autor:

Andrei_Bozantan

» » , , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Prajituri, Retete de Craciun

Cozonaci cu nuca - reteta buna

Autor: Andrei_Bozantan (Bucatar sef)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 25 decembrie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Andrei_Bozantan (Bucatar sef)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 25 decembrie 2013

Ingrediente
Ingredientele sunt pentru 2 cozonaci mari., Pentru aluat:, 570 g faina (000 pentru cozonac), 4 galbenusuri de ou, 300 ml lapte, 25 ml ulei floarea soarelui, 25 g drojdie proaspata, 100 g unt, 100 g zahar (brun), 1 plic zahar vanilinat, 1/2 linugurita sare, , Pentru umplutura:, 4 albusuri de ou, 500 g nuca, 120 g zahar (brun)

Dificultate: Medie Timp: 3h

3 voturi

Mod de preparare

Cozonacul obtinut cu ingredientele de mai sus nu este prea aromat sau prea dulce, dar se simte gustul de nuca foarte bine. In umplutura se mai poate adauga zahar sau alte arome, dupa gust.



In vasul in care se va framanta aluatul se amesteca 50g faina cu 100 ml lapte clocotit, pana cand se desfac cocoloasele si se lasa sa se raceasca. (a)

Intre timp, intr-o cana se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar pana cand se lichefiaza. (b)

Cand s-a racit aluatul oparit (a) se amesteca cu drojdia (b). Maiaua astfel obtinuta se lasa sa creasca aproximativ 15-20 de minute pana cand isi dubleaza volumul, intr-un loc caldut. (c)



Cele 4 galbenusuri se freaca cu 1/2 linugurita sare. Se adauga zaharul (100 g), uleiul (25 ml), untul topit (100 g), zaharul vanilinat (1 plic) si se amestaca bine. (d)

In vasul in care se va framanta aluatul, peste maia (c) se adauga amestecul de mai sus (d), restul de lapte caldut (200 ml) si restul de faina (520 g).

Aluatul se poate framanta in masina de paine sau se poate framanta cu mana: se framanta 15-20 de minute cu pumnul strans si trebuie sa rezulte un aluat elastic care se desprinde de mana (daca este prea moale se mai adauga faina); apoi se lasa sa creasca 15-20 de minute intr-un loc caldut, timp in care trebuie sa-si dubleze aproximativ volumul. (e)



In timp ce aluatul este lasat la crescut se prepara umplutura. Se bat spuma cele 5 albusuri de ou, se adauga zaharul (120 g) si se mai bate amestecul pana cand spuma devine tare. Apoi se amesteca cu nuca macinata. Se obtine o pasta de nuci destul de consistenta, gen unt de arahide sau Nutella (daca este prea uscata sau tare se mai adauga putin lapte). (f)



Aluatul (e) se imparte in doua parti egale. Pe blatul de lucru presarat cu putina faina, se intinde cate o parte din aluat in forma dreptunghiulara, cu lungimea egala cu lungimea tavii in care se vor coace si latimea cat iese, astfel incat aluatul sa fie subtire (3-4 mm).

Pasta de nuca (f) se imparte in doua parti egale si se intinde cu cutitul peste aluatul intins. Se ruleaza aluatul pe partea lunga si se pune in tava.



Se ung cozonacii cu un ou batut si se pun la cuptor la foc mediu. (cuptorul se preincalzeste la 200 grade Celsius si cand se introduc cozonacii temperatura se regleaza la 175 grade Celsius). Se coc timp de 45-55 de minute. Dupa ce se scot din cuptor se acopera cu un prosop gros si se lasa sa se raceasca.



Sarbatori fericite!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci cu nuca - reteta buna" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Prajitura cu ciocolata

Prajitura cu ciocolata

Intr-un castron cernem faina cu cacaua, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Retete de Craciun
Piftie de porc

Piftie de porc

Pentru Revelion, am pregatit piftie de porc. Urechea de porc se parleste si se spala bine. Se

2 voturi    2 comentarii
5h
Retete de Craciun

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii

Dificultate

Medie

Timp

3h

3 voturi

Ingrediente

  • Ingredientele sunt pentru 2 cozonaci mari.
  • Pentru aluat:
  • 570 g faina (000 pentru cozonac)
  • 4 galbenusuri de ou
  • 300 ml lapte
  • 25 ml ulei floarea soarelui
  • 25 g drojdie proaspata
  • 100 g unt
  • 100 g zahar (brun)
  • 1 plic zahar vanilinat
  • 1/2 linugurita sare
  • Pentru umplutura:
  • 4 albusuri de ou
  • 500 g nuca
  • 120 g zahar (brun)

Raporteaza reteta

Retete

din Retete de Craciun

Aluat fraged cu untura si cidru Aluat fraged cu untura si cidru

Acest tip de aluat se pretează la cornulețe fragede, rulouri cu cremă și orice bunătăți mai doriți să preparați. Aluatul

0 voturi    0 comentarii
3h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Cozonac cu aluat oparit Cozonac cu aluat oparit

Pentru inceput punem 100 g de faina intr-un lighean si turnam 200 ml de lapte fierbinte, amestecam si lasam sa se racoreasca putin. Dupa

0 voturi    0 comentarii
2h
Dulciuri diverse
Friptura pomana porcului