Ingrediente
1 kg cartofi fainosi, 250 gr faina, 3 linguri ulei, 1 kg prune, 150 gr pesmet, zahar dupa gust, sare
Dificultate: Medie | Timp: 2h
16 voturi
Mod de preparare
Se adauga faina, uleiul, un praf de sare si se framanta pana se obtine un aluat lipicios. In cazul in care aluatul este prea moale, se mai adauga putina faina.
Prunele se spala, se taie jumatati (daca prunele sunt mai mici le puteti folosi chiar intregi, ale mele au fost prea mari si riscam sa obtin galuste imense), se scot samburii si se pudreaza cu zahar.
Se pune la fiert o oala cu apa si un varf de cutit de sare.
Se da aluatului forma de sul apoi se taie in bucati egale din care se formeaza bile.
Se imbraca fiecare jumatate de pruna in cate o bucata de aluat aplatizata, se rotunjesc (pruna sa fie uniform acoperita de aluat pentru a nu se desface) si se fierb la foc mic, in apa fierbinte pana se ridica la suprafata (aproximativ 5-6 minute).
Intre timp, intr-o tigaie se rumeneste pesmetul (2-3 minute) in putin ulei, amestecandu-l continuu, pana ce capata o culoare aurie (nu mai mult pentru ca devine amarui). Se adauga 3 linguri de zahar.
Se scot galustele cu o paleta si se tavalesc prin pesmet, rotindu-le in tigaie pana ce sunt acoperite perfect.
Se mai pot pudra cu zahar si scortisoara.
Bizdiga Mihai , 14 septembrie 2014
perfecte!
Liana , 13 septembrie 2014
Aceeasi retzeta ,dar mai adaug un ou si pun prunele intregi in aluat!Nu lasa zeama!
Bica Elena , 13 septembrie 2014
deliciose
Silvia Mariana , 12 iulie 2014
si eu tot cu ou fac aluatu si cartofi ii fierb cojiti
Maria Alexandrescu , 10 iulie 2014
Eu pun in aluat si 1 ou,iar cartofii ii fierb dupa ce ii curat de coaja.