autor:

elucubratii culinare

» » , Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac Rosenkranz

Autor: elucubratii culinare (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Germania


    Reteta postata pe: 11 februarie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: elucubratii culinare (Chef de cuisine)   
Specific:  

Germania


Reteta postata pe: 11 februarie 2013

Ingrediente
500 g făină,, 1 linguriță sare,, 2 ouă + 2 gălbenușuri,, 150 g zahăr,, 25 g drojdie proaspătă,, o linguriță esentă rom,, o linguriță esență vanilie,, 250 ml lapte,, 150 ml ulei,, 15 linguri zahăr pentru caramel,, 150 g unt,, 5 linguri zahăr,, 250 g nucă tocată.

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

1 vot

Mod de preparare

Într-un castron cernem făina și ne pregătim la îndemână restul ingredientelor.

Se lasă la aerat făina cel puțin 20 minute.

Între timp încălzim laptele.

Într-un castronel amestecăm drojdia cu o lingură zahăr (luăm din 150 g), cu 2-3 linguri de lapte (luăm din laptele încălzit) și cu 2-3 linguri făină (luăm din 500g) și lăsăm să crească.

Batem bine cele 2 ouă și cele 2 gălbenușuri cu 150 g zahăr pănă obținem o spumă.

Încălzim ușor uleiul.

Amestecăm făina cu maiaua (drojdia crescută), ouăle bătute spumă, laptele călduț, sarea, esențele.

Adăugăm câte puțin din uleiul călduț și frământăm bine până la epuizarea uleiului.

Aluatul se lasă la crescut în loc cald, acoperit cu un șervet de bucătărie până își dublează volumul.

Între timp punem cele 15 linguri de zahăr la caramelizat într-o cratiță cu diametrul de 28cm, ce poate fi pusă ulterior la cuptor.

Când s-a caramelizat complet, rotim cratița în așa fel încît să ajungă caramelul și pe pereții laterali.

Untul se amestecă cu 5 linguri zahăr.

Când aluatul a crescut se întinde pe o suprafață unsă bine cu ulei.

Se întinde deasupra aluatului, untul amestecat cu zahăr, apoi se presară nuca tocată,

Se rulează și se împarte ruloul în 7 părți egale.

Se așează în cratița cu zahărul caramelizat, la distanță unul de altul.

Se lasă la crescut 30-40 minute sau până crește cozonacul bine (în funcție de temperatura camerei).

Se coace 30-40 minute la 180 grade C sau până se rumenește bine deasupra.

Se răstoarnă imediat pe un platou, altfel se la întări caramelul și va fi imposibil de scos.

Se va servi după ce se va răci, dar recomand chiar a doua sau a treia zi - dacă rezistați :)
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac Rosenkranz" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Cozonac Rosenkranz

Cozonac Rosenkranz

Cele 9 linguri zahar le punem intr-o cratita (24 de centimetri a avut cea pe care am folosit-o eu)

20 voturi    23 comentarii
1h 40 min
Retete de Craciun
Cozonac Rosenkranz

Cozonac Rosenkranz

Cele 10-12 linguri zahar se pun intr.o cratita si se caramelizeaza atentie sa nu se arda si se captuseste

5 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 5 %
389.99 lei
369.99 lei

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 februarie 2013

    delicios...

Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

1 vot

Ingrediente

  • 500 g făină,
  • 1 linguriță sare,
  • 2 ouă + 2 gălbenușuri,
  • 150 g zahăr,
  • 25 g drojdie proaspătă,
  • o linguriță esentă rom,
  • o linguriță esență vanilie,
  • 250 ml lapte,
  • 150 ml ulei,
  • 15 linguri zahăr pentru caramel,
  • 150 g unt,
  • 5 linguri zahăr,
  • 250 g nucă tocată.

Raporteaza reteta

Retete
de elucubratii culinare
Tort Amaretto cu ciocolată

Tort Amaretto cu ciocolată

Se începe cu prepararea blatului. Untul la temperatura camerei se freacă bine cu zahărul pudră

10 voturi    8 comentarii
1h 30 min
Torturi
Penne cu legume și cod

Penne cu legume și cod

Se pune apa la fiert cu un praf de sare. Când apa începe să fiarbă se pun pastele la fiert conform

4 voturi    6 comentarii
1h
Salate cu peste
Fursecuri Tablă de Șah

Fursecuri Tablă de Șah

Se amestecă bine untul cu zahărul pudră. Se adaugă sarea și esența de vanilie și se amestecă

2 voturi    2 comentarii
2h
Dulciuri diverse
valentina ionita

valentina ionita (Chef de cuisine)

delicios...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Craciun

Aperitive reci cu sunca si cascaval Aperitive reci cu sunca si cascaval

Spalam castravetele si il taiem felii rotunde potrivit de groase. Pe un tocator punem o felie sunca de praga, doua felii cascaval,

8 voturi    6 comentarii
15 min
Aperitive
Chisca umpluta cu crupe - Zona Moldova Chisca umpluta cu crupe - Zona Moldova

Intestinul gros de la porc se curata foarte bine, se spala si se freaca cu sare si malai, apoi iar se spala. Se pregateste un amestec

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Sarmalute in varza rosie