autor:

Fara foto

» » Dulciuri diverse

Cozonac cu nuca, stafide si coaja de portocala

Autor: lidia (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 13 aprilie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: lidia (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 13 aprilie 2015

Ingrediente
500 gr faina, 4 galbenusuri, 300 ml lapte, 25 ml ulei, 30 gr drojdie proaspata, 100 gr unt, 100 gr zahar, 10 ml rom, coaja rasa de la 1 portocala si 1 lamaie, 2-3 plicuri zahar vanilat, 200 g Stafide, coaja taiata cubulete de la 2 portocale si 2 lamai, 500 g nuci macinate

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 45 min

9 voturi

Mod de preparare

Peste 100 gr de faina varsam 200 ml lapte caldut si amestecam repede cu lingura ca sa nu se formeze cocoloase apoi intoarcem aluatul si il lasam sa se raceasca.

Separat frecam drojdia cu 1 ligurita de zahar pina se lichefiaza si cind aluatul este rece adaugam drojdia, amestecam si lasam cca 15-20 minute pina cind aceasta maia incepe sa dospeasca si creste pina isi dubleaza volumul.



In acest timp intr-un alt castron frecam galbenusurile cu sarea ca sa isi pastreze culoarea galbena, adaugam zaharul, coaja rasa de lamiie si portocala, zaharul vanilat, romul, uleiul si 50 gr unt topit si amestecam bine pina compozitia se albeste si se umfla.



Dupa ce maiaua a crescut varsam peste compozitia de galbenusuri, si cu laptele ramas si il varsam si pe el peste maia amestecam bine si apoi adaugam restul de faina si framintam 15-20 minute, aluatul este la inceput lipicios, dar apoi incepe sa se desprinda de pe mina si de pe vas in acest moment adaugam restul de unt topit pe care il incorporam fara sa mai framintam ci doar cand desprindem aluatul de la margini catre mijloc si se bate cu dosul mainii ridicindu-l de la margini ca sa se desprinda de pe vas si sa se formeze straturui prin impaturire pina cind se incorporeaza tot untul.

Il lasam sa creasca 1 ora la loc caldut sau pina cind isi dubleaza volumul.



Pregatim umplutura:

Nucile macinate le punem intr-un castron si varsam peste el lapte cit sa se inglobeze putin , dar nu mai mult, adaugam si zaharul dupa cit de dulce vreti sa fie. Apoi se adauga stafidele deja scuse din rom , coaja de portocala si lamaie taiata cubulete.



Batem spuma albusele (ramase de la galbenusele folosite in aluat) si le amestecam cu crema de nuca.



Adaugam umplutura peste aluat si rulam aluatul, apoi asezam cozonacul in forma cu hirtie de copt sau presarata cu faina si il lasam sa creasca pina cind ajunge aproape la inaltimea formei, il ungem cu un ou batut si il introducem in cuptorul deja preincalzit la foc mediu 180° C si se coace 50-60 minute (cuptorul nu se deschide in primele 25 minute).



Se verifica daca este copt cu o scobitoare care trebuie sa iasa uscata dupa ce intepam cozonacul.

Se lasa sa se raceasca, apoi se poate taia felii si servi.



Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca, stafide si coaja de portocala" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Prajitura rasturnata cu mere

Prajitura rasturnata cu mere

Mod de preparare:Incepem prin prepararea caramelului: punem untul si zaharul pe foc la temperatura

2 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Dulceata de visine

Dulceata de visine

Dulceata de visine este perfecta la clatite, alaturi de o inghetata sau doar ca sa inveselim un chec,

0 voturi    0 comentarii
2h 20 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    lidia (Chef de cuisine) , 08 mai 2015

    Draga Cristina, acest cozonac nu e doar delicios, dar si saporos...e foarte bun. Incearca-l si apoi imi scri cum ti-a iesit si daca ti-a placut.

  • Fara foto

    Cristina G (Chef de cuisine) , 07 mai 2015

    Cred ca e delicios.

Dificultate

Ridicata

Timp

1h 45 min

9 voturi

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 4 galbenusuri
  • 300 ml lapte
  • 25 ml ulei
  • 30 gr drojdie proaspata
  • 100 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 10 ml rom
  • coaja rasa de la 1 portocala si 1 lamaie
  • 2-3 plicuri zahar vanilat
  • 200 g Stafide
  • coaja taiata cubulete de la 2 portocale si 2 lamai
  • 500 g nuci macinate

Raporteaza reteta

Retete
de lidia
Rulouri umplute cu zarzavaturi

Rulouri umplute cu zarzavaturi

Se taie prazul rondele, morcovii in cuburi mai mici, ardeiul rosu si verde se taie si aceste in cuburi,

8 voturi    2 comentarii
55 min
Aperitive
Tort rece cu iaurt de fructe,frisca si zmeura

Tort rece cu iaurt de fructe,frisca si zmeura

Pentru prepararea tortului de iaurt, in primul rand puneti biscuitii intr-un robot de bucatarie si

3 voturi    0 comentarii
40 min
Torturi
Tort cu mousse de fructe de padure si pasta de zahar

Tort cu mousse de fructe de padure si pasta de zahar

Blat: Batem spuma galbenusurile cu 3 linguri de zahar pana cand se albesc dupa care adaugam colorantul

2 voturi    0 comentarii
2h
Torturi

lidia (Chef de cuisine)

Draga Cristina, acest cozonac nu e doar delicios, dar si saporos...e foarte bun. Incearca-l si apoi imi scri cum ti-a iesit si daca ti-a placut.

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

0 voturi    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Prajituri (gogosi) din flori de salcam