Cozonac cu nuci

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Pentru 4 cozonaci
  • Aluat:
  • 1kg faina
  • 3 cesti lapte
  • 1 lingura rom
  • 1 pachet unt+o bucata de unt ptr uns tava
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • 8 galbenusuri
  • 2 linguri ulei, 1 lingurita sare, 1 ceasca zahar
  • 60 gr drojdie
  • zahar vanilat
  • Maiaua:
  • 3 linguri de faina
  • 1 pahar de lapte
  • drojdie
  • zahar
  • Compozitie:
  • 8 galbenusuri
  • 300 gr miez de nuca macinata
  • 400 gr zahar
  • 2 linguri rom

Mod de preparare

Maiaua:3 linguri de faina cu un pahar de lapte fierbinte se amesteca. Cand s-a racit se adauga drojdia si o lingurita de zahar si se amesteca pana se face o pasta. Se lasa sa creasca la caldura, cam un sfert de ora pana isi dubleaza volumul.

Aluat:galbenusurile se freaca cu sare, apoi cu zahar, aromeleplus o jumatate de pachet de unt topit. Peste toate astea se toarna maiaua, adaugi laptele caldut si amesteci iar. Se adauga restul de faina si se framanta cam o jumate de ora pana ti se desprinde aluatul de pe maini. Acum adaugi untul ramas tot topit. Acum nu mai framanti, impaturesti aluatul, ca sa prinda aer, si asta pana se incorporeaza untul. Se lasa sa creasca la caldura o jumatate de ora pana se dubleaza.

Compozitie:Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si romul si se bat incontinuare pana se face o spuma tare. Se amesteca cu miezul de nuca.

Finalul:Imparti aluatul in 4 si intinzi foi dreptunghiulare cat tava de lungi. (le intinzi cu mana)

Ungi tavile cu bucata de unt.

Compozitia se pune pe fiecare foaie, se ruleaza si se pune in tavile unse. Acum il mai lasi sa creasca inca un sfert de ora si le bagi la cuptorul incins, la foc potrivit, cam o ora. Il incerci cu o scobitoare. Am uitat sa-ti spun ca peste cozonac, inainte de a-l baga la cuptor intinzi un albus de ou si presari zahar, mai mult de decor.

Iti doresc sa-ti iasa un cozonac pe cinste. Toata lucrarea se face la cald, iar ingredientele le ai la temp. camerei.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise