Intr-un castron,drojdia se freaca bine cu zaharul;adaugam,apoi,galbenusurile,uleiul,coaja de lamiie,esenta de rom,sarea,laptele(caldut) si faina.
Amestecam bine,cu o lingura de lemn,apoi framintam bine(cu mina),cca10 minute;se lasa,apoi sa creasca,intr-un loc caldut,ferit de curent,cam 30 minute;trebuie sa-si dubleze volumul.
In acest timp,frecam bine untul cu zaharul pudra si vanilia(ingredientele pt.uns),sa se inmoaie.
Apoi,aluatul dospit se pune pe suprafata de lucru,presarata bine cu faina(aluatul asta e lipicios),unde,cu un facalet,se intinde intr-o foaie dreptunghiulara cu grosime de 3-4 mm.Aluatul,astfel intins,se unge cu untul frecat cu z.pudra si vanilie.
Apoi,foaia,unsa,se taie,cu o rulete(sau cutit),trecuta mereu prin faina,sa nu se lipeasca,in fisii de cca 3-4 cm,cu o lungime de 25-30 cm;fiecare fisie se ruleaza;rulourile,obtinute,se pun intr-o forma,unsa cu unt,cu distanta de cca 2 cm,intre ele(sa aiba loc sa creasca).
La baza,fiecare rulou,se stringe putin(inainte de a se pune in forma),sa nu dam voie untului sa curga,in timpul coptului.
Dupa ce forma e plina,se lasa,intr-un loc caldut,sa creasca,iar,cca 30 minute.
Apoi forma se pune in cuptorul,preincalzi(f.bine),la foC mediu,in jur de 40 minute.Nu deschidem cuptorul,primele 20 minute(eu la toate prajiturile,primele 15-20 minute,nu deschid cuptorul).
Intr-un vas,punem pe foc laptele cu zaharul(ingredientele pt sirop)si se lasa sa clocoteasca 2-3 clocote;cind se ia de pe foc,se adauga vanilia.
Dupa ce prajitura s-a copt si e rumenita,putin,forma se scoate putin din cuptor;apoi,cu o lingura(sau pensula),prajitura se unge bine cu siropul(cald);eu foosesc pt.fiecare rulou cca 1 lingura.Apoi,forma,cu toate rulourile unse,se da din nou la cuptor,pt.5-10 minute,ca deasupra sa se formeze o glazura lucioasa.
Apoi,forma se scoate din cuptor,\"cuiburile de viespi\"
se servesc reci sau calde,desprinse unele de altele.
Am uitat sa va spun,ca reteta asta am postat-o inca o data(am sters-o).Acum am scris-o mai amanuntit si am postat mai multe poze,la procesul de preparare.
Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparatCarnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu mentaReteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....
Salata de primavara cu ouaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii