Cozonaci cu nuca

Timp pregatire
165 minute
Complexitate
ridicata
Cozonaci cu nuca

Ingrediente

  • pentru 2 cozonaci:
  • 5 oua,
  • 1 kg faina,
  • 300 ml lapte caldut,
  • 50 g drojdie,
  • 1varf de lingurita cu sare,
  • 250 g zahar,
  • 200 ml ulei sau unt topit
  • 100 ml apa calduta pentru maia
  • pentru crema de nuca:
  • 5 linguri pline cu zahar,
  • 5 linguri pline cu nuca,
  • 2 linguri cacao,
  • Coaja rasa de portocala sau lamaie, stafide, rahat,
  • 1 galbenus pentru uns.

Mod de preparare

Mai intai pregatim maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putina apa calduta (cam 100 ml) + 1 lingurita de zahar + putina faina si se obtine o pasta care se lasa la crescut cam 15-20 de minute.

Se adauga restul ingredientelor: zaharul, uleiul, faina pusa in ploaie, cele 5 oua (unul cate unul), 1 varf de lingurita cu sare si laptele caldut.

Se framanta bine pana se desprinde faina de pe maini.

Apoi se lasa la crescut cam 1 ora (pana isi dubleaza volumul). Intre timp, preparam crema de nuca: se amesteca zaharul cu nuca si cacaoa. Le puteti lasa asa sau puteti adauga 2 linguri de lapte, daca vreti sa obtineti o crema. Putem adauga si coaja rasa de portocala si/sau lamaie si stafide.

Se presara faina pe masa de lucru si se imparte coca in doua aluaturi mai mici. Pe fiecare aluat il vom imparti la randu-i in doua, vom obtine astfel 4 aluaturi. Intindem mai intai primele doua aluaturi, dar nu prea mult, doar atat cat sa le putem manevra mai usor, sa le umplem si sa le impletim.

Se umple fiecare aluat cu crema de nuca, apoi se ruleaza si se impletesc aluaturile.

Se procedeaza la fel si cu cel de-al doilea cozonac.

Se aseaza cozonacii in tavi si se mai lasa la crescut cam 15 minute. Apoi se ung cu 1 galbenus de ou si se dau la cuptorul incins 40 de minute pana se rumenesc.

Pofta Buna!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Gem de caise

Gem de caise

Reteta de gem de caise fara conservanti. Gem de caise reteta simpla si usor de preparat.

Gem de caise
Shakshuka

Shakshuka

Se trag la tigaie ceapa, ardeiul, rosiile si se lasa pana se inmoaie.

Shakshuka
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor