Cozonac fara framantare

Timp pregatire
160 minute
Complexitate
medie
Cozonac fara framantare

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 kg faina
  • 3 oua
  • 2 galbenusuri
  • 250 gr zahar
  • 14 gr drojdie uscata
  • 110 gr unt
  • 330 ml lapte
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • Umplutura:
  • 350 gr nuca macinata
  • 4-5 linguri cacao
  • 150 gr zahar
  • 2 albusuri
  • 5-6 linguri lapte fierbinte
  • 2 lingurite esenta rom
  • 1 ou pentru uns
  • zahar pentru pudrat

Mod de preparare

Aluatul:

Intr-un bol punem faina.

Facem o gropita in mijloc, punem drojdia, 3-4 linguri lapte caldut si lasam sa dospeasca 15 minute la loc cald si ferit de curent.

Adaugam ouale, galbenusurile, zaharul, coaja rasa de lamaie, amestecam cu o lingura.

Punem praful de sare, untul topit, laptele caldut si amestecam cu mana pana sunt incorporate ingredientele.

Acoperim cu un prosop si lasam sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.

Umplutura:

Muca macinata o amestecam cu laptele fierbinte, cacaoa, zaharul si esenta de rom.

Albusurile le batem spuma si le incorporam usor in nuca, cu ajutorul unei palete.

Dupa ce aluatul a dospit, il impartim in patru.

Luam doua bucati, intindem doua foi dreptunghiulare, potrivit de subtiri, punem pe fiecare umplutura si o intindem

Rulam ambele bucati, apoi le impletim. Cozonacul obtinut, il asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

La fel procedam si cu celalalt cozonac.

Ii lasam sa creasca cam 20 de minute, apoi batem oul spuma si un un pensonas ungem cozonacii.

Ii introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pana se rumnesc frumos. Cam 40-45 de minute dureaza.

Cand sunt gata, ii scoatem si ii ungem cu un sirop pregatit din apa, miere si putin ulei.

Ii acoperim fierbinti cu un prosop cat mai gros si ii lasam sa se raceasca.

Se pudreaza cu zahar si se servesc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise