Crema de vanilie

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 500 ml lapte
  • 100 gr zahar
  • 4 galbenusuri
  • 40 gr amidon
  • 1 pastaie vanilie (sau/si esenta de vanilie)

Mod de preparare

Intr-o oala, se pune laptele cu zaharul si miezul de la pastaia de vanilie la fiert la foc mic. Nu aruncati pastaia, puneti-o in sticluta cu esenta de vanilie

* eu am avut doar jumatate de pastaie de vanilie, drept urmare la sfarsit am mai completat cu esenta de vanilie

** daca nu aveti pastaie de vanilie folositi esenta de vanilie, dar nu o adaugati acum, ci la sfarsit, altfel se va evapora din aroma

Pana se infierbanta laptele, se freaca bine galbenusurile cu amidon.

Cand laptele face mici bulbuci pe margine incepeti si adaugati lapte fierbinte peste galbenusuri, cate o lingura pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Cam 10 linguri e de ajuns.

Apoi turnati restul de lapte fierbinte peste galbenusuri, in fir subtire, timp in care nu uitati sa amestecati neincetat in galbenusuri cu un tel... ca sa nu se faca omleta.

Puneti amestecul de galbenusuri si lapte inapoi in oala si puneti inapoi pe foc. Focul puteti sa-l cresteti la mediu acum, insa nu uitati sa amestecati non-stop in crema cu telul. La un moment dat veti simti ca se ingroasa crema, ca devine vascoasa. Dati rapid focul la mic si continuati sa amestecati pana crema are consistenta unei maioneze. Nu dureaza mult, cam 15-30 secunde.

Luati repede oala de pe foc si puneti-o cu fundul intr-un vas cu apa rece (pregatit dinainte). Acum adaugati esenta de vanilie daca ati optat pentru aceasta varianta. Chiar daca ati folosit pastaie de vanilie, gustati crema si adaugati esenta de vanilie pana e suficient de "vanilata" pentru gustul vostru. Continuati sa amestecati cu telul pana se racoreste crema, cam 2-3 minute e de ajuns.

* gradul de "vanilare" depinde mult de caliatea pastaii de vanilie sau a esentei, deci este mai sigur sa gustati la final crema si sa adaugati dupa gustul propriu

** eu am mai adaugat 2 lingurite de esenta pregatita de mine fiindca de la jumatate de pastaie de vanilie nu era suficient de vanilata

Turnati crema, care e inca calduta, intr-un vas si acoperiti cu folie de plastic, dar aveti grija ca folia sa vina in contact cu crema. Facem asta ca sa nu se faca crusta deasupra.

Se pastreaza la frigider pana in momentul in care o folosim

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise