autor:

Mihaela11

» » Retete de post

Fasole batuta

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 01 martie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 01 martie 2013

Ingrediente
-900 g fasole boabe, -1 morcov, - 2 tije de telina verde, -1 morcov, -ulei de masline, -4 cepe de dimensiune medie, -5-6 catei de usturoi, -sare dupa gust, -piper proaspat macinat dupa gust, -3-4 foi de dafin, -3 linguri de pasta de rosii, -3 lingurite sumac

Dificultate: Medie Timp: 2h

12 voturi

Mod de preparare

Preparare

Fasolea se lasa la inmuiat in apa rece 3-4 ore.

Se spala si se pune la fiert; dupa ce da in 2-3 clocote se arunca apa si se mai repeta o data operatiunea.

Apoi se pun boabele de fasole la fiert intr-o oala de fiert sub presiune impreuna cu morcovul, tijele de telina taiete mai marunt , foaile de dafin si sare dupa gust.

Se fierb 60 de minute si se strecoara, pastrand putin din apa in care au fiert boabele de fasole;se inlatura foile de dafin.

Cu ajutorul unui mixer vertical se freaca fasolea , adaugand treptat cca 100 ml ulei de masline pana se obtine o pasta omogena.

Daca nu ni se pare sufficient de moale se mai adauga putina apa in care a fiert.

Se potriveste de sare si piper si se adauga usturoiul trecut prin presa de usturoi.

2 cepe se taie pestisori si se pun la calit intr-o tigaie cu ulei de masline; cand ceapa a devenit translucida se adauga pasta de rosii si ½ cana de apa; se lasa la fac mic pana a scazut apa.

2 cepe se taie marunt si se amesteca bine cu sumacul.

Se pune fasolea in vasul de servire si se decoreaza dupa gust cu ceapa cu rosii si ceapa cu sumac.

Pofta buna!

Fasolea frecata este mai putin popular in tarile arabe, unde prevaleaza mai mult nautul si bobul verde de gradina.

Mancarea de linte se serveste cu ceapa calita in ulei de masline ,dar si cu ceapa cruda asezonata cu sumac.

M-am gandut sa incerc aceasta combinatie si la fasolea batuta si a iesit foarte aromata si apetisanta.

Ingredientul sumac ("summaq")

Sumac este o planta care traieste in Orientul Mijlociu,Africa si America de Nord. Se prezinta sub forma de tufisuri sau copaci care variaza intre 1 si 10 m inaltime. Florile au culori variate:verzui,crem sau rosii. Fructele se prezinta sub forma de manunchiuri de boabe de culoare rosie inchisa caracteristica. Sumac inseamna "rosu". Este folosit in bucataria araba la salate si mancaruri de carne in scopul obtinerii unui gust acrisor.
Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole batuta" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Fasole batuta cu ceapa si usturoi

Fasole batuta cu ceapa si usturoi

palam fasolea si o punem in apa rece, de seara pana dimineata. Cand s-a facut dimineata, ne apucam

90 voturi    25 comentarii
1h 40 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Fasole batuta

Fasole batuta

Se spala fasolea si se pune la fiert (se da in clocot in doua ape, dupa care se curata de coaja fiecare

11 voturi    5 comentarii
40 min
Retete vegetariene

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 11 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Veronica Sandu , 04 martie 2015

    ca sa nu mai facem experiente pe pielea noastra, cel mai bine langa o fasole batuta ar merge niste varza acra taiata fideluta cu ulei , piper sau ardei iute.

  • Fara foto

    Lucia Gheorghe , 11 decembrie 2014

    ce e sumacu , cred ca e o planta , nu creste la noi in tara

  • Fara foto

    Marieta_Pall (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2014

    Azi am facut si eu dar eu pun si un cartof sa fie putin mai usoara,folosesc boia de ardei si putin busuioc.

    • Fara foto

      Dana Tutuneanu , 14 august 2014

      In Dobrogea folosim boia dulce , cimbru , menta si busuioc pentru culoare si aroma

    • Fara foto

      Domnica-Catrinel Benea , 14 august 2014

      ....este delicioasa...

    • Fara foto

      Aurelia , 13 august 2014

      Sumac gasiti la Carrefour sau la magazinele de seminte si alte mirodenii,

    • Fara foto

      Agnes Bontea , 13 august 2014

      da multumesc pt. sumac

    • Mathe_Karoly

      Mathe_Karoly (Chef de cuisine) , 23 decembrie 2013

      bravo, imi place

    • Fara foto

      Karoly Mathe , 23 decembrie 2013

      felicitari

    • Fara foto

      hasu , 05 decembrie 2013

      Da nu ne spui si noua unde gasim sumacul asta ?E un secret ?

    • nela

      nela (Chef de cuisine) , 04 martie 2013

      ce bine arata...simt mirosul de usturoi si gustul de ceapa calita...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

12 voturi

Ingrediente

  • -900 g fasole boabe
  • -1 morcov
  • - 2 tije de telina verde
  • -1 morcov
  • -ulei de masline
  • -4 cepe de dimensiune medie
  • -5-6 catei de usturoi
  • -sare dupa gust
  • -piper proaspat macinat dupa gust
  • -3-4 foi de dafin
  • -3 linguri de pasta de rosii
  • -3 lingurite sumac

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Marieta_Pall (Chef de cuisine)

Azi am facut si eu dar eu pun si un cartof sa fie putin mai usoara,folosesc boia de ardei si putin busuioc.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de post

Placinta cu mere si aluat de casa Placinta cu mere si aluat de casa

O reteta de post de placinta cu mere si aluat fraged Se spală merele, se decojesc sau nu, în funcţie de preferinţe. Se dau

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Mancare de legume la Crock Pot Mancare de legume la Crock Pot

Curatam si spalam legumele. Cartofii ii taiem cubulete, morcovii rondele, dovlecelul, ceapa, usturoiul si ardeii ii taiem marunt. Adaugam

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Aperitive cu carne
Chiftele de cartofi cu bureti