autor:

Fara foto

» » , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse

Gogosi de post cu dulceata

Autor: Clementina Stanciu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 25 mai 2007

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: Clementina Stanciu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 25 mai 2007

Ingrediente
1 kg faina de grau, , 4-5 linguri zahar, , 1 cubulet mic de drojdie (40 g), , 1 pliculet zahar vanilat, , 1 lingurita esenta de rom, , coaja rasa de la o lamaie, , 100 g zahar praf, , 400 g dulceata, , putina sare.

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

89 voturi

Mod de preparare

Se cerne faina intr-un castron, in mijlocul ei se face o adancitura si acolo se toarna plamadeala facuta din drojdia sfaramata, frecata cu zahar, cu 3 linguri faina si cu 100 ml apa calduta. Se presara plamadeala cu putina faina si se acopera vasul cu un servet mai gros. Vasul se pune intr-un loc mai cald. Dupa ce plamadeala a crescut, se adauga in vas apa calduta si se amesteca pentru a cuprinde toata faina. Se pun sarea, zaharul vanilat, coaja de lamaie si romul si se framanta un aluat potrivit de tare. Se lasa aluatul la dospit, cel putin 30 de minute, acoperit, in loc cald. Din aluat se intinde pe masa de lucru o foaie care sa aiba grosimea de 0,5 cm. Pe jumatate din foaie se pun din loc in loc, cu o lingura, gramajoare de dulceata. Intre acestea trebuie sa fie o distanta de 10 cm cel putin. Jumatatea de foaie cu dulceata se acopera cu cealalta jumatate de foaie. Se preseaza cu degetele foaia de deasupra peste cea de jos, printre gramajoarele de dulceata. Cu ajutorul unui pahar de vin se decupeaza apoi gogosile, avand grija ca dulceata sa fie plasata in mijlocul gogosii, nu la margine. Se apasa marginile aluatului, pe locul taieturii, ca sa se prinda bine si sa nu se desfaca la prajit. Se lasa gogosile 15-20 de minute la crescut, pe masa de lucru, si apoi se prajesc intr-o tigaie in care s-a pus mai mult ulei. Daca se prajesc in tigaie cu ulei putin, gogosile nu cresc frumos. Se presara pe deasupra cu zahar praf cat sunt calde inca.
Se cerne faina intr-un castron, in mijlocul ei se face o adancitura si acolo se toarna plamadeala facuta din drojdia sfaramata, frecata cu zahar, cu 3
Daca ti-a placut reteta noastra "Gogosi de post cu dulceata" nu uita sa-i faci un review
Retete
Alte retete din Aluaturi si Foietaje
Placinta de cartofi

Placinta de cartofi

Cartofii se fierb in coaja dupa care se curata si se dau pe razatoare, se amesteca cu sare, piper

7 voturi    7 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje
Triunghiuri cu branza

Triunghiuri cu branza

Se unge fiecare foaie cu ulei. Se taie in patrate. Intre timp se rade branza, se adauga sunca taiata

3 voturi    0 comentarii
30 min
Aluaturi si Foietaje

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Marian Schiopu , 09 martie 2014

    Mujdei cu peste. Delicios!!!

  • Fara foto

    Floarea Sava , 09 martie 2014

    delicioase !!!!!!!!!

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2010

    Foate bună reţetă şi explicită!

Dificultate

Redusa

Timp

30 min

89 voturi

Ingrediente

  • 1 kg faina de grau
  • 4-5 linguri zahar
  • 1 cubulet mic de drojdie (40 g)
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 1 lingurita esenta de rom
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 100 g zahar praf
  • 400 g dulceata
  • putina sare.

Raporteaza reteta

Retete
de Clementina Stanciu
Prajitura „betiva”

Prajitura „betiva”

Blatul - Untul se freaca cu zaharul si cacao. Se adauga laptele si esenta de rom, si se pun toate

30 voturi    4 comentarii
25 min
Prajituri
Prajitura cu lamaie

Prajitura cu lamaie

Incingeti cuptorul la 180gr. Radeti coaja uneia dintre lamai, dupa care stoarceti-le pe amandoua

33 voturi    0 comentarii
30 min
Prajituri
Prajitura cu crema de ciocolata

Prajitura cu crema de ciocolata

Se incalzesc, pe foc mic, 500 g de frisca nebatuta si se incorporeaza 400 g ciocolata rupta bucatele

5 voturi    0 comentarii
30 min
Prajituri
mariana scarlat

mariana scarlat (Chef de cuisine)

Foate bună reţetă şi explicită!

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Budinca de tapioca cu lapte de cocos si lapte de soia Budinca de tapioca cu lapte de cocos si lapte de soia

Se pune tapioca intr-un castron cu apa cat s-o cuprinda si se lasa deoparte 30-40 minute sa se umfle. Se rastoarna apoi in vasul cu

0 voturi    0 comentarii
45 min
Budinci
Ciocolatina vegana Ciocolatina vegana

Intr-o cratita, punem paharul de apa si inca o jumatate de pahar de apa si mierea sa se contopeasca, punem cacao si ciocolata si lasam

2 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Dulciuri diverse