Cozonac cu stafide de post

Timp pregatire
110 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu stafide de post

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 280 ml apa minerala
  • 1 plic drojdie uscata
  • 5 linguri ulei
  • 130 gr zahar
  • 1 lingura nuca de cocos
  • coaja rasa de portocala
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 150 gr stafide
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 2 bucati rahat (optional)
  • 1 lingura mac

Mod de preparare

Intr-un bol cernem faina, adaugam zaharul, zaharul cu pastai de vanilie, drojdia si nuca de cocos.

Le amestecam cu o paleta de silicon.

Apa minerala o punem pe foc pana devine calduta, incepem sa o turnam treptat peste ingredientele uscate, coaja rasa de portocala si framantam.

O sa obtinem un aluat elastic, dar usor lipicios, iar la final incorporam uleiul.

Presaram faina pe fundul bolului si lasam aluatul la dospit circa o ora, acoperit si la loc cald.

Intr-un ibric punem niste apa pana da in clocot. O dam deoparte, adaugam esenta de rom, stafidele si le lasam 10-15 minute pana se umfla apoi le scurgem bine.

Aluatul dospit il impartim in doua.

Intindem prima foaie, presaram stafide si rulam. La fel procedam si cu celalalt, doar ca eu am pus si cateva bucatele de rahat.

Tapetam cu hartie de copt doua tavi de cozonac potrivite, asezam cozonacii.

Ii lasam sa dospeasca cam 15 minute.

Am pregatit un sirop din putina apa, zahar pudra, putina esenta de vanilie. L-am pus pe foc la clocotit, apoi l-am lasat pana a devenit caldut.

Cu acest sirop ungem cozonacii si presaram mac deasupra.

Ii introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 30-35 de minute pana se rumenesc frumos.

Cand ii scoatem, ii ungem iar cu sirop si ii acoperim fierbinti pentru a se pastra fragezi.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob de miel in foietaj

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Ghiveci de legume

Ghiveci de legume

Ghiveci de legume
Rulada de miel umpluta cu legume

Rulada de miel umpluta cu legume

Carnea de miel dezosata se spala foarte bine si se sterge cu un servet absorbant.

Rulada de miel umpluta cu legume
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor