Ingrediente
300 gr fasole alba boabe, 4 cepe (2 se pun la fiert, 2 pentru "prajeala" de de-asupra), 2 morcovi, 250 ml ulei, 5 catei de usturoi, 2 linguri bulion, sare si piper dupa gust
Dificultate: Redusa | Timp: 1h 40 min
135 voturi
Mod de preparare
Cand s-a facut dimineata, ne apucam de treaba. Aruncam apa in care a stat fasolea peste noapte, punem fasolea in apa rece, curata, cat sa o acopere si o punem la fiert, cu putina sare.
In acelasi timp punem intr-o alta oala, apa la fiert ca sa o avem gata fierbinte cand schimbam prima apa la fasole.
Din momentul in care fasolea incepe sa fiarba, o lasam cam 15 minute, apoi aruncam apa si punem peste ea apa gata fierbinte. Mai facem aceasta operatie inca o data, apoi in apa finala, adaugam si morcovii intregi, curatati de coaja, spalati si 2 cepe curatate de coaja, intregi.
Adaugam si o lingurita rasa de sare si lasam sa fiarba pana vedem ca a inceput sa se "sparga" bobul de fasole. Dureaza aproximativ 1 ora si 1/2, la foc mic dar mai bine verificam.
Cand s-a fiert, scoatem cepele si morcovii si ii punem intr-un castronel (nu ii aruncam, ci ii mancam cu putina sare si ulei de masline). Punem fasolea intr-o sita pana se scurge toata apa. Luam un castron mare, punem boabele de fasole fierte si le pisam cu o presa pentru facut piure pana se fac pasta (mie imi place sa mai ramana si cateva bucatele mai mari).
Adaugam sare, turnam ulei in fir subtire si amestecam cu o lingura de lemn. Pisam usturoiul si il adaugam in pasta obtinuta.
Taiem cele 2 cepe ramase si le punem la calit intr-o tigaie, cu putin ulei. Cand ceapa devine sticloasa, adaugam bulionul si amestecam rapid apoi oprim focul.
Aranjam fasolea "batuta" in forma dorita si punem peste ea ceapa calita.
Mihai , 06 octombrie 2017
Multumesc mult sunteți cei mai buni
Cristna , 30 iunie 2017
Multumesc pentru rețeta, foarte bunã!
Ade , 21 iunie 2017
Super buna! ;)
V.d._Firca (Bucatar) , 24 martie 2016
Deja mi-e pofta. Daca mai adaugi si cateva gogonele murate intri in zona - "delicatesuri". DF
Marta Maghiar , 03 ianuarie 2016
În fasole. Se pasează împreună cu aceasta totul este mai gustos și mai...aspectuos.
Bucur Denisa , 29 noiembrie 2015
Am să încerc si eu
Valsan Nela , 27 noiembrie 2015
Cea mai ,,corecta,, reteta ! Fasolea se subtiaza cu ulei nu cu zeama cu care a fiert .... cu ulei iese untoasa ,placuta la culoare si foarte gustoasa !Nu recomand sa se puna in fasole morcovul si el pisar ...ii da o culoare rozalie... pe cand frecata numai cu ulei crud capata o culoare de zici ca-s icre.. parerea mea....in rest reteta e buna!
Ankka , 25 noiembrie 2015
Cepele ramase,se pun la călit. Pentru ca a zis de 4 cepe ,în total.
Roman Violeta , 24 noiembrie 2015
multumesc fumos pt reteta
Aurora Ionoaia , 20 noiembrie 2015
eu pun si un castravete murat, este delicios
Nadia Andreea Farcasel , 26 august 2015
probabil ii pui la fiert doar pentru gust. pt ca apoi zica ca se pot manca cu putina sare si ulei de masline. dar e cam dubioasa reteta :''cepele ramasa (adica cele fierte) le punem la calit pana devin sticloase'' ?? cepele firte sunt deja sticloase si nu stiu daca mai ''merg'' la tigaie. in fine...mai caut retete
Donpedro , 03 iulie 2015
din motive de lene , oare merge facuta si la blender ?
Lavinia Roxana , 10 iunie 2015
Dupa ce pasati morcovul fiert, unde il adaugati? In fasolea batuta sau in sosul de ceapa?
Andreea Ana Savin , 22 mai 2015
e logic ca e doar o greșeală de scriere. nu deduci ce vrea sa spuna?
Bratzary Hand Made , 14 martie 2015
rade ciob de oala sparta :)) , dar la tine cum e?" palam san/sau spalam" ?!
marieta , 07 noiembrie 2014
Morcovul fiert radel cu ceapa calita e dulce si bun
Ani Moro , 27 septembrie 2014
Daca pui si țelinã la fiert, pe care o pasezi împreună cu morcovii, la final...iese o minunãție de fasole! Recomand sa încercați macar o data !
Ana Maria Onofrei , 19 august 2014
maine o gatesc si eu. n am auzit de morcov dar am sa incerc cu siguranta
Dragos Verdesi , 19 iunie 2014
Doamne palam san spalam :-) :-)
Dana Cămărăşan , 03 iunie 2014
...si eu fac la fel.
Cimpean Manuela , 03 iunie 2014
eu nu am mai auzit cu morcov e prima data am sa incerc
Rebecca Aioanei , 01 februarie 2014
Yumm yumm!!!
Gratiela De Bruin , 01 februarie 2014
Eu pasez si morcovul fiert. Ii da un gust deosebit!
Patricia Iordache (Chef de cuisine) , 10 octombrie 2013
Teodora, multumesc pentru sfat! Voi incerca. ;)
Teodora Botezatu , 29 septembrie 2013
dupa ce se paseaza fasolea,incercati sa puneti si 2-3 linguri de mustar, in functie de gust....si putin zahar sa-i redati dulceata care s-a spalat dupa schimbarea de mai multe ori a apei....
COSTEO (Chef de cuisine) , 24 septembrie 2013
Cea mai buna,cu castraveti murati!