sau in functie de cuptor, cu 5 minute inainte de a-i scoate, se da foc deasupra, cat sa-i prinda culoarea.
Dupa ce-i scoatem de la cuptor ii culcam pe o parte pe un fund de lemn si ii acoperim ca sa se raceasca pe indelete.

Rezultatul o sa-l vedeti. Sarbatori fericite in continuare.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si stafide" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Cozonac cu nuca, stafide si coaja de portocala

Cozonac cu nuca, stafide si coaja de portocala

Peste 100 gr de faina varsam 200 ml lapte caldut si amestecam repede cu lingura ca sa nu se formeze

9 voturi    2 comentarii
1h 45 min
Dulciuri diverse
Cozonac cu nuca sau stafide

Cozonac cu nuca sau stafide

Se face o maia din drojdie, faina si lapte. Dupa ce a dospit putin se pune in mijlocul fainii. Se

11 voturi    12 comentarii
7h
Dulciuri diverse
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 37 %
299.99 lei
189.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

5h

2 voturi

Ingrediente

  • Pentru 5 cozonaci:
  • - 1,5 kg faina bine uscata
  • - 9 oua
  • - 450g zahar
  • - 5 plicuri de zahar vanilat
  • - 75g drojdie proaspata
  • - 1 kg miez nuca macinat mic
  • - 150g stafide
  • - 350g unt topit
  • - esenta de rom dupa gust
  • - 2 lingurite de pudra de cacao
  • - coaja rasa de la 2 lamai ( portocale dupa preferinte)

Raporteaza reteta

Retete
de Vladi
Sarmale cu ciolan de porc invelite in bacon

Sarmale cu ciolan de porc invelite in bacon

1. Se pregatesc foile de varza pt sarmale, se toaca restul de varza ramasa fideluta. 2. Toata carnea

4 voturi    2 comentarii
5h
Mancaruri cu carne
Omleta pe pat de bacon cu parmezan

Omleta pe pat de bacon cu parmezan

1. Se bat ouale si se pune sare, piper, verdeturile de provence si o lingura de parmezan proaspat

4 voturi    2 comentarii
15 min
Aperitive cu oua
File de somon cu piure de telina

File de somon cu piure de telina

1. Carnea se lasa la scurs si se inveleste cu proasaope de hartie. 2. Telina si morcovul se toaca

4 voturi    3 comentarii
20 min
Mancaruri cu carne
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Tarta Rapsodia Tarta Rapsodia

Lasi aluatul la dezghetat la temperatura camerei. Întinzi aluatul într-o formă de tartă unsă cu unt, o dai la cuptor

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura cu branza si stafide Prajitura cu branza si stafide

Intr-un castron mai mare, se amesteca branza rasa impreuna cu zaharul, zaharul pudra vanilat si galbenusurile. Se adauga albusurile

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Mini brioșe cu lămaie