autor:

Zelma

» » Dulciuri diverse

Galuste de aur (Aranygaluska)

Autor: Zelma (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Ungaria


    Reteta postata pe: 22 martie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Zelma (Chef de cuisine)   
Specific:  

Ungaria


Reteta postata pe: 22 martie 2009

Ingrediente
250 g fraina, 25 g zahar praf, 25 g unt, 20 g drojdie, Putina sare, 1 ou intreg, 130 ml lapte, Coaja de la o lamaie, , Pentru umplutura :, 80 g nuca macinata, 80 ng zahar, Unt topit, , Sosul de vanilie :, 750 ml lapte, Vanilie ( esenta de vanilie cand nu aveti betisoare de vanilie), 4 galbenusuri de ou, 40 g faina, Putin rom / esenta de rom

Dificultate: Medie Timp: 3h

30 voturi

Mod de preparare

Facem un aluat din ingrediente si il lasam la dospit 30 de minute.
In acest timp ungem un vas rotund de 26 cm diagonala (sau o cratita mai inalta un pic) cu unt si tapetam cu faina. Amestecam nuca cu zaharul pentru umplutura.
Aluatul il intindem mai grosut (cam de doua degete) si taiem din el mici galuste neregulate la forma. Fiacare galusca o ungem cu untul topit si o tavalim prin nuca cu zahar, apoi le artanjam pe toate in forma unsa si pregatita deja. Apoi acoperim cu restul de nuca cu zahar si mai lasam la dospit cam o jumatate de ora.
Intre timp facem sosul de vanilie astfel : zaharul cu faina le amestecam, adaugam galbenusurile si putin lapte avand grija sa nu faca cocoloase. Restul laptelui il punem la fiert cu vanilia, si cand a dat in clocot il turnam peste compozitia cu galbenusuri, apoi inapoi in oala la foc mic il ingrosam, pana devine ca un sos. Apoi adaugam si romul la sfarsit.
Galustile lasate la dospit le coacem la cuptor la 170 °C , cam 30 de minute, pana se rumenesc frumos.

La final va arata ca un tort , compact. Insa le servim rupand cateva galuste pe o farfurie, alaturi de sosul de vanilie.

Pofta buna !
Daca ti-a placut reteta noastra "Galuste de aur (Aranygaluska)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
CELE MAI USOARE COOKIES

CELE MAI USOARE COOKIES

Se da mixul prin sita apoi se amesteca uleiul, oulale, ciocolata si alunele. Se pun cu lingura pe

5 voturi    3 comentarii
20 min
Dulciuri diverse
Sodo

Sodo

Se freaca bine galbenusurile cu zaharul pana cand se obtine o crema spumoasa. Se toarna cate putin

0 voturi    0 comentarii
10 min
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 11 comentarii
  • Fara foto

  • jules81

    jules81 (Chef de cuisine) , 06 noiembrie 2013

    Cat ce bine "suna" reteta asta! :)

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2011

    iti face cu ochiul reteta asta

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2011

    O minunatie de prajitura la care nu poti renunta !

    • Elga89

      Elga89 (Chef de cuisine) , 24 decembrie 2010

      Reteta asta se printeaza! Neaparat trebuie sa o incerc

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 11 iunie 2010

      Cred ca sunt o bunatate !

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 decembrie 2009

      Cred ca e o nebunie. Tentanta reteta.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 06 iunie 2009

      Eu am mancat la Vienna in 1993 aceste galuste de aur,sunt super-gustoase.Felicitari !!!O reteta de nota 25.

    • marta gabriela abdelhafiz

      marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 06 iunie 2009

      Foarte interesanta, cred ca e si buna.

    • Andreea Constantina Manciu

      Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 05 aprilie 2009

      O voi incerca si eu, cred ca este foarte buna.

    • cristina i.

      cristina i. (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

      Super reteta, o incerc si eu.

    • Spectator

      Spectator (Chef de cuisine) , 26 martie 2009

      Foarte precisá retetá, noi lunar prájim astfel de prájituri gustoase. Pofta buna la ARANYGALUSKA, pe care a plácut, schiar si Mozart, cind a fost muzician la Viena invitatá de impáratul. Zelmi esti formidabl. Multá sárutári, din Orosháza. Im-i plac retetele tale, sint foarte gustoase. Noapte buná!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h

30 voturi

Ingrediente

  • 250 g fraina
  • 25 g zahar praf
  • 25 g unt
  • 20 g drojdie
  • Putina sare
  • 1 ou intreg
  • 130 ml lapte
  • Coaja de la o lamaie
  • Pentru umplutura :
  • 80 g nuca macinata
  • 80 ng zahar
  • Unt topit
  • Sosul de vanilie :
  • 750 ml lapte
  • Vanilie ( esenta de vanilie cand nu aveti betisoare de vanilie)
  • 4 galbenusuri de ou
  • 40 g faina
  • Putin rom / esenta de rom

Raporteaza reteta

Retete
de Zelma
Chifle de secara

Chifle de secara

Se pune apa calduta, drojdia si zaharul si se amesteca bine pana se dizolva tot. Se mai lasa un pic.

1 vot    7 comentarii
3h
Aluaturi si Foietaje

jules81 (Chef de cuisine)

Cat ce bine "suna" reteta asta! :)

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Pariziene cu mere si nuci Pariziene cu mere si nuci

Laptele se incalzeste putin, nu trebuie sa fie fierbinte. Într-un castron, se pune drojdia, un praf de sare și zahărul. Se

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Placinte cu branza dulce Placinte cu branza dulce

Drojdia si o lingurita de zahar se amesteca intr-un vas cu 50 ml apa calduta. Se lasa sa se umfle. Intre timp, se cerne faina, se

0 voturi    1 comentariu
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Eclere cu crema de budinca de vanilie si frisca