autor:

Fara foto

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Cozonaci sau Pasca

Autor: Dragoe Ana (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 27 mai 2008

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dragoe Ana (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 27 mai 2008

Ingrediente
1 kg fâină, , 7 gălbenuşuri, , 4 albuşuri, , 300 g zahăr, , 250 g unt, , 2 linguri ulei, , lapte cât se cere (circa 1/2 litru), , 1 lingură rom, vanilie,, 50 g drojdie, , 1 linguriţă rasă de sare.

Dificultate: Ridicata Timp: 2h

2 voturi

Mod de preparare

e moaie drojdia cu puţin lapte călduţ (nu trebuie să fie fierbinte deoarece drojdia se opăreşte şi nu mai creşte aluatul) şi o bucăţică de zahăr. Se opăresc într-o oală mică 3-4 Iinguri de făină cu puţin lapte clocotit, amestecând bine să nu se facă cocoloşi. Când s-a răcorit maiaua atât cât suferă degetul introdus în ea, se amestecă cu drojdia şi apoi se bate bine până se fac băşici mari. Se presară puţină făină, se acoperă cu un şervet şi se pune la un loc cald să crească. în acest timp, se freacă gălbenuşurile, întâi cu sare, ca să-se închidă la culoare, apoi cu zahărul pisat sau dacă este tos, cernut printr-o sită fină şi turnat câte puţin peste gălbenuşuri. Se freacă bine până ce se fac ca o cremă spumoasă.Când plămădeala a crescut destul, se toarnă peste restul de făină cernută într-o covată şi ţinută la cald, se amestecă adăugând gălbenuşurile, puţin lapte călduţ şi albuşurile bătute spumă. Se frământă cel puţin o jumătate de oră, aducând aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, puţin câte puţin, untul topit, cald, iar dacă aluatul pare prea tare, se mai adaugă puţin lapte călduţ. Se adună aluatul în covată, se acoperă cu o faţă de masă, se aşază la cald, departe de uşă sau de fereastră, şi se lasă să crească circa două trei, ore.Când a crescut destul, se unge mâna cu unt, se iau bucăţi din el se intinde pe masa presarata cu faina si se pune Umplutura: 500 g nuci măcinate,200gr stafide, 350 g zahăr pisat, un praf de sare, 1/2 ceaşcă lapte si albushurile de la ouale ramase de la aluat.se amestecă nucile trecute prin maşină cu zahărul pisat şi cu un vârf de linguriţă de sare.albushurile bautute spuma, stafidele Se opăreşte cu 1/2 ceaşcă de lapte clocotit şi se freacă până se face pasta potrivit de consistentă (dacă este necesar, se mai adaugă lapte, dar cu grijă, deoarece pasta devine uşor prea moale Se ruleaza aluatul cu umplutura si se pune in forma unsa cu unt, se ung cu ou, se pune deasupra zahar grunjos, se pun 1/2 de nuci din loc in loc si se mai lasa la crescut in forme inca 30 de min apoi se pun la cuptorul preincalzit pentru 45-60 min.La sfarsit eu ii ung cu zahar cu apa,sau miere cu apa!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci sau Pasca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Guguluf cu mere si rubarba

Guguluf cu mere si rubarba

Se separa ouale. Galbenusurile se mixeaza adaugand treptat zaharul si apa fierbinte. Se inglobeaza

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Prajituri
Prajitura caramel cu bezea

Prajitura caramel cu bezea

200g de zahar se caramelizeaza pana capata o culoare maro-roscat. Se adauga imediat apa (de preferat

16 voturi    10 comentarii
1h 20 min
Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

Ultra Sonic Steam

- 20 %
799.99 lei
639.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

2h

2 voturi

Ingrediente

  • 1 kg fâină
  • 7 gălbenuşuri
  • 4 albuşuri
  • 300 g zahăr
  • 250 g unt
  • 2 linguri ulei
  • lapte cât se cere (circa 1/2 litru)
  • 1 lingură rom
  • vanilie,
  • 50 g drojdie
  • 1 linguriţă rasă de sare.

Raporteaza reteta

Retete
de Dragoe Ana
Salata cu ton

Salata cu ton

Intr-un cstron se taie ceapa marunt se amesteca cu maioneza,maslinele(fara sambure) si porumb,sarea

12 voturi    4 comentarii
10 min
Salate cu peste
Piure de spanac

Piure de spanac

Spanacul congelat se decongeleaza se scurge de apa, se amesteca cu o cutie de smantana, sare, piper

3 voturi    4 comentarii
20 min
Sosuri
Pizza hot!

Pizza hot!

Se unge blatul cu ketchup.Apoi intr.un bol se amesteca 1 lingura de ketchup cu oul si se pun acolo

5 voturi    2 comentarii
45 min
Paste si pizza
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Amandine Amandine

Separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile spuma, adauga zaharul, apoi galbenusurile unul cate unul, iar la final faina cernuta

35 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Prajituri
Tarta cu mere caramelizate si frisca Tarta cu mere caramelizate si frisca

O reteta pentru familie si prieteni in care bineinteles ca am pus ingredientul secret dragoste. Am inceput cu zaharul caramelizat.

0 voturi    0 comentarii
45 min
Dulciuri diverse
Tiramisu rețeta originală