Gogosi

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Gogosi

Ingrediente

  • 750-800 g faina alba de patiserie
  • 2 oua
  • 30 g unt
  • 2 linguri zahar
  • 50 g zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilat
  • 150 ml lapte
  • 25 g drojdie proaspata (cat o nuca)
  • 200 ml ulei de palmier pentru prajit (puteti folosi si ulei obisnuit)

Mod de preparare

La inceput se prepara maiaua din 2 linguri de zahar, drojdie, 2 linguri de faina amestecate cu apa calduta si un praf de sare ca sa obtineti un aluat foarte subtire, ca si cel de clatite. Presarati deasupra cu putina faina si lasati castronul la cald vreo 25-30 minute sa creasca maiaua.

Intre timp cerneti faina intr-un lighean, faceti la mijloc o adancitura in care puneti ouale, un praf de sare, zaharul vanilat, untul topit in 150 ml apa calda, apoi adaugati maiaua si amestecati totul incepand din mijloc si adaugand din cand in cand apa si laptele caldut, pana incorporati toata faina si obtineti un aluat care nu se mai lipeste de maini si este elastic.

Presarati aluatul cu putina faina, acoperiti ligheanul cu un stergar curat si lasati-l la caldura sa creasca aluatul. Eu l-am pus afara la soare. Dupa vreo ora, incepeti sa portionati gogosile pe masa de bucatarie unsa cu ulei. Fiecare gogoasa va fi cam cat o lingura buna de aluat. Puneti tigaia cu uleiul la incins, la foc moderat, apoi puneti la prajit gogosile, cu mainile unse cu ulei, ca sa nu se lipeasca.

Daca folositi ulei de palmier, nu se face fum si miros in bucatarie. Dupa ce se prajesc pe ambele parti, scoateti gogosile pe hartie absorbanta, apoi mutati-le calde pe un platou. Pudrati-le cu zahar. Cine doreste le poate servi cu gem sau dulceata direct la masa. Se taie cu un cutit si se introduce in gogoasa cate o lingurita de gem sau dulceata. Pofta buna.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Reteta de prajitura cu foi de napolitana. Cum prepari prajitura cu foi de napolitana reteta simpla, rapida, fara coacere.

Prajitura cu foi de napolitana
Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare
Musaca de toamna

Musaca de toamna

Se indeparteaza cotorul la vinete, se spala, se sterg si se taie pe lung, in feliii groase de 1 cm.

Musaca de toamna
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor