autor:

Fara foto

» » , , , Retete de Pasti, Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac pufos cu mac

Autor: crinined (Maestru bucatar)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 23 decembrie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: crinined (Maestru bucatar)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 23 decembrie 2014

Ingrediente
1 kg faina alba, 50 gr drojdie, 300 gr zahar, 7 oua, 300 ml lapte, 100 gr unt, 100 ml ulei, 1 lingura smantana, cate o fiola de esenta  de vanilie, rom, lamaie, coaja rasa de lamaie, 1 lingurita rasa de sare

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 30 min

1 vot

Mod de preparare

http://gatitcudragoste.blogspot.ro/2014/04/cozonac-cu-mac.html



Maia



Lichefiem 50 gr drojdie proaspata cu putin zahar tos, adaugam 100 ml lapte caldut, 100 gr faina, amestecam, presaram faina peste maia si o lasam sa dospeasca.



Aluat



Amestecam intr-un castron galbenusurile, sarea, coaja rasa de lamaie si laptele in care am dizlovat zaharul ramas. Le punem peste faina bine cernuta, impreuna cu maiaua si amestecam totul foarte bine. Nu necesita mult framantat. Urmeaza impaturatul aluatului cu grasimea, calduta, care este foarte important.

Preparam un amestec din 100 gr unt topit si 100 ml ulei, din care adaugam cate putin si impaturam aluatul, fara sa framantam , pana cand este incorporata intreaga cantitate de grasime. Nu va absorbi toata grasimea de la primele impaturiri. Repetam operatiunea de impaturire din 15 in 15 minute.

Lasam aluatul sa dospeasca la loc cald.



Umplutura



Mixam 4 albusuri, pana devin spuma tare, 5 linguri zahar, apoi adaugam macul macinat, fiert in putin lapte si zahar, pana devine o pasta groasa, racita.



Impartim aluatul in doua parti egale, intindem fiecare bucata de aluat, punem umplutura cu mac si rulam.

Fiecare cozonac, astfel rulat, il asezam in propria lui tava, tapetata cu hartia de copt, il ungem cu ou batut, presaram zahar brun sau tos si se lasa la dospit.

Pentru a ramane rumen, frumos, se pune o hartie de copt si peste cozonac.



Pregatim cuptorul, punem o tava cu apa care sa faca aburi, pe cand punem cozonacii la copt. Lasam tava cu apa, producatoare de aburi, sub cozonaci, 25 minute, dupa care o scoatem foarte repede, sa nu deranjam cozonacii in procesul lor de coacere.



Hartia de copt, de peste cozonac, se scoate abia dupa 50 minute, cand este aproape gata, copt. Il mai lasam la copt 5 sau 10 minute, depinde de cuptor.

Cand scoatem cozonacul din cuptor, il mai lasam putin in tava culcata pe o parte, apoi pe cealalta parte, pentru a ramane un cozonac pufos, nu mai mult de 7 minute pentru a nu se umezi.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos cu mac" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Prajitura cu nuca si crema cu mascarpone

Prajitura cu nuca si crema cu mascarpone

Blatul: Albusurile se mixeaza spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat

211 voturi    3 comentarii
1h
Retete de Pasti
Ciorba de ied

Ciorba de ied

Spalam oasele bine sub jetul de apa calda. Intr-o oala punem cam 6 litri de apa, dam drumul oaselor

19 voturi    3 comentarii
2h
Retete de Pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 25 %
999.99 lei
749.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    luiza (Bucatar) , 06 aprilie 2015

    Ingredientele sunt pt 2 cozonaci?Si mac in ce cantitate cate grame?

  • Fara foto

    nicoleta (Chef de cuisine) , 02 februarie 2015

    este cel mai bun cozonac

Dificultate

Ridicata

Timp

2h 30 min

1 vot

Ingrediente

  • 1 kg faina alba
  • 50 gr drojdie
  • 300 gr zahar
  • 7 oua
  • 300 ml lapte
  • 100 gr unt
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura smantana
  • cate o fiola de esenta  de vanilie
  • rom
  • lamaie
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita rasa de sare

Raporteaza reteta

luiza (Bucatar)

Ingredientele sunt pt 2 cozonaci?Si mac in ce cantitate cate grame?

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Fursecuri Sugarcookies cu glazura Royal Icing Fursecuri Sugarcookies cu glazura Royal Icing

Prima data se fac fursecurile. Untul la temperatura camerei se spumeaza bine cu mixerul. Se incorporeaza zaharul si dupa ce se amesteca

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Retete de Pasti
Muschi de porc sibian Muschi de porc sibian

Feliile de carne le batem ca pentru snitele, apoi le condimentam cu sare si piper. Pe fiecare bucata de carne asezam o felie subtire

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Retete de Pasti
Ciulama de pui