autor:

Lia Maria

» » Retete de post

Galuste cu prune in sirop de menta

Autor: Lia Maria (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 14 august 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Lia Maria (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 14 august 2010

Ingrediente
600g cartofi, 150g faina, 1 lingurita de ulei, ½ lingurita nsare, 1/2lingurita zahar, 25 prune mari, 25 cuburi zahar brun(sau alb), 300g pesmet, 50g unt, Zahar praf, Sirop de menta

Dificultate: Redusa Timp: 1h 15 min

58 voturi

Mod de preparare

Prunele le spalam ,le scoatem samburii cu atentie fara sa le despicam complet si le lasam la scurs intr-o strecuratoare .
Intr-o tigaie anti-aderenta, punem untul la topit si adaugam pesmetul pe care-l rumenim bine.
Facem un aluat din cartofii fierti, curatati si dati prin masina, cu faina, o lingurita de ulei, sare si zahar. Framantam totul pana optinem un aluat ceva mai moale ca cel de taitei.
In fiecare pruna, in locul samburelui, punem cate un cub de zahar si le asezam pe o tava sau farfurie.
Punem la fiert o oala cu apa in care am pus putina sare(un varf de cutit).
Din aluat, facem un carnat gros de 2-3degete, din care taiem bucatele de 1cm grosime. Acestea se intind cu mana si in fiecare imbracam o pruna. Le rotunjim intre palme; cand sunt gata toate, le fierbem pe rand, depinde cat este de mare oala, eu am fiert de doua ori 8 si o data 9 bucati,in apa clocotita, dar la foc mic, ca sa nu se sparga. Cand se ridica la suprafata sunt gata. Le scoatem cu o lingura cu gauri pentru a se putea scurge de apa si le tavalim prin pesmet. Le punem intr-un bol si le pudram cu zahar.
Se consuma atat calde cat si reci, ca fel principal sau, ca desert se pot servi intregi sau taiate in doua, stropite cu sirop de menta si o frunzulita ca décor ori taiem fiecare galusca in 8 bucatele pe care le stropim cu sirop si frunzulite de menta maruntita.
Pofta buna !
Daca ti-a placut reteta noastra "Galuste cu prune in sirop de menta" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Pilaf de orez...simplu de tot

Pilaf de orez...simplu de tot

Orezul se spala bine de tot. Uleiul se incinge, se trage cratita de pe foc si se pune patrunjelul

14 voturi    7 comentarii
20 min
Retete de post
Gogosi pufoase cu mere

Gogosi pufoase cu mere

Frecam drojdia cu o lingura de zahar. Merele le spalam, le decojim si le dam pe razatoarea mica. Intr-un

15 voturi    17 comentarii
1h 30 min
Retete de post
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 29 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    lenuta brescan , 14 martie 2016

    Cum e de post daca are unt?

  • Fara foto

    Lex Sed , 01 august 2015

    Evident, procedati cum am comentat eu mai sus, asa e corect, nu pudrate cu zahar la final, sa-l simti crantanind in gura...

  • Fara foto

    Lex Sed , 01 august 2015

    Cititi comentariul meu si procedati asa.

    • Fara foto

      Lex Sed , 01 august 2015

      Cum vine asta, smantana prajita?

    • Fara foto

      Lex Sed , 01 august 2015

      Imi place ideea cu scobitorile, dar d-nelor blogherite, din ce epoca sunt retetele aste cu tone de zahar deasupra? Nu stiti nici atata lucru ca : PESMETUL TREBUIE PRAJIT IN PUTIN UNT SAU ULEI, LA FOC MIC, AMESTECAND CONTINUU SA NU SE ARDA, ASA EL SE UMFLA SI DEVINE PUFOS...APOI SE PUNE ZAHAR TOS SI SE AMESTECA IN CONTINUARE PANA ACESTA NU MAI ESTE VIZIBIL....EVENTUAL SE POATE ADAUGA IN PESMET SI PUTINA SCORTISOARA, merge perfect la prune. GALUSTELE FIERTE SE TAVALESC PRIN ACEST AMESTEC SI SE PUN PE UN PLATOU....ASTA E TOT. VOI CONSIDERATI DELICIOS SA SIMTI CRANTANIND PRINTRE DINTI ZAHARUL CU CARE LE PUDRATI LA FINAL? MIE MI SE PARE ORIBIL!

    • Fara foto

      Susana-Barbara Ungor , 24 octombrie 2014

      EU NU LE TAVALESC IN PESMET CI IN SMANTANA PRAJITA SANT SI MAI BUNE INCERCATI

    • Diana_Danciu

      Diana_Danciu (Maestru bucatar) , 19 septembrie 2014

      In prune eu pun scortisoara in loc de zahar. Da un gust deosebit, prunele raman acrisoare si in combinatie cu pesmetul cu zahar e hmmmm super bun.

    • Fara foto

      Stef Mihaela , 20 septembrie 2013

      EU NU LE TAVALESC IN PESMET CI IN SMANTANA PRAJITA SANT SI MAI BUNE INCERCATI

    • Fara foto

      hadasa , 20 august 2013

      scortisoara se pune in pesmetul cu zahar.

    • Fara foto

      hadasa , 20 august 2013

      si cu scortisoara

    • Fara foto

      Sirbu Monica Mihaela , 18 iulie 2013

      ;;;;;

    • Fara foto

      Anca Cacovean , 18 iulie 2013

      nu sunt tari fara ou si pesmet in aluat...caci pesmetul le tine moi mai mult timp.

    • Fara foto

      Kovari Maria , 18 iulie 2013

      eu in aluat pun si 1 ou.

    • Fara foto

      Secretele din bucatarie , 17 iulie 2013

      merita incercat.

    • Fara foto

      Marinescu Stefania , 14 iulie 2013

      cred ca sint bune... nu am mincat niciodata... o sa incerc si u reteta...

    • Fara foto

      Mihaela Chirnoaga , 14 iunie 2013

      the sant foarte bune, eu le fac dar see you foarte putin zahar in aluat si pun zahar si in pesmet + vanilie si un picture de esenta de rom , asta pentru ca nu folosim prea des menta.

    • Lucia

      Lucia (Chef de cuisine) , 10 septembrie 2012

      O bunatate! Si o prezentare foarte frumoasa!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 octombrie 2010

      Apetisante,delicioase,iar prezentarea este super...

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 19 august 2010

      Imi aduc aminte de copilarie cand imi facea bunica (dar nu cu sirop de menta). Foarte frumoase galustele tale si cred ca siropul le da un gust aparte.

    • Danutza_Retetegg

      Danutza_Retetegg (Chef de cuisine) , 17 august 2010

      Arata foarte bine, mi-e pofta! :)

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 17 august 2010

      Dragele mele , va multumesc pentru cuvintele frumose...intradevar galustele in sirop de menta sunt delicioase. Azi am facut dinnou, portie dubla (la cerere) asa ca va invit pe toate la masa...

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 17 august 2010

      De doua zile tot ocolesc reteta asta, pentru ca mi-e o pofta de galusti, nebuna. Dar sunt pedepsita de fica-mea pentru ca au zahar, pesmet, cartofi si ingrasa. Pana la urma tot o sa-mi fac eu, dar ale ei sunt mai gustoase(ca sunt facute de altcineva). Foarte buna reteta!

    • mia

      mia (Chef de cuisine) , 17 august 2010

      Trebue sa fie o bunatate....nu am mancat niciodata ,dar sigur o sa fac reteta ta.....felicitari*****

    • COSTINELA  M.

      COSTINELA M. (Chef de cuisine) , 16 august 2010

      Tot de bunica imi aduc aminte galustile cu prune. Le-am salvat si digur o sa le fac. Multumesc.

    • kok miori

      kok miori (Chef de cuisine) , 15 august 2010

      Foarte buna reteta si eu fac dar prefer sa fac cu prune uscate .Dar nu inteleg de ce trebuie zahar in loc de simbure prunele si asa sint dulci? Cum se face sirop de menta? Daca nu te superi sa-mi scrii iti multumesc anticipat.

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 15 august 2010

      O bunatate,Lia! Imi plac f.mult;si le fac f.des. Pt.iarna,pun prune in congelator. Imi place ideea cu zahar,in loc de simbure. Niciodata nu am pus sirop de menta,dar voi incerca.

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 15 august 2010

      Preferatele mele, bunica mea imi fãcea...de multi ani nu am mâncat. Felicitãri sunt yummy :)

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 15 august 2010

      Cred ca sunt o bunatate !

    • liliana hristova

      liliana hristova (Chef de cuisine) , 14 august 2010

      vai ce bine arata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mi-ai facut o pofta nebuna....... vot maxim

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 15 min

58 voturi

Ingrediente

  • 600g cartofi
  • 150g faina
  • 1 lingurita de ulei
  • ½ lingurita nsare
  • 1/2lingurita zahar
  • 25 prune mari
  • 25 cuburi zahar brun(sau alb)
  • 300g pesmet
  • 50g unt
  • Zahar praf
  • Sirop de menta

Raporteaza reteta

Retete
de Lia Maria
Cartofi cu costita la cuptor

Cartofi cu costita la cuptor

Cartofii se spala si se pun la fiert, in apa cu sare, intregi. Se fierb si ouale si se taie rondele.

11 voturi    7 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Paste cu slaninuta

Paste cu slaninuta

Se fierb pastele in apa cu sare si ulei. Cand sunt fierte se dau sub un jet de apa rece, se strecoara

4 voturi    3 comentarii
30 min
Paste si pizza
Gem de Caise Delicios

Gem de Caise Delicios

Caisele spalate si fara samburi, se dau prin masina de carne si se pun intr-o cratita mare. Separat

10 voturi    7 comentarii
3h
Conserve si muraturi

lenuta brescan

Cum e de post daca are unt?

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de post

Placinta cu mere si aluat de casa Placinta cu mere si aluat de casa

O reteta de post de placinta cu mere si aluat fraged Se spală merele, se decojesc sau nu, în funcţie de preferinţe. Se dau

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Mancare de legume la Crock Pot Mancare de legume la Crock Pot

Curatam si spalam legumele. Cartofii ii taiem cubulete, morcovii rondele, dovlecelul, ceapa, usturoiul si ardeii ii taiem marunt. Adaugam

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Aperitive cu carne
PIURE DE URZICI