autor:

Daniela

» » Prajituri

Cozonac moldo-ardelenesc

Autor: Daniela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 10 aprilie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Daniela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 10 aprilie 2012

Ingrediente
1 kg faina alba de calitate superioara, 200 g zahar tos, 8 galbenusuri, 200 g unt, 1 lingurita rasa sare fina, coaja de la o lamiie si o portocala, 2 pliculete zahar vanilat, esenta de vanilie si rom, 330 ml lapte, 160 ml lapte batut, 60 g drojdie proaspata, 50 ml ulei zahar brun pentru presarat deasupra

Dificultate: Medie Timp: 3h 30 min

14 voturi

Mod de preparare

Reteta de cozonac este testata si verificata de-a lungul timpului, baza retetei porneste de la Iasi, de la mama si ulterior eu am adaptat-o si imbunatatit-o conform preferintelor familiei mele.

Deci , dintr-un kg de faina imi ies 4 cozonaci dodoloti , impletiti, umpluti cu nuca si cacao sau cu rahat si avind cuptorul mare, intra toti deodata.

De seara pregatesc ingredientele si le las pe masa din bucatarie, sa fie la temperatura camerei :

100 g de faina se pun intr-un castron rezistent termic si se oparesc cu 200 ml lapte clocotit. Se amesteca repede pina se dizolva toate cocoloasele, se rasfira pe fundul castronului si se lasa la racit .
Drojdia, frecata cu 1 lingurita de zahar tos, se pune peste faina oparita dar numai atunci cind este aproape rece.
Maiaua se lasa la crescut, aproape de sursa de caldura, 15 minute .
Galbenusurile, zaharul, laptele batut, restul de lapte dulce, untul topit dar rece, coaja de lamiie si portocala, zaharul vanilat se pun in blender si se amesteca bine
Dupa ce maiaua a crescut, se rastoarna peste ea continutul din blender, se amesteca , se pune inapoi in blender citeva minute ca se se omogenizeze si apoi se toarna peste faina cernuta de citeva ori.
Se amesteca bine si se framinta fie manual fie in masina de piine .
In masina de piine se pune pe framintat si se lasa 1 ora, dupa care se scoate se amesteca stafidele, se pun cei 50 ml de ulei si se mai impatura o data aluatul, prin bataie cu dosul palmei, pina incorporeaza tot uleiul si se mai lasa la crescut circa 15 minute.Aluatul se lucreaza pe blatul uns cu ulei, nu cu faina si de regula eu fac cozonacul impletit, chiar daca e umplut, fac suluri mici si le impletesc in 3.
Tava o tapetez cu hirtie, pun cozonacul, il ung cu ou , si il las la crescut 30 minute pe aragaz ( sub tavi pun prosoape, ca sa tina de cald si la baza) cu cuptorul la maximum si usa cuptorului deschisa . Nu deschid usa cuptorului 25 minute, dupa asta il mai ung cu ou o data, acum presar si zahar brun a si il las in total 60 minute la copt .
Dupa ce l-am scos, il infasor in prosoape groase in bucatarie si il las la cald, pina ce se raceste .
Pentru mai maulte detalii si inspiratie, va invit sa vizitati blogul meu culinar, la adresa http://danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com/
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac moldo-ardelenesc" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Cozonac moldo-ardelenesc

Cozonac moldo-ardelenesc

Reteta de cozonac este testata si verificata de-a lungul timpului, baza retetei porneste de la Iasi,

32 voturi    20 comentarii
3h 30 min
Dulciuri diverse
Prajitura dementa cu urda si menta

Prajitura dementa cu urda si menta

Frecam galbenusurile cu zaharul, pana se dizolva. Separat in alt bol amestecam untul cu urda, apoi

5 voturi    6 comentarii
2h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 20 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Vali Popescu Vasilica , 24 decembrie 2014

    si eu am facut cozonaci, au crescut frumos dar nu am presarat zahar peste ei cand i-am uns*

  • Fara foto

    Daniela Mocean , 13 aprilie 2014

    si eu am facut cozonaci, au crescut frumos dar nu am presarat zahar peste ei cand i-am uns*

  • Fara foto

    Gabi Gabita , 13 aprilie 2014

    Am facut si eu cozonaci dupa reteta aceasta si au fost foarte laudati! Mi-e nu imi reuseau cozonacii, dar dupa aceasta reteta mi-au iesit superrrrrr!!! Multumesc din suflet, gustos.ro!

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 10 aprilie 2014

      si eu am facut cozonaci, au crescut frumos dar nu am presarat zahar peste ei cand i-am uns*

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 10 aprilie 2014

      si eu am facut cozonaci, au crescut frumos dar nu am presarat zahar peste ei cand i-am uns*

    • gicuta

      gicuta (Chef de cuisine) , 10 aprilie 2014

      dintr-un kg de faina nu avea cum sa-ti iasa 4 cozonaci, poate i-ai pus in forme de chec

    • Fara foto

      Elena Badea , 10 aprilie 2014

      si eu am facut cozonaci, au crescut frumos dar nu am presarat zahar peste ei cand i-am uns*

    • Fara foto

      Danuta Danuta , 09 aprilie 2014

      DINTR-UN KG DE FAINA 4 COZONACI???

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 06 noiembrie 2013

      si eu am facut cozonaci, au crescut frumos dar nu am presarat zahar peste ei cand i-am uns*

    • Fara foto

      Luminita Ene , 06 noiembrie 2013

      eu stiu ca se pune 2 oua la kg de faina nici cel mai mare specialist de cozonac face asa ceva

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 31 octombrie 2013

      si eu am facut cozonaci, au crescut frumos dar nu am presarat zahar peste ei cand i-am uns*

    • Fara foto

      Alexandru Gabriela , 30 octombrie 2013

      cacao, nuci nu puneti?

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 30 octombrie 2013

      si eu am facut cozonaci, au crescut frumos dar nu am presarat zahar peste ei cand i-am uns*

    • Fara foto

      Catalin Mattei , 29 octombrie 2013

      suna demential... parca vad cozonacii copilariei scosi din cuptorul de lut.

    • Fara foto

      Nora Amicidizoe , 29 octombrie 2013

      mammmaaaaaaaaaaaaa ce bunnnnnn

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 24 iulie 2012

      Ce reusiti cozonacii tai Daniela!

    • Daniela

      Daniela (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2012

      Lia, cozonacii mei ies stas, in fiecare an! Anul acesta o sa coc doar simbata, sa vedem cum ies !

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 10 aprilie 2012

      Minunati colacii, tare bine arata !

    • Daniela

      Daniela (Chef de cuisine) , 10 aprilie 2012

      Multumesc,Marian , merita facuta reteta, este garantata!!!!

    • Marian

      Marian (Chef de cuisine) , 10 aprilie 2012

      felicitari! arata intr-un mare fel!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h 30 min

14 voturi

Ingrediente

  • 1 kg faina alba de calitate superioara
  • 200 g zahar tos
  • 8 galbenusuri
  • 200 g unt
  • 1 lingurita rasa sare fina
  • coaja de la o lamiie si o portocala
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • esenta de vanilie si rom
  • 330 ml lapte
  • 160 ml lapte batut
  • 60 g drojdie proaspata
  • 50 ml ulei zahar brun pentru presarat deasupra

Raporteaza reteta

Retete
de Daniela
Mucenici (sfintisori) moldovenesti

Mucenici (sfintisori) moldovenesti

Se oparesc 100 g de faina cu 200 ml. lapte fierbinte iar dupa ce se raceste se adauga drojdia

23 voturi    17 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Fasole frecata, cu pirgalas si  slanina  prajita

Fasole frecata, cu pirgalas si slanina prajita

Fasolea se spala si se pune la inmuiat in apa calduta pentru 24 de ore (trebuie sa fie bine infoiata). Se

11 voturi    13 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Papricas din carne de gaina si ciuperci

Papricas din carne de gaina si ciuperci

Se caleste ceapa pina staluceste putin, se adauga carnea si se caleste si ea pina se coaguleaza

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

gicuta (Chef de cuisine)

dintr-un kg de faina nu avea cum sa-ti iasa 4 cozonaci, poate i-ai pus in forme de chec

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura cu cereale, miere si scortisoara Prajitura cu cereale, miere si scortisoara

O prajitura delicioasa care a umplut bucataria cu un soi de parfum de toamna amestecat cu aroma de turta dulce. Contine cereale, miere,

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura turnata cu mere Prajitura turnata cu mere

Ouale se mixeaza cu zaharul si aromele, bine. Se pune, apoi uleiul;se adauga faina (amestecata cu praful de copt) si laptele, cele doua

6 voturi    8 comentarii
2h
Prajituri
Prajitura Greta Garbo / Zserbo