Cozonaci cu nuca

Timp pregatire
165 minute
Complexitate
ridicata
Cozonaci cu nuca

Ingrediente

  • pentru 2 cozonaci:
  • 5 oua,
  • 1 kg faina,
  • 300 ml lapte caldut,
  • 50 g drojdie,
  • 1varf de lingurita cu sare,
  • 250 g zahar,
  • 200 ml ulei sau unt topit
  • 100 ml apa calduta pentru maia
  • pentru crema de nuca:
  • 5 linguri pline cu zahar,
  • 5 linguri pline cu nuca,
  • 2 linguri cacao,
  • Coaja rasa de portocala sau lamaie, stafide, rahat,
  • 1 galbenus pentru uns.

Mod de preparare

Mai intai pregatim maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putina apa calduta (cam 100 ml) + 1 lingurita de zahar + putina faina si se obtine o pasta care se lasa la crescut cam 15-20 de minute.

Se adauga restul ingredientelor: zaharul, uleiul, faina pusa in ploaie, cele 5 oua (unul cate unul), 1 varf de lingurita cu sare si laptele caldut.

Se framanta bine pana se desprinde faina de pe maini.

Apoi se lasa la crescut cam 1 ora (pana isi dubleaza volumul). Intre timp, preparam crema de nuca: se amesteca zaharul cu nuca si cacaoa. Le puteti lasa asa sau puteti adauga 2 linguri de lapte, daca vreti sa obtineti o crema. Putem adauga si coaja rasa de portocala si/sau lamaie si stafide.

Se presara faina pe masa de lucru si se imparte coca in doua aluaturi mai mici. Pe fiecare aluat il vom imparti la randu-i in doua, vom obtine astfel 4 aluaturi. Intindem mai intai primele doua aluaturi, dar nu prea mult, doar atat cat sa le putem manevra mai usor, sa le umplem si sa le impletim.

Se umple fiecare aluat cu crema de nuca, apoi se ruleaza si se impletesc aluaturile.

Se procedeaza la fel si cu cel de-al doilea cozonac.

Se aseaza cozonacii in tavi si se mai lasa la crescut cam 15 minute. Apoi se ung cu 1 galbenus de ou si se dau la cuptorul incins 40 de minute pana se rumenesc.

Pofta Buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise