autor:

strumfii bucatari

» » Dulciuri diverse

Ekmek politico

Autor: strumfii bucatari (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Grecia


    Reteta postata pe: 04 mai 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: strumfii bucatari (Chef de cuisine)   
Specific:  

Grecia


Reteta postata pe: 04 mai 2016

Ingrediente
Pentru blat:, 160 g faina pentru cozonaci, 12 g drojdie uscata, 4 linguri apa calduta, 50 g unt, 20 g Zahar, 1 ou, 50 g iaurt bine scurs, 2 linguri lapte, 1 vanilie, 1/2 lingurita de lamaie coaja, 1/4  linguriță de sare, 1/2 lingurita praf de machlepi, Pentru crema:, 100 gr iaurt bine scurs, 250 gr crema de branza, 150 gr piersici din compot, 1 lingura coniac, Pentru sirop:, 500 gr. zahăr, 350 gr. apă, 1 betisor scorțișoară, Câteva picături zeamade lamaie, Pentru servire:, Frisca, Scorțișoară

Dificultate: Medie Timp: 3h 15 min

0 voturi

Mod de preparare

Va invit la o prajitura care este o combinatie de cozonac, sirop, crema, frisca si scortisoara (se poate face si cu cozonac care a ramas dupa sarbatori)

Acest Ekmek insiropat nu se face cu foi de kataif, insa cu un aluat care este ca cozonacul! Aceasta este diferenta intre ekmek kataif pe care toti il cunoastem si Ekmek politiko.

Se dizolvă drojdia în 4 linguri de apa calduta. Într-un castron se amesteca drojdia cu 2-3 linguri de făină. Acoperiți aluatul și lăsați 25 de minute să crească.

Intr-un mixer, bate untul, zaharul, ou, lapte, iaurt si vanilie. Adaugam machlepi si amestecam. In castronul cu faina facem o gaura si adaugam compozitia cu lapte si ou. Frământați bine până când veți obține un aluat elastic, neted și moale. Dacă este necesar se adaugă un pic de faina. Acoperiți aluatul cu folie de plastic și se lasă timp de o oră într-un loc cald.

Ungem cu unt o tava de copt rotunda, aproximativ 24 de cm. Intindem aluatul uniform. Se lasă să se dubleze în volum, aproximativ 20 de minute. Preincalzim cuptorul la 180°. Se coace timp de 20 minute la 160 de grade il scoatem ii facem gaurele cu scobitoarea si il mai lasam inca 25-30 minute. Lasam sa se raceasca.

(Daca folositi cozonacul ce a ramas dupa sarbatori, il taiati si il insiropati)

Crema

Amestecam iaurtul cu crema de branza in blender. Adaugam piersicile si coniac si amestecam bine.

Siropul

Se fierb ingredientele pentru sirop timp de 5 minute.

Cum insiropam: cu o scobitoare, facem găuri în aluat și cu o lingura adaugam sirop. Se lasă să se absoarbă complet siropul, aproximativ două ore. Peste blatul de cozonac adaugam crema de branza si mai apoi frisca. Peste frisca punem scortisoara. Punem Ekmek in frigider.

Se serveste cu frisca si scortisoara.

Va doresc pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Ekmek politico" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Sirop de menta

Sirop de menta

Frunzele de menta le-am spalat bine si le-am lasat la zvantat. Am pus apa si zaharul pe foc intr-o

1 vot    1 comentariu
3h 30 min
Dulciuri diverse
Desert light de vara-frigarui de fructe

Desert light de vara-frigarui de fructe

Marul se taie pe din doua si se stropeste cu suc proaspat de lamaie, astfel se previne oxidarea.

7 voturi    3 comentarii
15 min
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

3h 15 min

0 voturi

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 160 g faina pentru cozonaci
  • 12 g drojdie uscata
  • 4 linguri apa calduta
  • 50 g unt
  • 20 g Zahar
  • 1 ou
  • 50 g iaurt bine scurs
  • 2 linguri lapte
  • 1 vanilie
  • 1/2 lingurita de lamaie coaja
  • 1/4  linguriță de sare
  • 1/2 lingurita praf de machlepi
  • Pentru crema:
  • 100 gr iaurt bine scurs
  • 250 gr crema de branza
  • 150 gr piersici din compot
  • 1 lingura coniac
  • Pentru sirop:
  • 500 gr. zahăr
  • 350 gr. apă
  • 1 betisor scorțișoară
  • Câteva picături zeamade lamaie
  • Pentru servire:
  • Frisca
  • Scorțișoară

Raporteaza reteta

Retete
de strumfii bucatari
capsuni cu crema de branza

capsuni cu crema de branza

Spalam capsunii si cu un aparat special facem capacele. Amestecam capacelede la capsuni cu vanilie.

0 voturi    0 comentarii
15 min
Dulciuri diverse
gogosele

gogosele

Punem in bolul de la mixer oul cu zahar si amestecam 4-5 minute. Adaugam laptele, cacao ( daca folositi)

1 vot    0 comentarii
15 min
Dulciuri diverse
Cornulete cu migdale si portocale

Cornulete cu migdale si portocale

Se amesteca toate ingredientele pana se obtine un aluat tare care nu se lipeste de mana, apoi se

3 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Placinte cu visine -din compot sau congelate Placinte cu visine -din compot sau congelate

Aluatul il pregatim de cu seara. Topim untul sau margarina in lapte sau lapte vegetarian la bain marie si lasam sa fie caldut. In oala

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Fondante de curmale cu cocos Fondante de curmale cu cocos

Curmalele le curatam de samburi si le punem intr-un bol cu apa fierbinte, le lasam 1 ora pana se inmoaie-le strecuram bine si le punem

0 voturi    0 comentarii
45 min
Dulciuri diverse
Placinta cu branza dulce si stafide