autor:

» » Prajituri

Foi cu mere si crema de vanilie

Autor: Rocsi (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 17 noiembrie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Rocsi (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 17 noiembrie 2013

Ingrediente
Pentru 4 foi: (dimensiunea tavii 24 x 37), , 18 linguri apa minerala, 18 linguri ulei, 15 linguri zahar, 1 praf de copt, coaja rasa de portocala, 700-750 gr faina, , Unplutura de mere:, , 1.5 kg mere, 1 lingura unt, 5-6 linguri zahar, 1 lingurita rasa scortisoara, , Crema de vanilie:, , 500 ml lapte, 2 galbenusuri, 4 linguri de zahar, 3 linguri amidon, 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie, 2 lingurite esenta de vanilie, 2 linguri unt

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

16 voturi

Mod de preparare

Foile:
Intr-un bol amestecam apa minerala, uleiul, zaharul, coaja rasa de portocala si invartim usor cu un tel pana se topeste putin zaharul.
Cernem faina, incepem sa punem treptat peste lichid pana obtinem o bila de aluat omogena, dar ca o plastelina sa o putem modela usor.
Impartim aluatul in 4 parti egale.Intindem prima foaie cu sucitorul cat mai subtire.
Ungem dosul unei tavi cu margarina, o tapetam cu hartie de copt si asezam prima foaie.
O intepam cu furculita din loc in loc, o introducem in cuptorul incins pentru 10-12 minute cat se usuca putin.
Cand este gata o scoatem pe un fund de lemn sau in alta tava. La fel procedam si cu celelalte 3.
Umplutura de mere:
Spalam merele, le curatam de coaja apoi le dam pe razatoarea mare.
Topim untul intr-o cratita, adaugam merele pe care le stoarcem intre maini (sucul bineinteles ca il bem noi ;) ) si zaharul.
Lasam focul potrivit si amestecam pana se evapora tot lichidul.
La final adaugam scortisoara si le mai lasam 2 minute.
Le luam de pe foc si le lasam sa se racoreasca.
Crema de vanilie:
Intr-un bol amestecam cu un tel galbenusurile cu zaharul si zaharul pudra cu pastai de vanilie.
Subtiem cu putin lapte, apoi adaugam amidonul si invartim bine sa nu fie cocoloase.
Restul de lapte il punem intr-o cratita pe foc.
Cand incepe sa clocotesca incorporam amestecul de amidon, dam focul la mic si lasam pana se ingroasa ca o budinca, dar in acest timp amestecam in ea sa nu se formeze cocoloase.
Tragem de pe foc, punem untul si amestecam pana de topeste.
Aromatizam crema si cu esenta de vanilie.
Acum incepem sa asamblam prajitura: asezam prima foaie, punem jumatate din cantitatea de mere rece si o intindem cu o paleta. Asezam a doua foaie, peste ea crema de vanilie fierbinte pe care o intindem uniform, iar foaie, restul de mere si ultima foaie deasupra.
Peste prajitura punem ceva greu ( eu am asezat un fund de lemn mai mare) si dam la rece peste noapte.
Foile se vor inmuia, aromele se vor imbina, iar prajitura o sa va placa la nebunie!
Daca ti-a placut reteta noastra "Foi cu mere si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura cu capsuni si bezea

Prajitura cu capsuni si bezea

Amestecam zaharul cu galbenusurile, adaugam untul,smantana si restul ingredientelor. Se obtine o

38 voturi    27 comentarii
1h
Prajituri
Prajitura mea de Halloween

Prajitura mea de Halloween

Incepem asa: pentru un blat folosim: 4 galbenusuri amestecate cu 4 linguri de zahar si 6 linguri

1 vot    1 comentariu
1h
Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii

  • Rocsy Ciobanu , 05 octombrie 2014

    Multumesc mult!

  • Prisacariu Oana , 04 octombrie 2014

    ....

  • Pusa Hirjaba , 04 octombrie 2014

    usor de facut ,racoritoare,delicioasa.....

    • Rocsi (Chef de cuisine) , 29 septembrie 2014

      Valentina, Roxana va multumesc.

    • Roxana_Dobre (Chef de cuisine) , 28 septembrie 2014

      Da, e buna

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 noiembrie 2013

      o bunatate...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

16 voturi

Ingrediente

  • Pentru 4 foi: (dimensiunea tavii 24 x 37)
  • 18 linguri apa minerala
  • 18 linguri ulei
  • 15 linguri zahar
  • 1 praf de copt
  • coaja rasa de portocala
  • 700-750 gr faina
  • Unplutura de mere:
  • 1.5 kg mere
  • 1 lingura unt
  • 5-6 linguri zahar
  • 1 lingurita rasa scortisoara
  • Crema de vanilie:
  • 500 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 4 linguri de zahar
  • 3 linguri amidon
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 2 linguri unt

Raporteaza reteta

Retete
de Rocsi
Piept de pui umplut cu ciuperci in foietaj

Piept de pui umplut cu ciuperci in foietaj

Lasam foietajul sa se dezghete la temperatura camerei. Pieptul de pui il spalam si il tamponam cu

6 voturi    4 comentarii
1h 20 min
Aperitive cu carne
Salata cu ton si tofu

Salata cu ton si tofu

Ardeiul kapia il spalam, indepartam cotorul si toate semintele si il taiem cubulete. Ceapa verde

9 voturi    4 comentarii
20 min
Salate cu peste
Clatite umplute cu portocale in sos (de post)

Clatite umplute cu portocale in sos (de post)

Clatitele: Intr-un bol amestecam cu un tel apa minerala cu zaharul pudra,uleiul si coaja rasa de

6 voturi    7 comentarii
45 min
Retete de post

Rocsi (Chef de cuisine)

Valentina, Roxana va multumesc.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Pandispan zebra cu nectarine Pandispan zebra cu nectarine

Bați albușurile spumă tare împreună cu zahărul și praful de sare ,apoi adaugi pe rând galbenusurile, mixând

3 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Strudel cu visine si zmeura Strudel cu visine si zmeura

Incepeti cu pregatirea umpluturii, ca sa aiba timp sa se raceasca. Visinele spalate, le curatati de codite, scoateti samburii. Zmeura

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura