autor:

Fara foto

» » , Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac minunat cu cocos si mandarine

Autor: Angelica (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 16 decembrie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Angelica (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 16 decembrie 2014

Ingrediente
Aluat:, 1 kg. faina, 2 oua, drojdie cat o juca (25 gr.), 550 ml. lapte, 200 ml. ulei, 4 linguri de zahar, 60 gr.cacaua neagra, 1 praf de copt, 1 praf de sare, , Umplutura:, 2 albusuri, 200 gr.zahar praf, 200 gr. nuca de cocos, 100 gr. stafide, 100 gr. nuca, coaja rasa de la 2 mandarine, zeama de la 2 madarine, inca 5 linguri de zahar, pentru glazura

Dificultate: Medie Timp: 2h

4 voturi

Mod de preparare

Pentru inceput tapetam doua tavi de cozonac cu hartie cerata.Le punem deoparte.



*Acum incepem sa ne pregatim aluatul:



1.Punem faina cernuta si un praf de sare intr-un castron mare si incapator.Amestecam

usor cu un tel.



2.Laptele il punem intr-o craticioara pe foc la incalzit, dar nu il infierbantam.



3.Cand este caldut, punem zaharul, drojdia, praful de copt, cacaua si amestecam pana

la dizolvarea completa.



4.Ouale le batem bine cu o furculita intr-un castronel.



5.Adaugam la ingredientele uscate laptele, uleiul, ouale si incepem sa framantam cu

mana pana obtinem un aluat potrivit de moale, pufos si elastic.



6.Acoperim castronul cu un prosop si il lasam la dospit intr-un loc cald pentru 50

de minute, sau chiar o ora.



Intre timp pregatim umplutura asa:

1.Tocam nuca grosier si o punem la prajit intr-o tigaie.Cand este rumenita luam

cratita deoparte si o lasam sa se raceasca.



2.Albusurile le batem bine pana sunt spuma.Adaugam in prize zaharul si continuam

mixarea pana acesta este bine topit.



3.Amestecam intr-o cratita zeama de la mandarine impreuna cu coaja.Punem cratita pe

foc impreuna cu 1 lingura de zahar si lasam sa fiarba 1-2 minute.



4.Luam apoi de pe foc si adaugam stafidele.Le lasam la inmuiat 10-15 minute, dupa

care le stoarcem bine cu mana.Zeama o pastram.



5.Cand aluatul a dospit il impartim in doua bucati.



6.Pudram masa lejer cu faina si cu o merdenea incepem sa intindem o foaie mare de

aluat.Rotim si dezlipim constant foaia de pe masa de lucru.Trebuie sa ne rezulte o

foaie uriasa si fooooarte subtire, atat de subtire incat daca punem o revista sub ea

sa se vada scrisul.



7.Cand am terminat de intins foaia, punem bezeaua si o intindem uniform pe toata

suprafata.



8.Presaram apoi deasupra nuca de cocos, stafidele si nuca prajita.



9.Incepem sa rulam cu grija si atentie.



10.Trebuie sa ne rezulte un sul foarte lung cam de 1 metru si subtire, cam 4-5

cm.diametru.



Cand am terminat de rulat, ne fixam marimea tavii de cozonac si incepem sa

impaturam sulul -serpuim-indoim…(sau cum vreti voi sa-i ziceti) in sus si in jos.



11.Cand este gata, luam cu grija cozonacul rezultat si il asezam in tava pregatita

anterior.Trebuie sa arate in final la dimensiune ca si un cozonac normal, dar cu un

aspect mai ingramadit sa-i zic asa, adica din mai multe bucati.



12.Procedam la fel si cu a doua bucata de aluat.



13.Cand am terminat de asezat cozonacii in tavi, dam tavile la cuptor, la foc mediu

pentru 40-45 de minute sau pana acestia este rumeni si bine patrunsi.



Cat timp stau cozonacii la cuptor, pregatim glazura de mandarine asa:



1.Punem din nou pe foc craticioara cu zeama de mandarine in care am inmuiat stafidele.



2.Mai adaugam 3-4 linguri de zahar si o lasam sa fiarba la foc mic pana compozitia

incepe sa se lege si seamana cu un sirop.Cand are aspectul vascos precizat, luam

cratita deoparte si lasam sa se raceasca.



3.Cand sunt gata cozonacii, scoatem tavile din cuptor si le lasam sa se tempereze.



4.Scoatem cozonacii minunati din tava si ii pensulam pe toata suprafata cu glazura

de mandarine.



5.In acest moment cozonacii minunati sunt gata de servit.



Pofta mare si aromata va doresc!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac minunat cu cocos si mandarine" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Turta dulce glazurata

Turta dulce glazurata

Punem bicarbonatul de sodiu si un varf de lingurita cu sare peste cele 330 g de faina si amestecam

4 voturi    0 comentarii
1h
Retete de Craciun
Intinsoare bistriteana

Intinsoare bistriteana

Intr-un vas de tuci, topim untura, taiem ceapa cubuleţe şi o înăbuşim în untură. Taiem cubuleţe

1 vot    0 comentarii
1h
Retete de Craciun

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

2h

4 voturi

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1 kg. faina
  • 2 oua
  • drojdie cat o juca (25 gr.)
  • 550 ml. lapte
  • 200 ml. ulei
  • 4 linguri de zahar
  • 60 gr.cacaua neagra
  • 1 praf de copt
  • 1 praf de sare
  • Umplutura:
  • 2 albusuri
  • 200 gr.zahar praf
  • 200 gr. nuca de cocos
  • 100 gr. stafide
  • 100 gr. nuca
  • coaja rasa de la 2 mandarine
  • zeama de la 2 madarine
  • inca 5 linguri de zahar
  • pentru glazura

Raporteaza reteta

Retete
de Angelica
Cupcakes love bouquet

Cupcakes love bouquet

Aluat: 1.Incalzim cuptorul la 180 gr.sau la treapta medie 2.Pregatim doua tavi de briose si hartii

0 voturi    2 comentarii
2h
Dulciuri diverse
Cozonac de carne

Cozonac de carne

1.Tapetam o tava de cozonac cu folie de aluminiu (sau hartie de copt) in asa fel incat folia sa ramana

2 voturi    0 comentarii
2h
Retete de Pasti
Placinta cu carne de miel pregatita cu aparatul de marinat FoodSaver

Placinta cu carne de miel pregatita cu aparatul de marinat FoodSaver

*Pentru inceput marinam carnea de miel; 1.Amestecam toate condimentele intr-un castron exceptie

1 vot    0 comentarii
2h 15 min
Retete de Pasti
Adauga reteta
Retete

din Retete de Craciun

Fursecuri cu unt si gem de capsuni Fursecuri cu unt si gem de capsuni

Păstrăm untul o oră la temperatura camerei. Într-un vas, mixăm untul cu 50 gr zahăr vanilat, un praf de sare. Eu folosesc

1 vot    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu crema de branza si ciocolata si gem de afine Prajitura cu crema de branza si ciocolata si gem de afine

Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare. Se adauga pe rand, zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana se obtine o spuma

0 voturi    0 comentarii
2h 15 min
Dulciuri diverse
Limba cu ciuperci si sos de rosii