autor:

Nicoleta_Chivu

» » , Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonacii mamei

Autor: Nicoleta_Chivu (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 05 septembrie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Nicoleta_Chivu (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 05 septembrie 2012

Ingrediente
Pentru aluat:, 1 kg faina, 300 gr zahar tos, 500 ml lapte caldut, 50 gr drojdie proaspata, 4 oua (la temperatura camerei), o cescuta cu ulei, coaja rasa a unei lamai, 1 esenta de rom, 2 plicuri zahar vanilat, 1/2 pachet margarina, , Pentru crema:, 2 albusuri, 2 oua, 1/2 cana zahar tos, 2 cani nuca macinata, 3-4 linguri cacao, 1 esenta de rom, coaja rasa de lamaie

Dificultate: Ridicata Timp: 3h 10 min

26 voturi

Mod de preparare

O cana de lapte se da in clocot si se oparesc 5 linguri de faina (se amesteca repede cu telul pentru a nu face cocoloase). Se ia vasul de pe foc si se lasa la racit. Drojdia se pune la crescut impreuna cu 2 linguri de lapte caldut, o lingura de zahar, un praf de sare si un pic de faina.
Intre timp, se separa ouale si se pun doar 2 albusuri pe care le batem spuma impreuna cu 3 linguri de zahar. In bezeaua obtinuta, se adauga pe rand galbenusurile si se mixeaza bine. Incalzim putin laptele ramas, apoi adaugam margarina taiata in cubulete, zaharul si zaharul vanilat, esenta de rom si coaja de lamaie. Se amesteca compozitiile din lapte, iar acestea se pun peste oua si se amesteca bine. Se adauga drojdia, un praf de sare si incepem sa adaugam faina. Cand s-au omogenizat toate ingredientele, incepem sa turnam usor uleiul. Framantam aluatul pana cand acesta nu se mai lipeste de degete si de fundul vasului.
Se lasa la crescut timp de o ora, intr-un loc caldut. Intre timp preparam umplutura cozonacilor. Se bat cele 4 albusuri spuma si adaugam usor zaharul. Incorporam treptat galbenusurile, praful de cacao, esenta de rom si coaja de lamaie. Se adauga nucile macinate si se amesteca usor de jos in sus pana cand se omogenizeaza compozitia.
Revenim la aluatul de cozonac... dupa ce a crescut suficient, se imparte in 4 bucati egale si se framanta usor fiecare bucata.
Se intinde o foie nu prea subtire, si se intinde un sfert din crema pe toata suprafata ei. Se ruleaza, apoi procedam la fel cu o alta bucata. Se impletesc cele doua rulouri si se pun cu grija in tava de cozonac ce a fost unsa cu margarina si tapetata cu faina. Procedam la fel si cu celelalte doua bucati de aluat ramase. Se lasa cozonacii in tava la crescut, pentru inca 30-40 de minute, dupa care se ung cu galbenus de oua si se presara mac. Se dau la cuptorul preincalzit, la foc mic timp de o ora. Cand sunt gata, se rastoarna cozonacii pe o parte (pentru a nu se lasa), se ung cu apa cu zahar si putin ulei si se acopera.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonacii mamei" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Muffins- 2 variante

Muffins- 2 variante

Se amestecă ingredientele uscate: făină, zahăr, sare, praf de copt şi bicarbonat. Separat se

4 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Tiramisu minune

Tiramisu minune

Intr-un bol se amesteca bine galbenusurile de ou cu zaharul pana se deschid la culoare; Se adauga

11 voturi    8 comentarii
30 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 18 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Viorica Apostol , 08 aprilie 2015

    scrie mai sus:se amesteca compozitiile din lapte.....

  • Fara foto

    Borza Florin , 28 decembrie 2014

    O cana de lapte se da in clocot si se oparesc 5 linguri de faina ,cu asta ce facem???

  • Fara foto

    Petruta Stanescu , 16 decembrie 2014

    f,buun

    • Boitan_Tatiana

      Boitan_Tatiana (Bucatar sef) , 20 decembrie 2013

      santeti cei mai tari

    • Fara foto

      Mariana Mardare , 19 decembrie 2013

      O cana de lapte se da in clocot si se oparesc 5 linguri de faina ,cu asta ce facem???

    • Fara foto

      Nicoleta Chivu , 19 decembrie 2013

      O cana de lapte se da in clocot si se oparesc 5 linguri de faina ,cu asta ce facem???

