autor:

Doina  Varga

» » , Mancaruri cu legume si zarzavaturi, Retete vegetariene

Gratin Dauphinois/Cartofi gratinati

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Franta


    Reteta postata pe: 09 septembrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Specific:  

Franta


Reteta postata pe: 09 septembrie 2010

Ingrediente
1-1,2 kg de cartofi, 4 căţei de usturoi zdrobiţi, 50 g unt, 300 ml lapte, 200 g telemea de oaie, 200 g cascaval/mozzarella, 200 ml smântână grasă, condimente: maghiran, cimbru, baza pentru mancaruri, sare, piper

Dificultate: Redusa Timp: 1h 30 min

46 voturi

Mod de preparare

O noua reteta din Turul Frantei prezentata la Eurosport. De data aceasta, o reţetă populară în Alpii Francezi, cu felii de cartofi şi brânză specifică zonei (Gruyère). Eu am adaptat-o zonei noastre si am folosit telemea de oaie si cascaval de casa. Reteta mi-a fost comandata de Nicu (sotul meu) caruia i-a placut mult cand a vazut-o pe site si a vrut sa o incercam. A iesit o minunatie, un gust deosebit, nu are carne si atat de mult ne-a placut incat am mancat-o si la pranz si la cina.
Cuptorul se preincalzeste la 180 grade C. Se rade telemeaua de oaie si cascavalul. Cartofii se curata si se taie felii rotunde si subtiri.
Luati o tava de cuptor si frecati-o pe fund cu usturoiul zdrobit, apoi ungeti-o bine cu unt. Asezati in tava jumatate din feliile de cartofi, putin suprapuse una peste alta. Acoperiti cu jumatate din cantitatea de branza rasa si cateva bucatele de unt.
Puneti al doilea strat de cartofi, branza si bucatelele de unt ramase. Condimentati dupa gust. Amestecati laptele cu smantana, daca mai doriti condimentati (eu am adaugat in amestec si un ou), apoi turnati amestecul in tava peste cartofi si branza.
Dati tava la cuptor pentru aproximativ o ora. Verificati din cand in cand sa nu se arda deasupra.
Mancarea este gata. Puteti sa o serviti calda, dar este foarte buna si rece. Sugestie de vin: Bordeaux Rosu sau Beaujolais Villages. Dar merge si o bere rece. Bon appétit!
Daca ti-a placut reteta noastra "Gratin Dauphinois/Cartofi gratinati" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete vegetariene
Cartofi noi inabusiti, cu salata de varza

Cartofi noi inabusiti, cu salata de varza

Se taie cartofii în felii destul de groase. Ceapa se toaca, ardeiul si usturoiul, felii și

0 voturi    0 comentarii
40 min
Retete vegetariene
Pate de nuci

Pate de nuci

Nucile le punem intr-un castron cu apa si le lasam sa se hidrateze cel putin 3 ore (ale mele au stat

0 voturi    0 comentarii
30 min
Retete vegetariene

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Eugenia Ariton , 09 martie 2015

    Bon appetit!!

  • Fara foto

    Manina R. (Chef de cuisine) , 01 februarie 2013

    Eu ii fac frecvent dar cartofii ii fierb in coaja si ii curat si asamblez cartofii frantuzasti si pun vre-o trei oua deasupra ca sa faca o crusta crocanta.

  • husni

    husni (Chef de cuisine) , 13 septembrie 2010

    F.buna,mincarea asta. Si eu fac,ceva asemanator,tot cu mult cascaval,dar,eu,fierb cartofii de jumate.Trebuie sa incerc cu cartofi cruzi. Multumim de idee,Doina!

    • flory avram

      flory avram (Chef de cuisine) , 12 septembrie 2010

      Excelenti,si eu fac cu muulta mozarella!

    • Catalina

      Catalina (Chef de cuisine) , 11 septembrie 2010

      oau... deja simt mirosul... o bunatate

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 10 septembrie 2010

      Doinita, mi-ai facut pofta de cartofi frantuzesti!

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 10 septembrie 2010

      Un deliciu!!!Felicitãri :)

    • cory

      cory (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2010

      Super buna... Si eu fac, doar ca mai adaug si carnati picanti sau sunca si pun straturi.

    • amic

      amic (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2010

      Zic Doinita, zic deliciu.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2010

      Delicioasa si apetisanta!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

46 voturi

Ingrediente

  • 1-1,2 kg de cartofi
  • 4 căţei de usturoi zdrobiţi
  • 50 g unt
  • 300 ml lapte
  • 200 g telemea de oaie
  • 200 g cascaval/mozzarella
  • 200 ml smântână grasă
  • condimente: maghiran
  • cimbru
  • baza pentru mancaruri
  • sare
  • piper

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

125 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

Manina R. (Chef de cuisine)

Eu ii fac frecvent dar cartofii ii fierb in coaja si ii curat si asamblez cartofii frantuzasti si pun vre-o trei oua deasupra ca sa faca o crusta crocanta.

Adauga reteta
Retete

din Retete vegetariene

Ciorba de vara cu dovlecel Ciorba de vara cu dovlecel

Se curata morcovul si se da pe razatoarea cu gauri mari. Ceapa se curata si se cresteaza in doua. Telina se curata si se spala. Intr-o

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Borsuri si Ciorbe
Sorbet de pepene galben cu sarut de ciocolata Sorbet de pepene galben cu sarut de ciocolata

Iubesc inghetata! Ador pepenele galben! Stiti voi, acela cu coaja galbena si mici vinisoare verzi ( bunica le spunea "rapati")

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Delicii sanatoase de la bloggeri
Tocanita de Ciuperci