autor:

Anca E. Voicu

» » , Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Globulete dulci

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 22 decembrie 2019

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 22 decembrie 2019

Ingrediente
Pentru blat:, 5 ouă,, Un praf de sare,, 1 linguriță vanilie Bourbon pudră,, 5 linguri ulei,, 5 linguri făină albă,, 5 g praf de copt,, 5 ml îndulcitor,, , Pentru însiropat:, 150 ml apă,, 1 linguriță cafea măcinată,, , Pentru crema de cafea:, 125 g cremă mascarpone,, 125 g frișcă lichidă,, 1 linguriță cacao neagră,, 40 g ciocolată cu lapte,, 8 g ness,, 2 linguri cafea,, , Pentru crema albă:, 125 g cremă mascarpone,, 100 ml frișcă lichidă,, , Pentru glazura oglindă:, 60 ml apă,, 60 g zahăr tos,, 100 ml lapte condensat,, 100 g ciocolată albă,, 5 g gelatină + 2 linguri apă rece,, coloranți alimentari pudră naturali (câte o jumătate de linguriță: orange, albastru, verde, galben),, , Pentru decor:, Ornamente de zahăr, după gust,, Fulgi de cocos, după gust,, 60 g ciocolată cu lapte

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 20 min

2 voturi

Mod de preparare



Blatul: se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare.

În alt castron se bat gălbenușurile, cu mixerul, cu uleiul, se adaugă vanilia pudră, îndulcitorul, praful de copt și făina, apoi se încorporează treptat spuma de albușuri, omogenizând.

Se toarnă într-o tavă de copt pregătită cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până trece testul scobitorii (12-15 min, în funcție de cuptor).

Se lasă la răcit, apoi se decupează cercuri de diferite dimensiuni, eu am ales forme cu diametru de 6,5 cm, respectiv 3,5 cm.



Pentru însiropat: se toarnă 150 ml apă clocotită într-o cană cu o linguriță de cafea măcinată, se amestecă, se lasă la răcit și se strecoară.



Crema de cafea: se bate crema mascarpone împreună cu frișca lichidă, cu mixerul, până se obține o cremă fermă. Se adaugă ciocolata cu lapte topită pe baie de abur și răcită, apoi cacaoa neagră, nessul și două linguri de cafea, se omogenizează.



În continuare, pentru ca glazura oglindă să adere frumos pe orice desert, avem nevoie de o cremă albă. Aceasta se prepară amestecând crema mascarpone cu frișca lichidă, până obținem o consistență plăcută, ușor moale.



Odată pregătite cele mai sus, continuăm cu glazura oglindă.

Glazura oglindă: se pune gelatina la hidratat într-un bol cu 2 linguri de apă rece.

Separat, se fierb pe foc mic, într-o crăticioară, apa cu laptele condensat și zahărul, până se topește zahărul (maxim 2 minute). Se dă de pe foc, se toarnă într-un castron din sticlă în care am mărunțit ciocolată albă.

Veți avea nevoie de un termometru acum.

Când temperatura amestecului scade sub 50 de grade, se adaugă gelatina și se amestecă bine. Acum, mai întâi se dizolvă coloranții alimentari pudră (orange, galben, albastru, verde) în câte o linguriță de apă fierbinte. Apoi se repartizează glazura, în 4 castronele, în mod egal, pentru a amesteca.



Pasul următor constă în montare și decor și este ceva mai alert. Dacă sunteți sprinteni de regulă, la prăjiturit, puteți monta globulețele cât timp se răcește glazura oglindă. Dacă aveți emoții, atunci pregătiți mai întâi globulețele, iar apoi pregătiți glazura, după care vă luați o mică pauză!



Montare: dacă aveți tavă de copt pentru brioșe cu formă rotundă ce ar putea fi folosită drept globulețe, folosiți-o. Eu, însă, nu am avut, așa că a trebuit să improvizez. Și cum nu întotdeauna avem de unde să cumpărăm repede o formă, ori mie îmi vin ideile noaptea, iar a doua zi deja abia aștept să încep să creez și să inventez, m-am învățat să mă descurc cu ce am la îndemână. Așadar, eu am folosit niște forme din plastic pe care le aveam pentru aperitive.

Se însiropează delicat cercurile din blatul de vanilie.

