Ingrediente
1 kg cartofi rosii (obligatoriu rosii, ca sa se lege coca!), 2 oua, 3 linguri cu gris (este preferat cel maricel ca malaiul), 2 linguri cu faina alba, 1/2 lingurita cu sare, coaja galbena rasa fin de la 1/2 lamaie galbena
Dificultate: Medie | Timp: 2h
411 voturi
Mod de preparare
Separat se spala, se scurg si se desfac de samburi, prunele, brumarii, foarte mici de preferinta.
Acuma se pune la fiert (exact ca pentru paste) apa multa cu 1 lingura cu sare si cand a dat in clocot se pune capacul si se da deoparte pana invartim galustele. Se pun 2 linguri ulei slab (cel pentru salata) intr-o tigaie mai adanca si cand s-a incins se rastoarna 1/4 kg pesmet alb, fin cernut si se amesteca pana se aureste; se trage deoparte si se adauga 150-200 g zahar aromat cu 1 pliculet de zahar vanilat si optional cu o lingurita cu pudra de scortisoara.
Pe un platou mai adanc se presara cateva linguri cu pesmet. Pe planseta de lucru bine pudrata cu faina se pregatesc galustele astfel: se iau cate 2 linguri din coca (masurat!), se pun in palma infainata, se preseaza pana se subtiaza de 1/2 cm, se aseaza o pruna GOALA (inchisa la loc) si se strange coca uniform imprejur. Se rostogoleste prin faina si se aseaza pe planseta. Se repeta operatia pana se termina coca. Se pun cu grija la fiert si cand s-au ridicat deasupra, se mai lasa 1 minut sa fiarba, se scurg bine si se aranjeaza pe platoul pregatit; se pudreaza din abundenta cu pesmetul pregatit.
Ultima operatie este inca o pudrare cu zahar tos parfumat din nou cu zahar vanilat, asta pentru ca prunele sunt goale si trebuie accentuat dulcele. Prunele puse fara zahar dau siguranta nespargerii /nedesfacerii aluatului in timpul fierberii.
Se servesc calde, dar nici reci nu sunt de lasat! Este interzisa adaugarea zaharului in aluat si de asemenea inlocuirea grisului cu faina alba, dar este permisa folosirea oricarui tip de gris. Aluatul nu se lipeste de maini si galustele ies moi si pufoase.
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 11 noiembrie 2013
In fiecare an in perioda prunelor facem galuste cu prune. Sunt tare bune.
Cristina Ciora , 14 septembrie 2013
Multumim Irina! Toate retetele de la tine dau rezultate bune!
Camelya Camy , 31 august 2013
super bune ms pt reteta :-*
Irene Gunesch , 17 august 2013
Acum am facut aceasta reteta de galuste, au iesit foarte bune, zic eu, dar astept familia la masa, sa vad ce verdict imi dau. Multumesc ptr reteta...
Susanna Günther , 17 august 2013
Eu nu am mincat galuste de prune de cind am plecat din romaniain anul1979.multumesc pentru reteta.
cristina (Bucatar) , 03 aprilie 2011
eu am mai facut galuste dupa o alta reteta si ieseau f bune dar puneam multa faina si pentru ca puneam zahar devenea lipicios aluatul; si am zis sa incerc si reteta asta si intr adevar au iesit foarte bine; am doua precizari: se poate face si cu cartofi albi si se poate pune zahar inauntru nu crapa daca le faci bine rotunde si ca dimensiune nu trebuie sa pui neaparat doua linguri de coca, le faci cat vrei de mari sau de mici trebuie doar sa ai grija sa invelesti bine pruna
floreasca , 16 septembrie 2009
Deci daca voi ai facut galuste cu prune din un kg de cartofi si doar 2 linguri de faina...inseamna ca e o minune....sa zicem..
Ala micu , 12 septembrie 2009
Intr-adevar e buna reteta ... nici in carte n-am gasit asa, da nu sunt bune comentariile, cred ca voiatzi sa scrieti 24- 25 in loc de 14-15 .. Ce naiba tt suntem copii acu era misto da a trecut asta e va pupp :DD:DD:DD
roxana , 05 septembrie 2009
Reteta este foarte buna1Felicitari pentru cea care a scris reteta!!!!Desi am numai 14 ani,m-am ambitionat sa le fac si mi-au iesit-!!!!!!!!sunt excelente,super bune..:D:x P.S:in loc sa aveti pe mana faina,atunci cand le modelati,mai bine puneti pesmet.Deoarece acesta nu inmoaie galusca.
Nicole (Bucatar) , 31 august 2009
Am incercat reteta...aluatul e tare pufos, iar galustele cu prune au iesit foarte bune.
claudia , 28 august 2009
Vreau chiar acum sa o fac si eu,sper sa-mi iese,cand am mai facut m-ia iesit varza nic.bun sa speram ca de data asta imi iese.
dyana , 13 august 2009
Sooper reteta... Mi-au iesit sooper galustele... Le-am facut singura...desi am numa 15 ani :D:D:D:D:D Sooper tare !!!!
iola , 02 august 2009
Mai nene sunt beleeeeeeeeeeeeeea;))
Rody , 02 august 2009
Reteta este ok dar in locul uleiului cu pezmet mai gustos va fi daca adaugi unt (dar nu romanesc ca are gust acrisor)cel mai bun unt este acela de origine germana.
ana , 28 iulie 2009
Foarte bune au iesit, reteta-i foarte buna! Multumesc (Si am si fost laudata)!
juliya (Chef de cuisine) , 17 iunie 2009
Este intradevar o reteta usoara!
tradaro (Chef de cuisine) , 11 mai 2009
Am preparat aceasta retea si mi-au iesit niste galuste foarte bune.
Zelma (Chef de cuisine) , 22 martie 2009
Sunt foarte gustoase! Tot de copilarie imi amintesc. Eu totusi punem in prune putin zahar cu scortisoara si ieseau parfumate. Si daca sunt formate bine galustile nu se desfac .
irina (Maestru bucatar) , 16 martie 2009
De ce zici ca este "interzisa" inlocuirea grisului cu faina alba, in aluat? Eu am facut de foarte multe ori, si am procedat exact la fel cum ai procedat tu, doar ca nu am pus gris! am pus doar faina ... Proportia e cam de 1 lingura de faina la un cartof mediu. Aluatul trebuie sa fie lipicios si atunci si galustele vor iesi moi si pufoase, chiar si fara gris. Incearca!
ana , 27 septembrie 2008
Reteta e super buna....:X:x... Si galustele sunt belea.... Eu am 15 ani... si le-am fc singura.... Si sunt foarte usor de facut...:d/
nina , 10 septembrie 2008
Super buna reteta, incercati-o si nu veti regreta.
Ioana , 08 august 2008
Foarte bune si imi aduc aminte mereu de mama si de copilarie