Cozonaci de Paste

Timp pregatire
155 minute
Complexitate
ridicata
Cozonaci de Paste

Ingrediente

  • pentru 2 cozonaci:
  • 1 kg faina;
  • 50 g drojdie;
  • 5 oua;
  • 5 linguri zahar;
  • 300 ml lapte caldut;
  • 1 varf lingurita cu sare;
  • 200 ml ulei;
  • 1 lingura zahar vanilat;
  • 100 ml apa calduta pentru maia;
  • pentru crema de nuca:
  • 5 linguri zahar,
  • 8 linguri nuca,
  • 3 linguri cacao;
  • Coaja de portocala la borcan, coaja de lamaie, stafide, rahat de trandafiri;
  • 1 galbenus pentru uns.

Mod de preparare

Pentru meniul meu pascal, am ales la desert cozonacii traditionali cu nuca.

Mod de preparare:

Se pregateste maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putina apa calduta (cam 100 ml), 1 lingurita de zahar (care va activa drojdia) si putina faina. Se obtine o pasta care se lasa la crescut cam 15-20 de minute. Apoi se adauga restul de zahar, uleiul, faina pusa in ploaie, ouale , un varf de lingurita cu sare si laptele caldut.

Se framanta bine pana se desprinde faina de pe maini. Se lasa la crescut cam 1 o ora (pana isi dubleaza volumul).

Se presara faina pe masa de lucru si se imparte coca in 4 aluaturi mai mici.

Se intind mai intai primele doua aluaturi, se umplu cu zaharul, nuca si cacaoa, amestecate bine intr-un castron, apoi se presara stafide (inmuiate inainte in esenta de rom), rahatul maruntit si coaja de portocala si de lamaie. Se ruleaza foile de aluat, se impletesc intre ele si se aseza in tava, pe foaie de copt. Se procedeaza la fel si pentru al doilea cozonac.

Se mai lasa la crescut un sfert de ora, dupa care se ung cu 1 galbenus de ou batut bine si se dau la cuptorul incins pana se rumenesc (cam 40 de minute).

Pofta Buna!

Reteta se gaseste si pe blogul meu http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2016/05/cozonaci-de-paste.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de toamna cu mere si gutui

Tort de toamna cu mere si gutui

Se pregatesc intai fructele.

Tort de toamna cu mere si gutui
Sarmale cu varza dulce in vas de lut

Sarmale cu varza dulce in vas de lut

Ceapa se taie marunt, iar morcovul se da prin razatoarea cu ochiuri mici.

Sarmale cu varza dulce in vas de lut
Ciorba de sfecla cu costita afumata

Ciorba de sfecla cu costita afumata

Ciorba de sfecla cu costita afumata
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise