Într-un castron cernem făina și ne pregătim la îndemână restul ingredientelor.
Se lasă la aerat făina cel puțin 20 minute.
Între timp încălzim laptele.
Într-un castronel amestecăm drojdia cu o lingură zahăr (luăm din 150 g), cu 2-3 linguri de lapte (luăm din laptele încălzit) și cu 2-3 linguri făină (luăm din 500g) și lăsăm să crească.
Batem bine cele 2 ouă și cele 2 gălbenușuri cu 150 g zahăr pănă obținem o spumă.
Încălzim ușor uleiul.
Amestecăm făina cu maiaua (drojdia crescută), ouăle bătute spumă, laptele călduț, sarea, esențele.
Adăugăm câte puțin din uleiul călduț și frământăm bine până la epuizarea uleiului.
Aluatul se lasă la crescut în loc cald, acoperit cu un șervet de bucătărie până își dublează volumul.
Între timp punem cele 15 linguri de zahăr la caramelizat într-o cratiță cu diametrul de 28cm, ce poate fi pusă ulterior la cuptor.
Când s-a caramelizat complet, rotim cratița în așa fel încît să ajungă caramelul și pe pereții laterali.
Untul se amestecă cu 5 linguri zahăr.
Când aluatul a crescut se întinde pe o suprafață unsă bine cu ulei.
Se întinde deasupra aluatului, untul amestecat cu zahăr, apoi se presară nuca tocată,
Se rulează și se împarte ruloul în 7 părți egale.
Se așează în cratița cu zahărul caramelizat, la distanță unul de altul.
Se lasă la crescut 30-40 minute sau până crește cozonacul bine (în funcție de temperatura camerei).
Se coace 30-40 minute la 180 grade C sau până se rumenește bine deasupra.
Se răstoarnă imediat pe un platou, altfel se la întări caramelul și va fi imposibil de scos.
Se va servi după ce se va răci, dar recomand chiar a doua sau a treia zi - dacă rezistați :)

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii