autor:

Fara foto

» » Prajituri

cozonac cu rom.

Autor: neacsu laura (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 03 iunie 2008

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: neacsu laura (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 03 iunie 2008

Ingrediente
600 g faina, , 40 g drojdie de bere, , 200 g zahar, , 200 ml lapte, , 4 gălbenuşuri, , 50 ml ulei, , 60 g unt (margarina), , 15 g coaja de lamîie,, esenta de rom (2 - 3 ml), 30 g stafide, , 150 g miez de nuca, , zahăr vanilat, 5 g sare, , 1 galbenus pentru uns.

Dificultate: Redusa Timp: 2h

1 vot

Mod de preparare

galbenuşurile se amesteca cu sarea si se tin la cald (temperatura moderata). Stafidele se curata de codite, se spala si se lasa sa se usuce. Miezul de nuca se alege de impuritati si se zdrobeste cu sucitorul. Drojdia se amesteca cu 10 g zahar pîna se obtine o compozitie fluida, dupa care se dizolvă 75ml lapte cald, adaugind treptat 100 g faina. Se obtine astfel maiaua, peste care se pudreaza putina faina si se lasa la dospit, la o temperatura de cca 35 - 40°C, pîna isi mareste volumul de 2 - 3 ori. În laptele fierbinte (70 ml) se adauga treptat faina (40 g), amestecînd continuu pentru a nu se forma cocoloaşe. Compozitia obtinuta se lasa sa se raceasca pina la temperatura de 30 - 40 C. Separat, in laptele cald (25 ml) se dizolva zaharul, se adauga galbenusurile, coaja de lamîie, esenta de rom, zahărul vanilat si se amesteca pina la omogenizare. Se amesteca apoi cu maiaua si cu compozitia oparita, adaugînd treptat 450 g faina si grasimea (untul si uleiul) incalzita la temperatura de 35 - 40 C, stifidele, miezul de nuca si se framinta pina apar la suprafata bule de aer, iar aluatul se desprinde de peretii vasului. Dupa framintare, aluatul se unge la suprafata cu ulei, se ung si peretii vasului si se lasa la dospit in vasul acoperit, la cald, 60 - 90 minute. In timpul dospirii, aluatul se refrăminta de 2 - 3 ori prin introducerea marginii acestuia spre interior. Dupa ce a dospit, aluatul se portioneaza in una sau doua bile egale, in functie de marimea formelor. Fiecare bila (bucata) de aluat se imparte in doua bucăti, care se modeleaza pe planseta unsa cu ulei, in rulouri de lungimea formelor, cu diametrul de 5 - 6 cm, care apoi se impletesc in două si se asaza in formele unse cu margarină si tapetate cu zahar. Rulourile impletite se asaza in tava si se lasa la cald, sa creasca. Cind cozonacii au crescut, se ung la suprafata cu galbenus si se introduc in cuptor pentru coacere. La inceput se coc la o temperatura mica, 10 - 15 minute, pentru a permite cresterea cozonacului, apoi la o temperatura mai ridicată, pentru a se rerliza rumenirea suprafetelor, dupa care se reduce din temperatura pentru a se realiza coacerea uniforma. Se coc timp de 40 - 50; minute. După coacere se scot tavile din cuptor, se lasa sa se raceasca putin, apoi se scot cozonacii din forme si se asaza pe o parte, pe o masa, cu hirtie curata, alba, pina se racesc.
Daca ti-a placut reteta noastra "cozonac cu rom." nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Cozonac cu crema de cacao, nuca si rom

Cozonac cu crema de cacao, nuca si rom

Pentru aluat: faina o punem intr-un lighean si o amestecam putin cu un tel, iar in mijloc facem o

2 voturi    0 comentarii
2h
Retete de Pasti
Prajitura cu nuca si bezea

Prajitura cu nuca si bezea

Se pune untul la topit, apoi se ia de pe foc si se adauga treptat galbenusurile. Dupa ce s-au amestecat

2 voturi    2 comentarii
1h 10 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Dificultate

Redusa

Timp

2h

1 vot

Ingrediente

  • 600 g faina
  • 40 g drojdie de bere
  • 200 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 4 gălbenuşuri
  • 50 ml ulei
  • 60 g unt (margarina)
  • 15 g coaja de lamîie,
  • esenta de rom (2 - 3 ml)
  • 30 g stafide
  • 150 g miez de nuca
  • zahăr vanilat
  • 5 g sare
  • 1 galbenus pentru uns.

Raporteaza reteta

Retete
de neacsu laura
prajitura cu visine

prajitura cu visine

se amesteca galbenusurile cu uleiul ca o maioneza si se baga la frigider pina batem albusurile.albusurile

1 vot    1 comentariu
40 min
Dulciuri diverse
tort cu fructe.

tort cu fructe.

Blatul se realizeaza dupa metoda generala. Se imparte in trei foi, se insiropeaza si se umplu cu

5 voturi    6 comentarii
1h
Torturi
Oua vopsite

Oua vopsite

Iei ouale le speli foarte bine cu apa calda si detergent si le clatesti la fel de bine. Le pui la

4 voturi    5 comentarii
15 min
Aperitive cu oua
Andreea Constantina Manciu

Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine)

Eu adaug si mac.Am sa postez o poza la reteta dvs.

Adauga reteta
Retete

din Prajituri

Tarta cu blat fraged si nectarine caramelizate Tarta cu blat fraged si nectarine caramelizate

Margarina moale se mixeaza cu zaharul pudra, cu oul, apoi se adauga si galbenusurile si la sfarsit, faina amestecata cu amidonul. Se

0 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Prajitura Ciresica cu bezea Prajitura Ciresica cu bezea

Se mixeaza galbenusurile cu un praf de sare si zahar, se adauga uleiul, laptele si apoi faina, amoniacul stins cu suc de lamaie. Se

0 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Tavalita