Ingrediente
Pentru 4 cozonaci, , Aluat:, 1kg faina, 3 cesti lapte, 1 lingura rom, 1 pachet unt+o bucata de unt ptr uns tava, coaja rasa de lamaie si portocala, 8 galbenusuri, 2 linguri ulei, 1 lingurita sare, 1 ceasca zahar, 60 gr drojdie, zahar vanilat, , Maiaua:, 3 linguri de faina, 1 pahar de lapte, drojdie, zahar, , Compozitie:, 8 galbenusuri, 300 gr miez de nuca macinata, 400 gr zahar, 2 linguri rom
Dificultate: Ridicata | Timp: 3h
3 voturi
Mod de preparare
Aluat:galbenusurile se freaca cu sare, apoi cu zahar, aromeleplus o jumatate de pachet de unt topit. Peste toate astea se toarna maiaua, adaugi laptele caldut si amesteci iar. Se adauga restul de faina si se framanta cam o jumate de ora pana ti se desprinde aluatul de pe maini. Acum adaugi untul ramas tot topit. Acum nu mai framanti, impaturesti aluatul, ca sa prinda aer, si asta pana se incorporeaza untul. Se lasa sa creasca la caldura o jumatate de ora pana se dubleaza.
Compozitie:Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si romul si se bat incontinuare pana se face o spuma tare. Se amesteca cu miezul de nuca.
Finalul:Imparti aluatul in 4 si intinzi foi dreptunghiulare cat tava de lungi. (le intinzi cu mana)
Ungi tavile cu bucata de unt.
Compozitia se pune pe fiecare foaie, se ruleaza si se pune in tavile unse. Acum il mai lasi sa creasca inca un sfert de ora si le bagi la cuptorul incins, la foc potrivit, cam o ora. Il incerci cu o scobitoare. Am uitat sa-ti spun ca peste cozonac, inainte de a-l baga la cuptor intinzi un albus de ou si presari zahar, mai mult de decor.
Iti doresc sa-ti iasa un cozonac pe cinste. Toata lucrarea se face la cald, iar ingredientele le ai la temp. camerei.
Comentata de: Andreea Constantina Manciu