O cana de lapte se da in clocot si se oparesc 5 linguri de faina (se amesteca repede cu telul pentru a nu face cocoloase). Se ia vasul de pe foc si se lasa la racit. Drojdia se pune la crescut impreuna cu 2 linguri de lapte caldut, o lingura de zahar, un praf de sare si un pic de faina.
Intre timp, se separa ouale si se pun doar 2 albusuri pe care le batem spuma impreuna cu 3 linguri de zahar. In bezeaua obtinuta, se adauga pe rand galbenusurile si se mixeaza bine. Incalzim putin laptele ramas, apoi adaugam margarina taiata in cubulete, zaharul si zaharul vanilat, esenta de rom si coaja de lamaie. Se amesteca compozitiile din lapte, iar acestea se pun peste oua si se amesteca bine. Se adauga drojdia, un praf de sare si incepem sa adaugam faina. Cand s-au omogenizat toate ingredientele, incepem sa turnam usor uleiul. Framantam aluatul pana cand acesta nu se mai lipeste de degete si de fundul vasului.
Se lasa la crescut timp de o ora, intr-un loc caldut. Intre timp preparam umplutura cozonacilor. Se bat cele 4 albusuri spuma si adaugam usor zaharul. Incorporam treptat galbenusurile, praful de cacao, esenta de rom si coaja de lamaie. Se adauga nucile macinate si se amesteca usor de jos in sus pana cand se omogenizeaza compozitia.
Revenim la aluatul de cozonac... dupa ce a crescut suficient, se imparte in 4 bucati egale si se framanta usor fiecare bucata.
Se intinde o foie nu prea subtire, si se intinde un sfert din crema pe toata suprafata ei. Se ruleaza, apoi procedam la fel cu o alta bucata. Se impletesc cele doua rulouri si se pun cu grija in tava de cozonac ce a fost unsa cu margarina si tapetata cu faina. Procedam la fel si cu celelalte doua bucati de aluat ramase. Se lasa cozonacii in tava la crescut, pentru inca 30-40 de minute, dupa care se ung cu galbenus de oua si se presara mac. Se dau la cuptorul preincalzit, la foc mic timp de o ora. Cand sunt gata, se rastoarna cozonacii pe o parte (pentru a nu se lasa), se ung cu apa cu zahar si putin ulei si se acopera.

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii