autor:

Fara foto

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Cozonaci sau Pasca

Autor: Dragoe Ana (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 27 mai 2008

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dragoe Ana (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 27 mai 2008

Ingrediente
1 kg fâină, , 7 gălbenuşuri, , 4 albuşuri, , 300 g zahăr, , 250 g unt, , 2 linguri ulei, , lapte cât se cere (circa 1/2 litru), , 1 lingură rom, vanilie,, 50 g drojdie, , 1 linguriţă rasă de sare.

Dificultate: Ridicata Timp: 2h

2 voturi

Mod de preparare

e moaie drojdia cu puţin lapte călduţ (nu trebuie să fie fierbinte deoarece drojdia se opăreşte şi nu mai creşte aluatul) şi o bucăţică de zahăr. Se opăresc într-o oală mică 3-4 Iinguri de făină cu puţin lapte clocotit, amestecând bine să nu se facă cocoloşi. Când s-a răcorit maiaua atât cât suferă degetul introdus în ea, se amestecă cu drojdia şi apoi se bate bine până se fac băşici mari. Se presară puţină făină, se acoperă cu un şervet şi se pune la un loc cald să crească. în acest timp, se freacă gălbenuşurile, întâi cu sare, ca să-se închidă la culoare, apoi cu zahărul pisat sau dacă este tos, cernut printr-o sită fină şi turnat câte puţin peste gălbenuşuri. Se freacă bine până ce se fac ca o cremă spumoasă.Când plămădeala a crescut destul, se toarnă peste restul de făină cernută într-o covată şi ţinută la cald, se amestecă adăugând gălbenuşurile, puţin lapte călduţ şi albuşurile bătute spumă. Se frământă cel puţin o jumătate de oră, aducând aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, puţin câte puţin, untul topit, cald, iar dacă aluatul pare prea tare, se mai adaugă puţin lapte călduţ. Se adună aluatul în covată, se acoperă cu o faţă de masă, se aşază la cald, departe de uşă sau de fereastră, şi se lasă să crească circa două trei, ore.Când a crescut destul, se unge mâna cu unt, se iau bucăţi din el se intinde pe masa presarata cu faina si se pune Umplutura: 500 g nuci măcinate,200gr stafide, 350 g zahăr pisat, un praf de sare, 1/2 ceaşcă lapte si albushurile de la ouale ramase de la aluat.se amestecă nucile trecute prin maşină cu zahărul pisat şi cu un vârf de linguriţă de sare.albushurile bautute spuma, stafidele Se opăreşte cu 1/2 ceaşcă de lapte clocotit şi se freacă până se face pasta potrivit de consistentă (dacă este necesar, se mai adaugă lapte, dar cu grijă, deoarece pasta devine uşor prea moale Se ruleaza aluatul cu umplutura si se pune in forma unsa cu unt, se ung cu ou, se pune deasupra zahar grunjos, se pun 1/2 de nuci din loc in loc si se mai lasa la crescut in forme inca 30 de min apoi se pun la cuptorul preincalzit pentru 45-60 min.La sfarsit eu ii ung cu zahar cu apa,sau miere cu apa!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci sau Pasca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura cu branza si caise

Prajitura cu branza si caise

Se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma si apoi se adauga pe rand zaharul, 3

30 voturi    13 comentarii
1h
Prajituri
Prajitura  cu branza si capsuni

Prajitura cu branza si capsuni

Facem blatul ca un pandispan normal si-l coacem intr-o tava patrata sau dreptungiulara.Il lasam sa

3 voturi    1 comentariu
1h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

2h

2 voturi

Ingrediente

  • 1 kg fâină
  • 7 gălbenuşuri
  • 4 albuşuri
  • 300 g zahăr
  • 250 g unt
  • 2 linguri ulei
  • lapte cât se cere (circa 1/2 litru)
  • 1 lingură rom
  • vanilie,
  • 50 g drojdie
  • 1 linguriţă rasă de sare.

Raporteaza reteta

Retete
de Dragoe Ana
Salata cu ton

Salata cu ton

Intr-un cstron se taie ceapa marunt se amesteca cu maioneza,maslinele(fara sambure) si porumb,sarea

12 voturi    4 comentarii
10 min
Salate cu peste
Piure de spanac

Piure de spanac

Spanacul congelat se decongeleaza se scurge de apa, se amesteca cu o cutie de smantana, sare, piper

3 voturi    4 comentarii
20 min
Sosuri
Pizza hot!

Pizza hot!

Se unge blatul cu ketchup.Apoi intr.un bol se amesteca 1 lingura de ketchup cu oul si se pun acolo

5 voturi    2 comentarii
45 min
Paste si pizza
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Choux-uri cu crema de vanilie Choux-uri cu crema de vanilie

Choux-urile le-am preparat dupa reteta de eclere. Punem apa la fiert impreuna cu untul si sarea. Dupa ce s-a topit untul punem faina,toata

17 voturi    2 comentarii
1h
Prajituri
Chec marmorat Chec marmorat

Se separa albusurile de galbenusuri, punandu-se fiecare in cate un vas mare de mixer. Se bat albusurile spuma tare, se adauga zeama

0 voturi    0 comentarii
25 min
Dulciuri diverse
Eclere cu creme de vanilie si glazura de ciocolata