Ekmek politico

Timp pregatire
195 minute
Complexitate
medie
Ekmek politico

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 160 g faina pentru cozonaci
  • 12 g drojdie uscata
  • 4 linguri apa calduta
  • 50 g unt
  • 20 g Zahar
  • 1 ou
  • 50 g iaurt bine scurs
  • 2 linguri lapte
  • 1 vanilie
  • 1/2 lingurita de lamaie coaja
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1/2 lingurita praf de machlepi
  • Pentru crema:
  • 100 gr iaurt bine scurs
  • 250 gr crema de branza
  • 150 gr piersici din compot
  • 1 lingura coniac
  • Pentru sirop:
  • 500 gr. zahăr
  • 350 gr. apă
  • 1 betisor scorțișoară
  • Câteva picături zeamade lamaie
  • Pentru servire:
  • Frisca
  • Scorțișoară

Mod de preparare

Va invit la o prajitura care este o combinatie de cozonac, sirop, crema, frisca si scortisoara (se poate face si cu cozonac care a ramas dupa sarbatori)

Acest Ekmek insiropat nu se face cu foi de kataif, insa cu un aluat care este ca cozonacul! Aceasta este diferenta intre ekmek kataif pe care toti il cunoastem si Ekmek politiko.

Se dizolvă drojdia în 4 linguri de apa calduta. Într-un castron se amesteca drojdia cu 2-3 linguri de făină. Acoperiți aluatul și lăsați 25 de minute să crească.

Intr-un mixer, bate untul, zaharul, ou, lapte, iaurt si vanilie. Adaugam machlepi si amestecam. In castronul cu faina facem o gaura si adaugam compozitia cu lapte si ou. Frământați bine până când veți obține un aluat elastic, neted și moale. Dacă este necesar se adaugă un pic de faina. Acoperiți aluatul cu folie de plastic și se lasă timp de o oră într-un loc cald.

Ungem cu unt o tava de copt rotunda, aproximativ 24 de cm. Intindem aluatul uniform. Se lasă să se dubleze în volum, aproximativ 20 de minute. Preincalzim cuptorul la 180°. Se coace timp de 20 minute la 160 de grade il scoatem ii facem gaurele cu scobitoarea si il mai lasam inca 25-30 minute. Lasam sa se raceasca.

(Daca folositi cozonacul ce a ramas dupa sarbatori, il taiati si il insiropati)

Crema

Amestecam iaurtul cu crema de branza in blender. Adaugam piersicile si coniac si amestecam bine.

Siropul

Se fierb ingredientele pentru sirop timp de 5 minute.

Cum insiropam: cu o scobitoare, facem găuri în aluat și cu o lingura adaugam sirop. Se lasă să se absoarbă complet siropul, aproximativ două ore. Peste blatul de cozonac adaugam crema de branza si mai apoi frisca. Peste frisca punem scortisoara. Punem Ekmek in frigider.

Se serveste cu frisca si scortisoara.

Va doresc pofta buna!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Gem de caise

Gem de caise

Reteta de gem de caise fara conservanti. Gem de caise reteta simpla si usor de preparat.

Gem de caise
Shakshuka

Shakshuka

Se trag la tigaie ceapa, ardeiul, rosiile si se lasa pana se inmoaie.

Shakshuka
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor