Cozonac cu rahat si cacao

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu rahat si cacao

Ingrediente

  • Ingrediente pentru patru cozonaci:
  • Pentru aluat:
  • -2 kg.faina de grau,
  • -2 cuburi drojdie(2x50gr.),
  • -1 l.iaurt,
  • -8 galbenusuri,
  • -coaja de la o lamaie,
  • -8 linguri zahar,
  • -1 esenta de rom,
  • -100 ml.ulei,
  • -1 praf de sare,
  • -2 plicuri zahar vanilat Bourbon.
  • Penru umplutura:
  • -1 kg.rahat,
  • -4 linguri zahar,
  • -4 linguri cacao,
  • Pentru uns cozonacii:
  • -2 oua,
  • -mac,
  • -2 linguri miere de albine.

Mod de preparare

-Se pune pe foc mic,o cana de iaurt,peste iaurt se adauga zaharul si se amesteca usor pana cand se topeste tot zaharul.Se opreste focul si se adauga drojdia.Iaurtul nu trebuie sa fie fierbinte cand se adauga drojdia,doar caldut,la temperatura camerei si se omogenizeaza bine.

-Peste drojdia stinsa se adauga patru linguri de faina de grau,se amesteca usor cu o lingura si se lasa sa se odihneasca,pana isi dubleaza volumul,dupa care se toarna peste faina din vas.Se adauga coaja de lamaie,esenta,zaharul Bourbon,sare,galbenusurile si se incepe framantarea aluatului,adaugand din cand in cand iaurt,caldut la temperatura camerei.Spre final,se adauga ulei,putin cate putin si se continua framantarea,pana cand aluatul se dezlipeste de pe vas.Aluatul nu trebuie sa fie prea tare,ca aluatul de paine,cu cat este mai moale cu atat cozonacii vor iesi mai pufosi.Cand aluatul este gata,se aseaza pe o pernuta,la cald si se lasa sa creasca.Este bine sa fie caldut in bucatarie si sa nu se deschida fereastra cat se pregatesc cozonacii.Cand aluatul da pe alaturi din vas,este semn ca se pot face cozonacii.

-Se pune zaharul cu cacao intr-un vas si se omogenizeaza,se taie rahatul in bucatele mici.

-Se imparte aluatul in patru bucati.Fiecare bucata se intinde foaie pe masa de lucru,se presoara peste foi amestec din cacao cu zahar,se aseaza bucatele de rahat,se ruleaza usor si se impletesc,doua cate doua,apoi se pun in tavile in care s-a pus hartie de copt.Se ung cozonacii cu ou batut,se presoara mac si sa dau la cuptorul incalzit deja,la foc potrivit,pentru circa o ora.Cand sunt rumeni,este semn ca sunt gata copti,se scot tavile si se ung cozonacii cu miere de albine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Saramura de miel

Saramura de miel

Spalam carnea si o stergem.

Saramura de miel
Drob de pui

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Drob de pui
Pasca cu branza dulce

Pasca cu branza dulce

Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar, putin lapte caldut si o lingura de faina.

Pasca cu branza dulce
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise