autor:

Daniela

» » Dulciuri diverse

Cozonac moldo-ardelenesc

Autor: Daniela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 20 aprilie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Daniela (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 20 aprilie 2011

Ingrediente
1 kg faina alba de calitate superioara, 200 g zahar tos, 8 galbenusuri, 200 g unt, 1 lingurita rasa sare fina, coaja de la o lamiie si o portocala, 2 pliculete zahar vanilat, esenta de vanilie si rom, 330 ml lapte, 160 ml lapte batut, 60 g drojdie proaspata, 50 ml ulei zahar brun pentru presarat deasupra

Dificultate: Redusa Timp: 3h 30 min

32 voturi

Mod de preparare

Reteta de cozonac este testata si verificata de-a lungul timpului, baza retetei porneste de la Iasi, de la mama si ulterior eu am adaptat-o si imbunatatit-o conform preferintelor familiei mele.



Deci , dintr-un kg de faina imi ies 4 cozonaci dodoloti , impletiti, umpluti cu nuca si cacao sau cu rahat si avind cuptorul mare, intra toti deodata.



De seara pregatesc ingredientele si le las pe masa din bucatarie, sa fie la temperatura camerei :



100 g de faina se pun intr-un castron rezistent termic si se oparesc cu 200 ml lapte clocotit. Se amesteca repede pina se dizolva toate cocoloasele, se rasfira pe fundul castronului si se lasa la racit .

Drojdia, frecata cu 1 lingurita de zahar tos, se pune peste faina oparita dar numai atunci cind este aproape rece.

Maiaua se lasa la crescut, aproape de sursa de caldura, 15 minute .

Galbenusurile, zaharul, laptele batut, restul de lapte dulce, untul topit dar rece, coaja de lamiie si portocala, zaharul vanilat se pun in blender si se amesteca bine

Dupa ce maiaua a crescut, se rastoarna peste ea continutul din blender, se amesteca , se pune inapoi in blender citeva minute ca se se omogenizeze si apoi se toarna peste faina cernuta de citeva ori.

Se amesteca bine si se framinta fie manual fie in masina de piine .

In masina de piine se pune pe framintat si se lasa 1 ora, dupa care se scoate se amesteca stafidele, se pun cei 50 ml de ulei si se mai impatura o data aluatul, prin bataie cu dosul palmei, pina incorporeaza tot uleiul si se mai lasa la crescut circa 15 minute.Aluatul se lucreaza pe blatul uns cu ulei, nu cu faina si de regula eu fac cozonacul impletit, chiar daca e umplut, fac suluri mici si le impletesc in 3.

Tava o tapetez cu hirtie, pun cozonacul, il ung cu ou , si il las la crescut 30 minute pe aragaz ( sub tavi pun prosoape, ca sa tina de cald si la baza) cu cuptorul la maximum si usa cuptorului deschisa . Nu deschid usa cuptorului 25 minute, dupa asta il mai ung cu ou o data, acum presar si zahar brun a si il las in total 60 minute la copt .

Dupa ce l-am scos, il infasor in prosoape groase in bucatarie si il las la cald, pina ce se raceste .



Daca sint inalti cozonacii, atunci ii asezam pe o parte, ca sa nu se turteasca .

Anul trecut a fost un an deosebit pentru mine, la Pasti am facut 16 cozonaci si 4 pascute.



Anul acesta voi face doar 4 cozonaci si 2 pascute.



Miine voi coace si voi pune pozele proaspete de anul acesta dar reteta este aceeasi!



Postez aceasta reteta pentru cei care vor sa coaca deja miine si vor sa se inspire (mai ales copiii mei care nu sint in tara ) dar si pentru ca vreau sa impartasesc din experienta mea de moldo-ardeleanca !
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac moldo-ardelenesc" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Cozonac moldo-ardelenesc

Cozonac moldo-ardelenesc

Reteta de cozonac este testata si verificata de-a lungul timpului, baza retetei porneste de la Iasi,

14 voturi    20 comentarii
3h 30 min
Prajituri
Cornulete cu untura si iaurt

Cornulete cu untura si iaurt

Aluatul: Intr-un vas punem untura, oul, zaharul, praful de sare si le mixam pana obtinem o crema. Incorporam

10 voturi    2 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    Zagrai_Evlavia-lenuta (Chef de cuisine):

    Da, am testat reteta si am facut 3 cozonaci din 1 kg faina. Am pus in umplutura cu nuca si o lingurita de praf de copt si nu am pus cacao. Am impletit in 2 si mi-au iesit foarte buni. Stiu asta pentru ca ai casei au mancat copios din ei.

  • 20 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Marietta Fasui , 09 noiembrie 2014

    f bun

  • Fara foto

    Georgiana Carter , 30 aprilie 2014

    Probabil aunt tavi mini de Paine. Aunt c-am de 8-10 centrimetri lungime. Cu reteta, eu o sa-mi day dureri de cap sa o schimb in uncii lol

  • Fara foto

    Carmen Ion , 30 aprilie 2014

    cred ca sunt buni ,am sa incerc si eu reteta ,dar te rog sa-mi spui si mie dimensiunile tavilot tale ,ca nu mi-au iesit niciodata 4 cozonaci din 1 kg de faina

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 15 noiembrie 2013

      f bun

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 15 noiembrie 2013

      f bun

    • Fara foto

      Carmen Bianca Moldovan , 14 noiembrie 2013

      Poti sa postezi si-o reteta cu umplutura pentru cozonaci?

    • Fara foto

      Iuliana Balasa , 14 noiembrie 2013

      f bun

    • Fara foto

      Cecilia Gliga , 14 noiembrie 2013

      Am sa fac si eu pentru 22 si 23 noiembrie...

    • Fara foto

      Dabija Iuliana , 14 noiembrie 2013

      mie imi ies doar 2 cozonaci dintr-un kg de faina,tu cum de reusesti 4?

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 27 septembrie 2013

      f bun

    • Fara foto

      Viorica Tiganescu , 27 septembrie 2013

      Arata tare bine am sa fac si eu .

    • Fara foto

      Elena Padure , 27 septembrie 2013

      Arata foarte bine si cred ca sunt gustosi,dar nu inteleg cum pot sa iasa patru cozonaci dintr-un kg de faina.Folosesti cumva tavi pentru chec?

    • Fara foto

      Marinescu Gina , 27 septembrie 2013

      cred ca sint super

    • Fara foto

      Marin Alexandru , 27 septembrie 2013

      deja simt mirosul!....

    • Daniela

      Daniela (Chef de cuisine) , 06 mai 2011

      Alinutza, au iesit foarte bine cozonacii tai, important este sa fii tu multumita, sa fi avut gust bun, sa te fi laudat cu ei ! Daca este pentru prima data, sa stii ca au iesit frumosi, arata crescuti si copti si , sa imi spui daca aluatul a fost pufos si moale ! De aspect, te ingrijesti tu data viitoare, nu imi fac eu griji ! Te felicit pentru bunavointa si efort!

    • Fara foto

      alinutza (Chef de cuisine) , 05 mai 2011

      aici iti las poza de la cozonasi.nu ai iesit cum mi-am dorit si nici ca ai dumneavoastra.dar sunt incepatore si nu am stiu ca le stri aspectul cu zaharul vanilat.data viitoare imi va iesi mai frumos.

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 21 aprilie 2011

      Deja, cozonacul meu moldo-ardelenesc se invarteste in masina de paine. Multumesc pentru reteta, Daniela!

    • Daniela

      Daniela (Chef de cuisine) , 21 aprilie 2011

      Alina, ti-am raspuns intr-un mesaj privat !

    • Fara foto

      alinutza (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2011

      ce pot folosi in loc de lapte batut pt ca nu am la noi aici nu se gaseste pot folosi iaurt griego sau pot sa nu mai pun ?

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2011

      Yuppieeeeeeeeee.......am ajuns prima aici ! Vreau si eu un colt din bunatatea asta....

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

3h 30 min

32 voturi

Ingrediente

  • 1 kg faina alba de calitate superioara
  • 200 g zahar tos
  • 8 galbenusuri
  • 200 g unt
  • 1 lingurita rasa sare fina
  • coaja de la o lamiie si o portocala
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • esenta de vanilie si rom
  • 330 ml lapte
  • 160 ml lapte batut
  • 60 g drojdie proaspata
  • 50 ml ulei zahar brun pentru presarat deasupra

Raporteaza reteta

Retete
de Daniela
Mucenici (sfintisori) moldovenesti

Mucenici (sfintisori) moldovenesti

Se oparesc 100 g de faina cu 200 ml. lapte fierbinte iar dupa ce se raceste se adauga drojdia

23 voturi    17 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Fasole frecata, cu pirgalas si  slanina  prajita

Fasole frecata, cu pirgalas si slanina prajita

Fasolea se spala si se pune la inmuiat in apa calduta pentru 24 de ore (trebuie sa fie bine infoiata). Se

11 voturi    13 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Papricas din carne de gaina si ciuperci

Papricas din carne de gaina si ciuperci

Se caleste ceapa pina staluceste putin, se adauga carnea si se caleste si ea pina se coaguleaza

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

Daniela (Chef de cuisine)

Alinutza, au iesit foarte bine cozonacii tai, important este sa fii tu multumita, sa fi avut gust bun, sa te fi laudat cu ei ! Daca este pentru prima data, sa stii ca au iesit frumosi, arata crescuti si copti si , sa imi spui daca aluatul a fost pufos si moale ! De aspect, te ingrijesti tu data viitoare, nu imi fac eu griji ! Te felicit pentru bunavointa si efort!

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

0 voturi    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Prajitura Cu Malai Si Stafide