Foile:
Intr-un bol amestecam apa minerala, uleiul, zaharul, coaja rasa de portocala si invartim usor cu un tel pana se topeste putin zaharul.
Cernem faina, incepem sa punem treptat peste lichid pana obtinem o bila de aluat omogena, dar ca o plastelina sa o putem modela usor.
Impartim aluatul in 4 parti egale.Intindem prima foaie cu sucitorul cat mai subtire.
Ungem dosul unei tavi cu margarina, o tapetam cu hartie de copt si asezam prima foaie.
O intepam cu furculita din loc in loc, o introducem in cuptorul incins pentru 10-12 minute cat se usuca putin.
Cand este gata o scoatem pe un fund de lemn sau in alta tava. La fel procedam si cu celelalte 3.
Umplutura de mere:
Spalam merele, le curatam de coaja apoi le dam pe razatoarea mare.
Topim untul intr-o cratita, adaugam merele pe care le stoarcem intre maini (sucul bineinteles ca il bem noi ;) ) si zaharul.
Lasam focul potrivit si amestecam pana se evapora tot lichidul.
La final adaugam scortisoara si le mai lasam 2 minute.
Le luam de pe foc si le lasam sa se racoreasca.
Crema de vanilie:
Intr-un bol amestecam cu un tel galbenusurile cu zaharul si zaharul pudra cu pastai de vanilie.
Subtiem cu putin lapte, apoi adaugam amidonul si invartim bine sa nu fie cocoloase.
Restul de lapte il punem intr-o cratita pe foc.
Cand incepe sa clocotesca incorporam amestecul de amidon, dam focul la mic si lasam pana se ingroasa ca o budinca, dar in acest timp amestecam in ea sa nu se formeze cocoloase.
Tragem de pe foc, punem untul si amestecam pana de topeste.
Aromatizam crema si cu esenta de vanilie.
Acum incepem sa asamblam prajitura: asezam prima foaie, punem jumatate din cantitatea de mere rece si o intindem cu o paleta. Asezam a doua foaie, peste ea crema de vanilie fierbinte pe care o intindem uniform, iar foaie, restul de mere si ultima foaie deasupra.
Peste prajitura punem ceva greu ( eu am asezat un fund de lemn mai mare) si dam la rece peste noapte.
Foile se vor inmuia, aromele se vor imbina, iar prajitura o sa va placa la nebunie!

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii