autor:

Timea

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac spirala cu nuca

Autor: Timea (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 28 aprilie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Timea (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 28 aprilie 2013

Ingrediente
500 gr faina, 3 oua, 100 gr zahar, 70 ml ulei, 270 ml lapte, 1 lingurita drojdie proaspata, un varf de sare, coaja rasa de la 1/2 portocala, coaja rasa de la 1/2 lamaie, Pt umplutura:, 1 albus ou, 3 linguri zahar, 200 gr nuca macinata, 1 lingurita esenta de rom, 4 linguri lapte, Pt uns: 1 galbenus de ou

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

34 voturi

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte caldut amestecat cu o lingurita de zahar.

Cernem faina intr-un bol, adaugam sarea si cojile de citrice apoi facem un cerc in mijloc si turnam drojdia dospita. Framantam cu mana adaugand treptat laptele caldut amestecat cu zaharul. Adaugam ouale si spre final uleiul. Terminam de framantat cand nu se mai lipeste de maini.

Acoperim si punem la loc cald ferit de curenti de aer pt aprox 1 ora si jumatate.

In acest timp pregatim umplutura. Mixam spuma albusul de ou, adaugam zaharul mixand inca 2-3 minute. Adaugam apoi treptat nuca macinata, esenta de rom si laptele amestecand cu o lingura.

Aluatul dospit il intindem pe masa de lucru unsa cu putin ulei si cu mainile la fel unse cu ulei. Putem folosi si sucitorul dar e mult mai simplu cu mainile.

Intindem peste foaia intinsa nuca si apoi o rulam.

Cu un cutit cu lama ascutita, taiem foaia rulata in 7 parti cat mai egale.

Pregatim un vas rotund pe care il ungem cu ulei sau il tapetam cu hartie de copt si asezam 6 spirale pe margine si una in centru.

Mai lasam la dospit 20-30 minute, apoi ungem deasupra cu galbenus de ou si dam la cuptorul preincalzit la foc mediu timp de aprox 35 de minute.

Scoatem din cuptor si lasam cateva minute sa se raceasca inainte de a aseza cozonacul pe o farfurie.

Oricum nu o sa reziste prea mult pe farfurie....savurat cu o cana de cafea sau lapte o sa dispara rapid.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac spirala cu nuca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Piftie de pasare

Piftie de pasare

Se curata pasarea, se parleste la o flacara de aragaz, se spala in mai multe ape, se taie in bucati

1 vot    1 comentariu
2h
Retete de Craciun
Cozonac in straturi

Cozonac in straturi

Intr-un castron se pune faina cernuta;intr-un bol se pune 4linguri de faina,se opareste cu putin

2 voturi    0 comentarii
4h
Retete de Craciun

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • Calinescu_Gabriela

    Calinescu_Gabriela (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2014

    Eu il stiu drept "Cozonac trandafir". Ti-a iesit foarte apetisant

  • Timea

    Timea (Chef de cuisine) , 05 mai 2014

    Elena, Petruta ce spuneti voi este altceva, alta reteta. Acesta este pur si simplu cozonac pe care am vrut sa il fac eu in forma aceasta. E identic cu cozonacul, doar in forma de spirala.

  • Fara foto

    Livia Oncu , 05 mai 2014

    arata foarte fain!!merita incercat!!

    • Fara foto

      Cosmina Mosoran , 18 decembrie 2013

      yummy ce deliciu....

    • Fara foto

      Elena Negoescu , 10 octombrie 2013

      asezati bucatile intr-o cratita cu zahar arssi dati lacuptor,se rastoarna calda.deliciu!

    • Ianko_Petruta

      Ianko_Petruta (Bucatar) , 29 aprilie 2013

      Este delicios acest cozonac , doar ca eu am altfel reteta, adica forma in care se coace se tapeteaza cu zahar ars, se aseaza apoi rulourile si se lasa la dospit.Se pot umple rulourile cu diferite ingrediente , alternand cu nuca , mac si rahat , dupa preferinta . Cand este scos din cuptor , se rasoarna pe platou , iar zaharul ars formeaza o glazura.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2013

      Place*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

34 voturi

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 3 oua
  • 100 gr zahar
  • 70 ml ulei
  • 270 ml lapte
  • 1 lingurita drojdie proaspata
  • un varf de sare
  • coaja rasa de la 1/2 portocala
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • Pt umplutura:
  • 1 albus ou
  • 3 linguri zahar
  • 200 gr nuca macinata
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 4 linguri lapte
  • Pt uns: 1 galbenus de ou

Raporteaza reteta

Retete
de Timea
Prajitura cu mar si scortisoara

Prajitura cu mar si scortisoara

Se separa albusurile de galbenus. Albusurile se bat spuma cu mixerul apoi se adauga zaharul si mixam

11 voturi    3 comentarii
1h 10 min
Prajituri
Tort de biscuiti cu budinca

Tort de biscuiti cu budinca

Intr-un bol se zdrobesc biscuitii cu mana si se amesteca cu cele 2 linguri de cacao. Laptele se

10 voturi    4 comentarii
1h 40 min
Torturi
Placinta de cartofi si ceapa

Placinta de cartofi si ceapa

E foarte usor de facut, iar imaginile practic nici nu mai necesita explicatii! - se curata ceapa

22 voturi    11 comentarii
3h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Calinescu_Gabriela (Chef de cuisine)

Eu il stiu drept "Cozonac trandafir". Ti-a iesit foarte apetisant

Adauga reteta
Retete

din Retete de Craciun

Fursecuri cu unt si gem de capsuni Fursecuri cu unt si gem de capsuni

Păstrăm untul o oră la temperatura camerei. Într-un vas, mixăm untul cu 50 gr zahăr vanilat, un praf de sare. Eu folosesc

1 vot    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu crema de branza si ciocolata si gem de afine Prajitura cu crema de branza si ciocolata si gem de afine

Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare. Se adauga pe rand, zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana se obtine o spuma

0 voturi    0 comentarii
2h 15 min
Dulciuri diverse
Tiramisu (varianta fara oua)