    • Fara foto

      Magda Budeanu , 19 decembrie 2013

      e bunnnnnnnnnnnnnnn..!!!!!

    • Fara foto

      Minodora Dondea , 19 decembrie 2013

      am incercat mai multe retete de cozonaci, dar aceasta mi se pare cea mai explicita si pentru CRACIUNUL acesta o sa fac acesti cozonaci, multumesc si SARBATORI FERICITE !!

    • Fara foto

      Santa Maria , 19 decembrie 2013

      ff buna reteta dar daca avea si imagini era perfecr multumesc

    • Fara foto

      Maria Iancu , 15 decembrie 2013

      Foarte clar explicate reteta si abia astept sa o incerc si eu cat de curand, de Craciun. Multumesc frumos pentru faptul ca mi-ati oferit prilejul sa mananc un cozonac "ca la mama acasa" ; abia astept sa-l "pap" (ha). CRACIUN FERICIT SI TOATE SARBATORILE DE IARNA SA VA ADUCA SANATATE SI SPOR IN TOATE !!!

    • Fara foto

      Livia Oncu , 15 decembrie 2013

      foarte fain!

    • Livia_Oncu

      Livia_Oncu (Maestru bucatar) , 15 decembrie 2013

      foarte fain!!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 06 septembrie 2012

      Arata minunat... M-ai dat gata , mi-ai facut pofta, m-ai terminat ...

    • Fara foto

      mira (Chef de cuisine) , 06 septembrie 2012

      Ce placut este sa citesti... si sa-ti amintesti...

    • Fara foto

      Adina (Chef de cuisine) , 06 septembrie 2012

      Sunt grozavi !:) BRAVO! Retin reteta !

    • Nicoleta_Chivu

      Nicoleta_Chivu (Chef de cuisine) , 06 septembrie 2012

      Va multumesc mult pentru aprecieri! Cozonacii astia i-am adorat inca din copilarie! acum sunt foarte mandra ca ii pot face si eu asa cum ii facea mama! Abia astept Craciunul sa mai fac o serie :) Va pup!

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 06 septembrie 2012

      Arata minunat ! iar despre gust yumi, yumi,...nu pot spune decat ca inghit in sec... Felicitari !

    • In bucataria vesela

      In bucataria vesela (Chef de cuisine) , 06 septembrie 2012

      Aceeasi reteta fac si eu cu aluat oparit si de fiecare data nu imi da gres....foarte frumosi ii aveti

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

3h 10 min

26 voturi

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 kg faina
  • 300 gr zahar tos
  • 500 ml lapte caldut
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 4 oua (la temperatura camerei)
  • o cescuta cu ulei
  • coaja rasa a unei lamai
  • 1 esenta de rom
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1/2 pachet margarina
  • Pentru crema:
  • 2 albusuri
  • 2 oua
  • 1/2 cana zahar tos
  • 2 cani nuca macinata
  • 3-4 linguri cacao
  • 1 esenta de rom
  • coaja rasa de lamaie

Raporteaza reteta

Retete
de Nicoleta_Chivu
Cake Pops

Cake Pops

Biscuitii ii faramitam cu ajutorul robotului de bucatarie. Turnam peste firimituri iaurtul si amestecam

8 voturi    6 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Vulcani de ciocolata

Vulcani de ciocolata

Pentru acest tip de prajitura sunt necesare forme din aluminiu (de unica folosinta ce se gasesc in

87 voturi    32 comentarii
1h 35 min
Dulciuri diverse
Cupcake cu mousse de ciocolata

Cupcake cu mousse de ciocolata

Pentru compozitia brioselor, amestecam intr-un bol toate ingredientele uscate. Intr-un alt bol, batem

4 voturi    2 comentarii
1h 10 min
Dulciuri diverse

Boitan_Tatiana (Bucatar sef)

santeti cei mai tari

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Prajitura cu branza si stafide Prajitura cu branza si stafide

Intr-un castron mai mare, se amesteca branza rasa impreuna cu zaharul, zaharul pudra vanilat si galbenusurile. Se adauga albusurile

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Tarta cu mere si aluat foietaj Tarta cu mere si aluat foietaj

Placintele cu mere nu se numara printre deserturile mele preferate si mi se par adesea banale, dar poate ca frumusetea sta tocmai in

0 voturi    0 comentarii
40 min
Aluaturi si Foietaje
Turta dulce