autor:

elucubratii culinare

» » , Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac Rosenkranz

Autor: elucubratii culinare (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Germania


    Reteta postata pe: 11 februarie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: elucubratii culinare (Chef de cuisine)   
Specific:  

Germania


Reteta postata pe: 11 februarie 2013

Ingrediente
500 g făină,, 1 linguriță sare,, 2 ouă + 2 gălbenușuri,, 150 g zahăr,, 25 g drojdie proaspătă,, o linguriță esentă rom,, o linguriță esență vanilie,, 250 ml lapte,, 150 ml ulei,, 15 linguri zahăr pentru caramel,, 150 g unt,, 5 linguri zahăr,, 250 g nucă tocată.

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

1 vot

Mod de preparare

Într-un castron cernem făina și ne pregătim la îndemână restul ingredientelor.

Se lasă la aerat făina cel puțin 20 minute.

Între timp încălzim laptele.

Într-un castronel amestecăm drojdia cu o lingură zahăr (luăm din 150 g), cu 2-3 linguri de lapte (luăm din laptele încălzit) și cu 2-3 linguri făină (luăm din 500g) și lăsăm să crească.

Batem bine cele 2 ouă și cele 2 gălbenușuri cu 150 g zahăr pănă obținem o spumă.

Încălzim ușor uleiul.

Amestecăm făina cu maiaua (drojdia crescută), ouăle bătute spumă, laptele călduț, sarea, esențele.

Adăugăm câte puțin din uleiul călduț și frământăm bine până la epuizarea uleiului.

Aluatul se lasă la crescut în loc cald, acoperit cu un șervet de bucătărie până își dublează volumul.

Între timp punem cele 15 linguri de zahăr la caramelizat într-o cratiță cu diametrul de 28cm, ce poate fi pusă ulterior la cuptor.

Când s-a caramelizat complet, rotim cratița în așa fel încît să ajungă caramelul și pe pereții laterali.

Untul se amestecă cu 5 linguri zahăr.

Când aluatul a crescut se întinde pe o suprafață unsă bine cu ulei.

Se întinde deasupra aluatului, untul amestecat cu zahăr, apoi se presară nuca tocată,

Se rulează și se împarte ruloul în 7 părți egale.

Se așează în cratița cu zahărul caramelizat, la distanță unul de altul.

Se lasă la crescut 30-40 minute sau până crește cozonacul bine (în funcție de temperatura camerei).

Se coace 30-40 minute la 180 grade C sau până se rumenește bine deasupra.

Se răstoarnă imediat pe un platou, altfel se la întări caramelul și va fi imposibil de scos.

Se va servi după ce se va răci, dar recomand chiar a doua sau a treia zi - dacă rezistați :)
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac Rosenkranz" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Cozonac Rosenkranz

Cozonac Rosenkranz

Cele 10-12 linguri zahar se pun intr.o cratita si se caramelizeaza atentie sa nu se arda si se captuseste

5 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Prajituri
Cozonac Rosenkranz

Cozonac Rosenkranz

Laptele caldut il amestecam cu 3 liguri de zahar si drojdia. Intr-un castron se cerne faina,

11 voturi    5 comentarii
4h
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 februarie 2013

    delicios...

Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

1 vot

Ingrediente

  • 500 g făină,
  • 1 linguriță sare,
  • 2 ouă + 2 gălbenușuri,
  • 150 g zahăr,
  • 25 g drojdie proaspătă,
  • o linguriță esentă rom,
  • o linguriță esență vanilie,
  • 250 ml lapte,
  • 150 ml ulei,
  • 15 linguri zahăr pentru caramel,
  • 150 g unt,
  • 5 linguri zahăr,
  • 250 g nucă tocată.

Raporteaza reteta

Retete
de elucubratii culinare
Tort Amaretto cu ciocolată

Tort Amaretto cu ciocolată

Se începe cu prepararea blatului. Untul la temperatura camerei se freacă bine cu zahărul pudră

10 voturi    8 comentarii
1h 30 min
Torturi
Penne cu legume și cod

Penne cu legume și cod

Se pune apa la fiert cu un praf de sare. Când apa începe să fiarbă se pun pastele la fiert conform

4 voturi    6 comentarii
1h
Salate cu peste
Fursecuri Tablă de Șah

Fursecuri Tablă de Șah

Se amestecă bine untul cu zahărul pudră. Se adaugă sarea și esența de vanilie și se amestecă

2 voturi    2 comentarii
2h
Dulciuri diverse
valentina ionita

valentina ionita (Chef de cuisine)

delicios...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Craciun

Fursecuri cu unt si gem de capsuni Fursecuri cu unt si gem de capsuni

Păstrăm untul o oră la temperatura camerei. Într-un vas, mixăm untul cu 50 gr zahăr vanilat, un praf de sare. Eu folosesc

1 vot    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu crema de branza si ciocolata si gem de afine Prajitura cu crema de branza si ciocolata si gem de afine

Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare. Se adauga pe rand, zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana se obtine o spuma

0 voturi    0 comentarii
2h 15 min
Dulciuri diverse
Piept de rata cu mere caramelizate (Reteta video)