Crepes Suzette

Povestea noastra incepe intr-un restaurant numit Cafe de Paris din Monte Carlo, in anul 1895. Printul Edward of Wales, fiul Reginei Victoria si viitorul rege al Angliei, era un client fidel al localului. Intr-o zi, el, impreuna cu niste prieteni si fiica unuia dintre acestia, au sosit pentru a lua pranzul.

Crepes Suzette

Henri Charpentier, un ospatar de 15 ani, a fost chemat pentru a-i servi. Unul dintre felurile de mancare erau clatitele (crepes). Acestea erau preparate in bucatarie, dar sosul era pregatit la masa, de fata cu mesenii. Astfel, clatitele trebuiau incalzite intr-un sos facut din coaja de portocale, zahar si o combinatie de lichioruri. Din greseala, in acea zi alcoolul a luat foc, flamband sosul si creand din intamplare un nou gust. Printul Edward si invitatii sai au fost incatati, si printul l-a intrebat pe Charpentier cum are de gand sa-si denumeasca noua creatie. Charpentier a sugerat “Crepes Princesse”, dar Edward, in onoarea fiicei oaspetelui sau, l-a intrebat pe ospatar daca nu doreste cumva sa denumeasca noul fel de mancare “Crepes Suzette”. Si, astfel, o mancare clasica s-a nascut. Charpentier a devenit un bucatar faimos si a publicat aceasta poveste in memoriile sale.

Totusi, povestea lui Charpentier este disputata si nu este singura istorie a originii Crepes Suzette. O varianta mai picanta este ca Suzette nu era fiica unuia dintre oaspetii lui Edward, ci una dintre amantele sale. Alta poveste sustine ca un bucatar pe nume Monsieur Joseph a inventat acest fel de mancare pentru o actrita germana, Suzanne “Suzette” Reichenhurg. Dar pana si aceasta poveste are mai multe variante. Intr-una dintre ele, se pare ca pe atunci juca o piesa in care o servitoare pe nume Suzette ii oferea altui personaj clatite. Iar Monsieur Joseph era cel ce pregatea zilnic o serie de clatite, ca “recuzita” pentru aceasta piesa. Iar o ultima poveste spune ca faimoasele Crepes Suzette au fost create de bucatarul Jean Reboux pentru Regele Ludovic al XV-lea, la banchetul printesei Suzette de Carignan, care era indragostita de rege.

Se pare, totusi, ca nu vom sti niciodata sigur daca Suzette era o fetita, amanta unui print, o actrita, un personaj dintr-o piesa sau chiar o printesa.

Dar, daca aceste povesti v-au trezit interesul pentru acest fel de mancare, puteti sa-l pregatiti chiar dumneavoastra, dupa o reteta propusa de Gustos.ro, astfel:

Aluat (pentru aproximativ 16 clatite):

300 ml. lapte

3 oua

60 ml unt topit

100 g faina

o jumatate de lingurita de sare

Amestecati laptele cu ouale si untul, apoi adaugati, treptat, faina si sarea. Amestecati-le pe toate pentru cateva minute sau pana cand totul este bine incorporat. Puneti amestecul la frigider pentru doua ore. Incingeti o tigaie cu o lingurita de ulei, apoi turnati jumatate de polonic din aceasta compozitie, avand grija sa acoperiti intreaga suprafata uniform. Tineti tigaia pe foc aproximativ un minut, apoi intoarceti clatita si preparati-o si pe cealalta parte. Dupa ce ati facut toate clatitele, puteti prepara sosul.

Sosul:

un pachet de unt

un sfert de cana de zahar

sucul de la o portocala mare

coaja de la o portocala mare

60 ml. Grand Marnier

Topiti untul intr-o tigaie si adaugati zaharul. Apoi, incorporati si coaja si sucul de portocale si lasati sa fiarba cateva minute. Puneti prima clatita in tigaie, lasati-o cateva secunde, sa se incalzeasca, apoi impaturiti-o o data in jumatate, apoi din nou in jumatate, formand o forma de triunghi. Impingeti clatita spre marginea tigaii si inclinati tigaia putin, pentru ca sosul sa se scurga spre centru. Continuati cu urmatoarele clatite, pana cand toate sunt incalzite, impaturite si bine impregnate cu sos. Apoi, adaugati lichiorul Grand Marnier si flambati clatitele. Atunci cand flama se stinge, le puteti servi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise