autor:

Adelina Damian-Fekete

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonăceii mei cu mac şi nucă

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 11 ianuarie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 11 ianuarie 2012

Ingrediente
1300g făină, 1 linguriţă de sare, 60 g de drojdie proaspătă, 5 gălbenuşuri, 4 linguri de smântână groasă, 200 g de unt, 50 g de unsoare, 4 linguri de zahăr/îndulcitor praf, 1 esenţă de vanile, coajă rasă de lămâie şi portocală, puţină scorţişoară, 400 ml de lapte călduţ, , Umplutura 1:, - 250 g de mac, - 100 g de zahar/2 linguri îndulcitor lichid, - 100 ml de lapte, 4 linguri de griş cu lapte, Rom, , Umplutura 2:, - 250 g de nucă, - 100 g de zahăr/2 linguri îndulcitor lichid, - 100 ml d lapte, 1 esenţă de rom, -albuşurile+2 linguri zahăr+1 esenţă de rom, (pentru ambele umpluturi- se împarte cantitatea), , Pentru uns foile:, - 2 gălbenusuri, - 2 linguriţe de lapte călduţ, , Unsoare pentru uns tăvile, Iubire!

Dificultate: Medie Timp: 4h

32 voturi

Mod de preparare

Prima este maiaua: drojdia + 2 linguriţe de zahăr, puţin lapte călduţ (nu fierbinte!)+ făină să fie ca o smântănă groasă.
Peste făină se pune amestecul celorlalte ingrediente:
Gălbenuşurile se freacă împreună cu sarea, apoi cu zahărul. Se adaugă laptele cald bine, se amestecă până se dizolvă, apoi se pune smântâna, coaja de citrice, esenţa de vanilie şi un vârf de cuţit de scorţişoară. Se amestecă şi maiaua cu făina şi partea lichidă.
Untul se încălzeşte pe foc şi se adaugă treptat ca să se poată lucra aluatul. După ce se frământă, se pune unt şi se împătură. La urmă am pus unsoarea de porc fără să o mai topesc, ungând aluatul şi împăturindu-l.
Am lăsat 30 de minute la crescut.

Pregătim umpluturile, acum sau în seara precedentă. Nucile le-am dat puţin la cuptor, apoi le-am amestecat cu mâna să mai cadă coaja.
Se incălzeşte laptele într-o crăticioară, împreună cu zahărul. Cand zahărul se topeşte, se adaugă macul, respectiv nuca, gata măcinate. Nuca am măcinat-o prin maşina de măcinat cafea. La mac am pus şi griş cu lapte. E mai bine, mai pufos şi mai puţin amar.
Cand cele doua compoziţii se răcesc, se amestecă şi albusurile bătute spumă cu 2 linguri de zahăr.
Albuşurile nu le puneţi în compoziţiile de nucă sau de mac decât înainte să le întindeţi pe cozonac, să rămână pufoase.

Am împărţit în 8 aluatul, am întins pe planşetă ungând uşor cu ulei să nu se lipească.
Am împărţit macul în 4, la fel şi nuca şi am pus pe aluatul întins subţitre.
Am pus în forme înguste, am doar 4 forme mici. Celelalte se pot pune toate într-o tavă de prăjitură. Eu am încercat să pun câte două rulouri una peste alta într-o tavă mai înaltă de cozonac. La alegerea fiecăruia.
Se ung tăvile cu unsoare sau se pune hârtie de copt.
Se bate un ou întreg şi se ung rulourile sau doar galbenuşurile cu lapte. Se mai lasă puţin la crescut, apoi se coc în cuptorul preîncălzit cam 30 de minute(depinde de cuptor). Am copt cele 4 forme înguste prima dată.
Supravegheaţi!
Se scot pe hârtie mai groasă, se acoperă cu un şervet curat şi se lasă la răcit în bucătărie.
Au ieşit foarte pufoşi pe dinăuntru şi crocanţi în exterior.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonăceii mei cu mac şi nucă" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Prajitura cu rubarba

Prajitura cu rubarba

Rubarba se spala, se trag aschiile, se curata si se taie in bucati (se presara deasupra zahar). Ouale

1 vot    1 comentariu
1h
Dulciuri diverse
Orez cu lapte

Orez cu lapte

1) Punem laptele la fiert impreuna cu¨: -coaja de lamiie si cea de portocala -zaharul -betisoarele

28 voturi    11 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 27 decembrie 2014

    minunati!

  • Adelina Damian-Fekete

    Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 20 decembrie 2013

    Se poate înlocui pentru uns tava cu ulei, margarină, unt, foaie de copt.

  • Raluca

    Raluca (Chef de cuisine) , 19 decembrie 2013

    se poate inlocui untura cu unt?

    • Lucia

      Lucia (Chef de cuisine) , 11 mai 2012

      exact cum ii face si mama... o minunatie!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 11 ianuarie 2012

      O minunatie cozonacul tau!*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

4h

32 voturi

Ingrediente

  • 1300g făină
  • 1 linguriţă de sare
  • 60 g de drojdie proaspătă
  • 5 gălbenuşuri
  • 4 linguri de smântână groasă
  • 200 g de unt
  • 50 g de unsoare
  • 4 linguri de zahăr/îndulcitor praf
  • 1 esenţă de vanile
  • coajă rasă de lămâie şi portocală
  • puţină scorţişoară
  • 400 ml de lapte călduţ
  • Umplutura 1:
  • - 250 g de mac
  • - 100 g de zahar/2 linguri îndulcitor lichid
  • - 100 ml de lapte
  • 4 linguri de griş cu lapte
  • Rom
  • Umplutura 2:
  • - 250 g de nucă
  • - 100 g de zahăr/2 linguri îndulcitor lichid
  • - 100 ml d lapte
  • 1 esenţă de rom
  • -albuşurile+2 linguri zahăr+1 esenţă de rom
  • (pentru ambele umpluturi- se împarte cantitatea)
  • Pentru uns foile:
  • - 2 gălbenusuri
  • - 2 linguriţe de lapte călduţ
  • Unsoare pentru uns tăvile
  • Iubire!

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

81 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

3 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

mira (Chef de cuisine)

minunati!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Tarta Rapsodia Tarta Rapsodia

Lasi aluatul la dezghetat la temperatura camerei. Întinzi aluatul într-o formă de tartă unsă cu unt, o dai la cuptor

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura cu branza si stafide Prajitura cu branza si stafide

Intr-un castron mai mare, se amesteca branza rasa impreuna cu zaharul, zaharul pudra vanilat si galbenusurile. Se adauga albusurile

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Salam din cozonac glazurat cu ciocolata