Apoi într-o formă din plastic ce va fi jumătatea unui globuleț, se pune în ordinea următoare: folie alimentară, după care se unge bine cu un strat din crema albă, se așază un cerc de 3,5 cm diametru, un strat din crema de cafea, apoi un cerc de 6,5 cm diametru. Aceasta este o jumătate, deci vom obține 10 jumătăți (pentru 5 globulețe). Se dau la congelator imediat, pentru 10 minute.



Decor: când glazura a căpătat consistența mierii, se poate turna peste globulețe! Fără frică, lin, cu mișcări circulare, pornind din mijloc. Se decorează cu ornamente de zahăr și fulgi de cocos. Pe cel de-al cincilea globuleț am ales saă-l îmbrac în ciocolată cu lapte, topită și răcită.





Notă: Dacă folosiți coloranți pudră, aceștia se pun în lichid fierbinte, dacă aveți coloranți tip gel, atunci trebuie puși în lichid rece.

Notă: Crema de cafea este mai mult decât suficientă. Mi-a rămas și puțin blat, dar este bun pentru pofticioși, dacă aveți, mai nerăbdători, prin familie :)

Notă: dacă vi se întâmplă să se închege prea tare glazura, se poate încălzi (30 de secunde sunt suficiente) pe baie de abur.

Notă: lăsați globulețele la scurs și uscat pe un grătar de răcire, apoi transferați-le pe un platou și dați la frigider. Noi le-am servit imediat, pentru că se făcuse târziu și nu am mai avut răbdare :p



Porții: 5

Timp de pregătire: 2h

Timp de gătire: 20





Poftă Bună!



Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/12/globulete-dulci.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Globulete dulci" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Globulete dulci de Craciun

Globulete dulci de Craciun

Margarina se tine la temperatura camerei pentru a se inmuia,apoi se amesteca cu cacaua si zaharul

3 voturi    1 comentariu
40 min
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii

  • Grig , 17 mai 2020

    Wauuu, ce bune sunt !!!

  • Stefanut , 03 ianuarie 2020

    Imi plac mult, sunt foarte gustoase.

  • Sorina , 23 decembrie 2019

    Foarte frumoase si gustoase aceste superbe globulete.Imi plac foarte mult. Bravo Anca.

Dificultate

Ridicata

Timp

2h 20 min

2 voturi

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 ouă,
  • Un praf de sare,
  • 1 linguriță vanilie Bourbon pudră,
  • 5 linguri ulei,
  • 5 linguri făină albă,
  • 5 g praf de copt,
  • 5 ml îndulcitor,
  • Pentru însiropat:
  • 150 ml apă,
  • 1 linguriță cafea măcinată,
  • Pentru crema de cafea:
  • 125 g cremă mascarpone,
  • 125 g frișcă lichidă,
  • 1 linguriță cacao neagră,
  • 40 g ciocolată cu lapte,
  • 8 g ness,
  • 2 linguri cafea,
  • Pentru crema albă:
  • 125 g cremă mascarpone,
  • 100 ml frișcă lichidă,
  • Pentru glazura oglindă:
  • 60 ml apă,
  • 60 g zahăr tos,
  • 100 ml lapte condensat,
  • 100 g ciocolată albă,
  • 5 g gelatină + 2 linguri apă rece,
  • coloranți alimentari pudră naturali (câte o jumătate de linguriță: orange
  • albastru
  • verde
  • galben),
  • Pentru decor:
  • Ornamente de zahăr
  • după gust,
  • Fulgi de cocos
  • după gust,
  • 60 g ciocolată cu lapte

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

14 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

5 voturi    5 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

3 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Grig

Wauuu, ce bune sunt !!!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Craciun

Aluat fraged cu untura si cidru Aluat fraged cu untura si cidru

Acest tip de aluat se pretează la cornulețe fragede, rulouri cu cremă și orice bunătăți mai doriți să preparați. Aluatul

0 voturi    0 comentarii
3h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Cozonac cu aluat oparit Cozonac cu aluat oparit

Pentru inceput punem 100 g de faina intr-un lighean si turnam 200 ml de lapte fierbinte, amestecam si lasam sa se racoreasca putin. Dupa

0 voturi    0 comentarii
2h
Dulciuri diverse
Caltabos cu orez